Ana SayfaMakro EkonomiAnalistlerden sanayi verisi yorumları geldi---

Analistlerden sanayi verisi yorumları geldi

3 / 7
Analistlerden sanayi verisi yorumları geldi
14 Mart 2019 - 13:56 www.borsaningundemi.com

GCM Yatırım ekonomisti Enver Erkan tarafından hazırlanan analiz: 

"Sanayi üretimi Ocak’ta aylık bazda %1 arttı, yıllık bazda %7,3 daraldı…

Türkiye’de Ocak ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,3 daralırken mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yine %1 oranında artış göstermiştir.

Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %7,4 oranında daralma gerçekleşmiştir.

Rakamlar beklenenden daha hafif bir daralma olduğunu göstermekte, ancak halen takvim etkisinden arındırılmış yıllık verilerde önemli miktarda daralma eğiliminden bahsetmek mümkündür. Bu noktada, 5 ay üst üste daralma göstermiş olan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimine baktığımızda, bir önceki aya göre gerçekleşen %1’lik artış bir dipten toparlanma olduğunu gösteriyor. Tabii endeks değerinde referans noktası dip seviyede oluştuğu için aylık bazda verilerde artı yönde değişim görmeye devam edebiliriz. Ancak sanayi üretimi yıllık bazda yine daralma eğilimini sürdürecektir. Sanayi üretimindeki daralma ilk çeyrekte %6’larda, milli gelirdeki daralma da ilk çeyrekte %2’lerde gerçekleşebilir.  

Detaylara baktığımızda madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %1,7 artarken, yıllık bazda %7 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,1 artış görülürken, yıllık bazda ise %7,5’lik daralma gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %0,1 artış görülmüş, yıllık bazda ise küçülme oranı %1,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana sanayi gruplarına göre değişim oranlarında ise ara malı %2,2, enerji %1,4, dayanıklı tüketim malı %1,1, sermaye malı %0,8 ve dayanıksız tüketim malı %0,3 oranında artmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise ara malı %10,9, sermaye malı %8,1, dayanıksız tüketim malı %3,5 ve enerji %1 daralırken dayanıklı tüketim malı %0,9 oranında artmıştır.  

Hammadde ve ara malı ithalatındaki daralma ile beraber sanayi üretiminde yavaşlama trendinin devamını bekleriz. Bunun yanı sıra, Avrupa’daki ekonomik yavaşlama çerçevesinde de ihracat ve üretim görünümündeki yavaşlama, imalat sanayiindeki yıllık değişimlerin negatif olmaya devam etmesine neden olacaktır. Sanayi üretimi görünümünün de zayıf büyüme periyodu ile ilintili bir görüntü sergilemeye devam etmesini bekleriz." 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)