BIST 100
Önceki hafta olduğu gibi geçtiğimiz hafta da kurlarda görülen sert düşüşlere karşın BIST’in daha kaldığını gördük. 22 günlük üssel hareketli ortalamayı kendisine destek yapan BIST 100’de, kurların 3,60’ın altını test ettiği atmosferde dahi 91,500 direncinden satışların gelmesi yeni bir yükseliş dalgası başlatabilecek güce ulaşılamadığını gösteriyor. Bu hafta bahsettiğimiz 22 günlük üssel ortalamanın da bulunduğu 89.500 endekste takip edeceğimiz en önemli referans noktası olacak. Bu seviyenin altında olacak kapanışlar orta vadeli en güçlü destek konumuna geçen 87.000’in test edilmesi ile sonuçlanabilir. Bu nedenle çok kısa vadeli işlemlerde bu ortalamaya dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Endekste son bir buçuk aylık dönemde oluşan kanalın alt bandı olan 87.000’in kırılması durumunda düzeltme hareketinin çok daha sertleşeceğini düşünüyoruz.
Dolar/TL
TCMB ve Fed kararları sonrasında gözlenen düşüşün ardından dolar/TL’nin geçtiğimiz hafta boyunca ağırlıklı olarak 3.60 – 3.65 TL aralığında dengelenme eğilimine girdiğini gördük. Salı günü Dolar Endeksinin (DXY) yaklaşık 1.5 ayın ardından yeniden 100 seviyesindeki psikolojik desteğinin altına sarkması sonrasında, dolar/TL de bir ayın ardından, çok kısa süreli de olsa, 3.60 TL’nin aşağısına geriledi. En düşük 3.5885 TL’yi test eden kur, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla birlikte yeniden 3.60 – 3.65 TL aralığındaki banda geri dönerek, haftanın en yükseği olan 3.6445 TL’ye kadar yükseldi. Ekstra bir gelişme olmadıkça kurun bir süre daha bu bant içinde kalmaya devam etmesi beklenebilir.
Petrol
Haftaya 51,73 dolar seviyesinden başlayan brent petrol, ABD tarafında artış gösteren aktif sondaj kuyusu nedeniyle düşüş gösterdi. ABD tarafında artan petrol üretiminin OPEC’in arz kısıntısını dengelemesi nedeni ile belirli bir süredir petrol fiyatları üzerinde satış baskısının hakim olduğu görülmekte. Ayrıca ABD tarafında açıklanan ham petrol stokları, piyasa beklentisi olan 2,801 bin varil olan beklentinin oldukça üzerinde gelerek 4,954 bin adet olarak açıklandı. Güçlü bir artış gösteren stok verisi sonrası petrol fiyatlarındaki satışların hız kazandığı izlendi. Böylece OPEC’in 30 Kasım’daki arz kısıntısı kararından sonra brent petrol fiyatları ilk kez 50 doların altına geriledi. Brent petrol hafta boyunca en düşük 49,70 dolar ile en yüksek 52,19 dolar seviyeleri arasında satıcılı bir seyir izledi. Cuma günü endeks kapanışında 50,50 dolar civarında işlem gören brent petrolde, ilerleyen günlerde 50 dolar seviyesi önemli bir seviye olarak ön plana çıkmakta. Petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda 49,40 dolar ile 48,56 dolar seviyeleri izlenebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 51,47 dolar ile 52,78 dolar seviyeleri takip edilebilir.
Faiz
Geçen haftaya %11,60 seviyesinden başlayan 2 yıl vadeli gösterge faiz hafta içinde en yüksek %11,70; en düşük %11,44 seviyelerini görerek haftayı %11,50 seviyesinden tamamladı. 10 yıllık tahvil faizi ise haftaya %10,83 seviyesinden başlayarak hafta içinde en yüksek %10,90; en düşük %10,64 seviyelerini görerek haftanın kapanışını %10,73 seviyesinden yaptı. Haftaya, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu teyit ederek, görünümünü durağandan negatife çekmesi haberiyle başlayan tahvil ve bono piyasasında, haberin etkisi görülmedi. Özetle, hafta boyunca kısa ve uzun vadeli tahvil faizlerinde düşüş görüldü. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 12 Ocak’tan bu yana düzenlenmeyen repo ihalesi geçen hafta boyunca da açılmadı. Önceki haftanın son gününde %11,00 seviyelerinin üzerine çıkan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, geçen hafta boyunca da, %11,30 seviyelerinde seyretti. Geçen hafta tahvil ve bono piyasası üzerinde etkili olabilecek herhangi bir ekonomik veri akışı yoktu. Hazine tarafından salı günü 13 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ihalesi düzenlendi. İhalede ROT (rekabetçi olmayan teklif) dahil 844 milyon TL borçlanma gerçekleşirken, ortalama yıllık bileşik faiz %11,67, ortalama fiyat 88,795 TL oldu. Bu hafta yurtiçi piyasalarda pazartesi günü kapasite kullanım oranı verisi ve cuma günü 2016 yılı 4. çeyrek büyüme verisi takip edilecek. 31 Mart Cuma günü saat 10:00’da açıklanacak GSYİH’nın piyasa tahminlerine göre %2,1 büyümesi öngörülmekte. Açıklanacak verinin piyasa beklentilerinden sapma göstermesi durumunda tahvil faizlerinde oynaklık görülebilir. Bunun yanı sıra Dolar/TL kurunun seyri ve yurtiçi siyasi gündemin tahvil faizleri üzerinde etkili olabileceğini söyleyebiliriz.
Onurcan Bal - Gedik Yatırım
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:17)