İRAN.. TURMP.. ÇİN.. ARASINDA 1. TWİTTER SAVAŞLARI
BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖRÜ
Geçtiğimiz hafta piyasalar Merkez Bankası toplantılarına odaklanmıştı.
• 31 Ocak günü Japonya Merkez Bankası (BOJ) faiz kararını açıkladı. BOJ, bu toplantısında faizleri sabit tuttu.
• 1 Şubat günü FED toplantısından faiz değişikliği gelmedi.
• 2 Şubat günü ise, İngiltere Merkez Bankası (BoE) faizleri sabit bıraktığını ve varlık alım programını 435 milyar sterlinde bıraktı.
Cuma günü Fitch’ten 18 bankanın kredi notunu veya görünümü indirdi. Buna göre;
• Fitch derecelendirme kuruluşu T.C. Ziraat Bankası, T. Halk Bankası, T. Vakıflar Bankası, T. Sınai Kalkınma Bankası, T. Kalkınma Bankası ve Türk Eximbank’ın yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını BBB-‘den BB+’ya indirdi.
• Akbank ve T İş Bankası’nın Destek Notu Tabanlarını BB-‘den B+’ya düşürdü ve Deste Notlarını 3’ten 4’e indirdi.
• T. Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, ING Bank, TEB, Finansbank, ICBC Turkey Bank, Burgan Bank, Alternatifbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası’nın yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını indiren Fitch, yerel para cinsinden uzun vadeli notlarını ise BBB’den BBB-‘ye düşürdü.
Bu gelişmeler sonrasında cuma günü kritik Türkiye enflasyon ve ABD tarım dışı istihdam verileri takip edildi.
• Türkiye ocak ayı TÜFE %8,90’lık beklentileri aşarak %9,22 olarak açıklandı;
• Türkiye Üretici Fiyat Endeksi ise, Aralık ayında %6,41 seviyesinde iken, Ocak ayında %13,69 seviyesine geldi;
• ABD Ocak tarım dışı istihdam ise 175 binlik beklentilerin üzerinde 227 bin kişi olarak gerçekleşti;
• Diğer yandan ABD Ocak ayı işsizlik oranı %4,8 (Beklenti %4,7) ve ortalama saatlik kazançlar %0,1 artış (Beklenti %0,3 artıştı) olarak açıklandı.
Önümüzdeki haftanın ajandasında ise;
• Salı günü Almanya Aralık ayı sanayi üretimi ve ABD Kırmızı Kitap,
• Çarşamba günü Türkiye sanayi üretimi ve ABD ham petrol stokları ve Ocak ayı Türkiye Hazine nakit dengesi,
• Perşembe günü Yeni Zelanda Merkez Bankası faiz oranı kararı,
• Cuma günü İngiltere Aralık ayı imalat üretimi, ticaret dengesi ve ABD Şubat ayı Michigan tüketici beklentileri takip edilecekken;
• Cumartesi günü Japonya’nın milli kurtuluş günü dolayısıyla tatil olduğunu ve
• Pazar günü Almanya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin olduğunu hatırlatalım.
Bu hafta veri açısından Şubat ayının sakin bir haftası, ancak Trump-İran ve Çin arasındaki twitter üzerinden sosyal medya savaşları gündemimizi bi hayli meşgul edebilir.
Ukrayna’daki yaşanan gelişmeler de, şu anda tam anlamıyla gündemimizde olmasa da önümüzdeki günlerde konunun Rusya boyutu olayların seyrini değiştirebilir.
Gram altında 144-145’li seviyeler, altın onsta ise 1217-1220 aralığındaki sıkışma takip edilecek önemli rehberler olurken; cuma günü Amerika’da beklentiden iyi gelen tarım dışı istihdam verisinin değil, ortalama saatlik kazançların beklentinin çok altında gelmesi sonrasında dolar endeksinde başlayan gerileme, doların hem içerde hem dışarda değer kaybetmesine neden oldu.
İçerde 3,75’ler seviyesinde seyreden dolar, bu gelişmeler sonrasında hızla gerileyerek 3,7250 desteğini kırdı. En düşük 3,6900 seviyesini görerek seans sonunda yeniden 3,7020 seviyesinde bulunan ikinci desteğimizin üzerinden günü tamamladı.
88.400’ün hemen altında %1,14’lük yükseliş sonrası yeni haftada, endeksin yeni dirençleri 88.700, 89.500 ve 90.300 olurken, son 2 haftadır dolar yukarı borsa yukarı korelasyonunu da dolar bazında ucuzladığı düşünülen Borsa İstanbul’un, doların 3,70’in altına gerilemesi durumunda bu yükseliş eğilimine kısa bir mola ihtimaline karşı dikkatli olmalıyız.
Ancak dolarda toparlanma olması durumunda izleyeceğimiz diğer parametreler yen, Euro ve altın olacaktır.
Bilanço döneminin hızla devam ettiği Borsa İstanbul’da, hisse bazlı hareketlerde bir diğer takip edeceğimiz gelişme olacaktır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:11)