Ana SayfaPiyasaYeşil GYO ve Şok Marketler sorusu---

Yeşil GYO ve Şok Marketler sorusu

2 / 2
Yeşil GYO ve Şok Marketler sorusu
11 Haziran 2018 - 08:21 www.borsagundem.com

YABANCI ALDIĞI GİBİ SATIYOR

SORU (2) - Şok Marketler uzun vade yatırımcısı için bir fırsat olabilir mi? Önümüzdeki dönemde nasıl bir yol izleyeceği konusunda bilgi verir misiniz? 

Rahmi Akıncı

CEVAP - Bir hissenin uzun vadede yatırımcısına fırsat verebilmesi için gelir ve kârlılıkta düzenli bir çıkış sergilemesi gerekir. Eğer firma zarar eden bir yapıya sahipse o taktirde de zarardan kâra geçeceğine dair ciddi sinyal alınması gerekir. Aksi durumda kuşkusuz borsadaki genel havaya bağlı olarak iniş çıkışlar sergilese de düzenli bir yükseliş beklenmemeli. Söz konusu durum Şok Marketler için de geçerlidir.

Firma son açıkladığı 2018 üç aylık bilançosunda zarar etti ve birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 1,9 milyar TL’nin üzerinde çıktı. Bilançosuna göre zararın devam etmesi şaşırtmayacak. Özsermayesi ekside bulunan şirketin mali yapısı hiç de iç açıcı değil. Kârlı bir yapıya kavuşmadığı taktirde uzun vadede yatırımcısı açısından sorun olacak bir niteliğe sahip. Mali yapısındaki riske rağmen halka arzdan yabancı ilgisinin hayli yüksek olması ise hisseye daha temkinli yaklaşılmasını zorunu kılıyor. 8-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirdiği halka arzda firma, sermayesini 360 milyon TL’den 578,5 milyon TL’ye yükseltti. İhraç edilen 218,5 milyon TL tutarındaki nominal sermayenin beher hissesi 10,5 TL’den halka arz edilirken halka arzın yüzde 15’i yurtiçi yatırımcı tarafından yüzde 85’i de yabancı yatırımcı tarafından karşılandı. Açıklanan verilere göre yabancı yatırımcı şirkete 1,95 milyar TL sermaye girişi sağladı. Bu anlamıyla oldukça büyük bir halka arz gerçekleştiren Şok Marketler’in borsa performansının da uzun vadede umut verici olması beklenir. Fakat ilk göstergeler istikrarlı çıkış için mali yapının uygun olmadığını gösterdiği gibi hissenin spekülatif hareketlerde bulunma potansiyelinin de arttığını gösteriyor. 18 Mayıs 2018 günü borsada işlem görmeye başlayan hisse, bir süre yükselse de devamında geriledi. Halihazırda halka arz rakamının gerisinde ve 8 Haziran 2018 tarihli kapanış fiyatı 9,52 TL. Takas saklaması incelendiğinde de yabancı saklaması yapan kurumlarda sert iniş çıkışlar gözleniyor. Bu hareketlenmelerden yola çıkılarak halka arzın yüzde 85’ini alan yabancıların yatırımlarını uzun vadeli düşünmediği sonucuna varmak mümkün. 25 Mayıs 2018 tarihli takas verileri halka açık kısım içindeki yabancı payının yüzde 78,75’e gerilediğini gösteriyor. Bireysel yatırımcının spekülatif hareketlerden zarar görme olasılığının yüksek olduğu bilinci ile hisseye yaklaşmakta yarar var.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)