E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Ekim ayı enflasyon verilerini olumlu karşılayan ABD borsalarında ralli kaldığı yerden devam ediyor. Dünü rekor yükselişle kapatan ABD hisse senedi piyasaları yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Ancak uzmanlar, bu 1 günlük yükselişin tuzak olabileceği konusunda uyarıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalarda yaşanan 1 günlük yükselişlere aldanmamak gerekiyor. Tarihsel veriler, kısa süreli belirgin yükselişlerin ayı piyasalarında daha çok görüldüğünü gösteriyor.
Ayı piyasası bitmemiş olabilir
MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, teknik analistler tarafından yaygın olarak kabul edildiği üzere, ayı piyasaları boğa piyasalarına göre daha değişken bir seyir izliyor.
Yükseliş yanlısı hisse senedi yatırımcıları, bu ay beklenenden daha iyi enflasyon raporunun ardından borsadaki patlayıcı yükselişi selamlarken daha temkinli olmak isteyebilir. Bunun nedeni ise, büyük yükseliş trendleri bir kenara bırakılırsa, ayı piyasalarında kısa süreli büyük yükselişlerin meydana gelme ihtimalinin daha yüksek olması.
Nasdaq Endeksi’nin 1971'deki başlangıcından bu yana tutulan tarihsel veriler dikkate alındığında, o zamandan bu yana Ned Davis Research tarafından tutulan boğa ve ayı piyasaları takvimine göre, tüm işlem seanslarının dörtte birinden biraz azı, tam olarak yüzde 24,5'i ayı piyasalarında gerçekleşiyor. Bu bilgiye göre, söz konusu takvim boyunca gerçekleşen 1 günlük büyük artışlar rastgele izlenseydi, bunların yalnızca dörtte birinin ayı piyasaları sırasında meydana gelmesini beklemenin makul olduğu sonucu çıkıyor.
Yüzde 80’i ayı piyasalarında
Ancak gerçekte olan, bu varsayıma uymuyor. Buna göre, Nasdaq’ın 1 günlük en büyük kazançlarını elde ettiği 1971 yılından bu yana yaşanan 25 işlem seansı ele alındığında, bunların 20'si ya da yüzde 80'inin ayı piyasalarında meydana geldiği görülüyor. Bu, rastgelelik varsayımına göre beklenen oranın üç katından fazlasına karşılık geliyor.
Odak noktası, en büyük kazanımların olduğu 100 işlem seansına genişletildiğinde de benzer bir model ortaya çıkıyor ve 1 günlük yükselişlerin yüzde 60'ının ayı piyasalarında gerçekleştiği görülüyor. Aynı genel model, 1928'e kadar uzanan S&P 500 Endeksi ve 1800'lerin sonundaki oluşumuna kadar uzanan Dow Jones Endeksi’nde de mevcut.
Üç neden
Bu modelin aslında anlamlı olmasının üç nedeni bulunuyor:
Yatırımcı hissiyatı: Ayı piyasaları, yeni bir boğa piyasasının başladığına inanma isteğiyle gelişiyor. Dolayısıyla yatırımcılara umut için küçük bir neden bile sunulduğunda, topluca yükseliş kervanına geri dönülebiliyor. Ayı piyasaları genellikle yatırımcılar havlu atıp hisse senetlerinden tamamen vazgeçene kadar sona ermiyor. Bu ayki enflasyon raporunun ardından yatırımcıların davranışı, ayı piyasalarında görülen tipik bir ‘umut eğimi’ni andırıyor.
Volatilite (Oynaklık): Ayı piyasaları boğa piyasalarına göre daha değişken oluyor. Örneğin, 1 günlük en büyük düşüşler de tıpkı 1 günlük en büyük rallilerde olduğu gibi yine ayı piyasalarında yoğunlaşıyor. Nasdaq’ın 1971 yılından bu yana yaşadığı en büyük 25 günlük düşüşün yüzde 84'ü ayı piyasalarında meydana geliyor. Bu, 1 günlük en büyük yükselişlerin yüzde 80'ine oldukça benziyor. Boğa piyasalarındaki oynaklık ise daha çok şu tanıma uyuyor: “Boğa piyasaları sırasında hisse senetleri, öğle saatlerinde Florida'da yürüyüşe çıkan 80 yaşındaki bir çift gibi yavaş ve düşünceli bir tempoda yükselme eğilimindedir.”
Risk algısı: Bu faktör bir önceki faktörle bağlantılı seyrediyor: Yatırımcıların ayı piyasalarındaki ek oynaklığı telafi etmek için borsanın daha yüksek bir beklenen getiri sunması gerekiyor. Bunu yapmak için de öncelikle daha büyük yükseliş potansiyelini temsil eden daha düşük seviyelere düşmesi gerekiyor. Dolayısıyla ayı piyasaları ile yüksek volatilite dönemlerinin aynı anda meydana gelmesi, bir mantığa oturmuş oluyor.
Kısacası, yatırımcıların 1 günlük belirgin yükselişlere kendilerini hemen kaptırmamaları gerekiyor. Bu ayki enflasyon raporunun ardından yaşanan toparlanma her ne kadar etkileyici olsa da, 1 günlük bir yükselişin bir ‘yükseliş trendi’ yaratmaya yetmediğinin bilinmesi gerekiyor.
Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor
Borsa rallisi için kırılma anı, enflasyon raporu nasıl okunmalı?
Wall Street rallisi güven vermiyor
Wall Street’in Noel rallisi beklentisi suya düşebilir
JPMorgan uyardı: Borsalar değil petrol yükselecek
Fundstrat: Enflasyonun duvara çarpması borsalarda yükseliş işareti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:54)