"2018 yılı Şubat ayında 1.9 milyar TL olan merkezi yönetim bütçe açığı, 2019 yılının Şubat ayında yıllık bazda %795 artarak 16.8 milyar TL açık verdi. 2018 Şubat’ında 4.8 milyar TL fazla veren faiz dışı denge, 2018 yılı Şubat ayında 2.1 milyar TL açık verdi. 2019
Şubat ayında bütçe gelirleri yıllık bazda %9.7 oranında artışla 67 milyar TL, bütçe harcamaları ise %33.2 artışla 83.7 milyar TL gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın Ocak-Şubat döneminde 201 milyon TL açık veren bütçe, 2019 yılı Ocak-Şubat döneminde %5727 artışla 11.7 milyar
TL açık verdi. 2018 Ocak-Şubat döneminde 12.5 milyar TL fazla veren faiz dışı denge ise 2019 yılının aynı döneminde 10.3 milyar TL fazla verdi. 2019 Ocak-Şubat döneminde bütçe gelirleri yıllık bazda %37.5 artışla 163.9 milyar TL, bütçe harcamaları ise yıllık %47 artışla 175.6 milyar TL oldu.
Bütçe gelirlerinin detaylarına bakıldığında vergi gelirleri yıllık bazda %9.4 artarken, vergi dışı diğer gelirler %30 arttı. Şubat ayında vergi gelirlerinin artış hızında yavaşlama görülmesi, ekonomik aktivitedeki durgunluğa işaret ediyor. Ayrıca iç ve dış talepteki azalma sonucu ithalatta yaşanan azalış ithalde alınan katma değer vergisinin de Şubat ayında yıllık bazda %1.5 düşmesine neden oldu.
Dâhilde alınan katma değer vergisi ise %19.5 oranında azaldı. Öte yandan, son altı aydır azalış gösteren özel tüketim vergisi Şubat ayında %5.5 artış gösterdi. ÖTV’deki artışta tütün mamulleri belirleyici oldu. Ocak-Şubat dönemine bakıldığında 2019 yılında vergi gelirleri yıllık bazda %8.2 artış kaydederken, tek seferlik gelirlerin yer aldığı vergi dışı diğer gelirler kalemi belirgin bir artış kaydederek %380 arttı.
Bütçe giderlerinin detaylarına bakıldığında, faiz hariç giderlerin Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %22.8 arttığı, faiz giderlerinin ise aynı dönemde %120.7 arttığı görülüyor. Faiz giderlerinde artışta yükselen finansman maliyetleri etkili oldu. Şubat ayında sermaye giderleri ve sermaye transferleri baz etkisi sebebiyle düşüş kaydetti. SGK devlet primi %35 ile yıllık artış hızı en yüksek olan kalem oldu. Ocak-Şubat döneminde faiz giderlerinin yıllık bazda %73.2 oranında artması da sıkılaşan finansman koşullarına işaret ediyor.
Sonuç olarak, 2019 yılı Şubat ayında bütçe açığı bir önceki yılın Şubat ayına kıyasla belirgin bir artış kaydetti. Vergi gelirlerinin artış hızındaki ivme kaybı talepteki daralmaya işaret etti. Hükümetin ekonomiyi canlandırma amaçlı almış olduğu tedbirler bütçe açığındaki artışta etkili olsa da bütçe açığının büyümeye oranının 2018 yılında %1.96 ile sürdürülebilir bir seviyede olması mali politikalarla ekonomik büyümenin canlandırılmasına imkân sağlıyor. Bütçe açığının bu doğrultuda 2019 yılını Yeni Ekonomi Programı (YEP)’teki hedefler doğrultusunda tamamlamasını bekliyoruz."
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:53)