Ana SayfaPiyasaBankacılık hisseleri ve BİST-100 tahmini---

Bankacılık hisseleri ve BİST-100 tahmini

1 / 3
Bankacılık hisseleri ve BİST-100 tahmini
14 Kasım 2016 - 10:41 www.borsaningundemi.com

Bankalar 2016'nın ilk dokuz aylık döneminde aktif büyüklük, kredi, kârlılık ve mevduatta büyüyerek iyi performans gösterdi. Aktiflerde ve kredilerde ilk üçte Ziraat Bankası, İş Bankası ve Garanti Bankası yer alıyor. Sektörün güçlü sermaye yapısıyla 2016'yı iyi bitireceği öngörülüyor. Ancak aşağı yönlü risklerle son çeyrekte net faiz marjımla gerileme olabileceği de belirtiliyor.

Bankalar 2016'nın ilk dokuz aylık döneminde aktif büyüklük, kredi, kârlılık ve mevduatta geçen yılın aynı dönemine göre daha iyi sonuçlar elde etti. Uzmanların beklentisi olan kârlılıkta ve temel göstergelerde olumlu değişimin dokuz aylık dönemde gerçekleştiği söylenebilir. BDDK'nın açıkladığı ocak-eylül dönemi sonuçlan beklentilerin karşılandığını gösteriyor. Bu dönemde sektörün aktif büyüklüğü 2,5 trilyon TL'ye ulaştı. Krediler geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,6 artarak 1,61 trilyon TL'ye, net kâr yüzde 55 artışla 29,04 milyar TL'ye yükseldi. Mevduatta da 2015'in sonuna göre yüzde 7,7 artış görüldü, toplam mevduatlar 1,3 trilyon TL oldu.


İLK SIRADAKİ BANKALAR 

Haberimizin tablosunda 15 bankanın bu dört rasyodaki görünümlerine yer verdik. Buna göre; aktif ve kredilerde ilk üçte Ziraat Bankası, İş Bankası ve Garanti Bankası yer alıyor. Akbank ve Yapı Kredi de bu rasyolarda iyi sonuçlarıyla öne çıkıyor. Bu beş banka, 230 milyar TL'nin üzerinde aktif ve 153 milyar TL'nin üzerinde kredi büyüklüğüne ulaşmış durumda. Ziraat Bankası, yüzde 40 artışla elde ettiği 5 milyar TL net kârla, bu kalemde ilk sıradaki yerini koruyor. Garanti Bankası ve Akbank’ın da 3,4 milyar TL'nin üzerinde net kârı var. Söz konusu bankalar mevduatta da başarılı sonuçlara sahip.

Gedik Yatırım Bankacılık Analisti Erol Gürcan, kredi getiri/mevduat maliyeti makasının genişlemesinin net faiz kârlarını artırıcı etkisi, enflasyona endeksli tahvil gelirlerinin katkısı, swaplardaki düşük hacim ve maliyet kaynaklı sermaye işlemleri kârının artmasının sonuçlarda öne çıkan noktalar olduğunu belirtiyor. Gürcan, "Düşük kredi büyümesiyle karşılık giderlerinin kârlılığı destekleyici yöndeki seyri, etkin maliyet yönetimi, aktif kalitesinin korunması da diğer önemli unsurlar" diye devam ediyor. Yapı Kredi, Akbank, Garanti Bankası'nın dokuz ayda yıllık bazda en iyi performans gösteren bankalar olduğunu söyleyen Gürcan'a göre, çeyrek dönem piyasa beklentilerine göre performansı en iyi bankalar ise Vakıfbank, İş Bankası ve Garanti Bankası.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)