ENDEKSTE DESTEK BÖLGELERİ 87.000 – 85.000 OLARAK İZLENEBİLİR
MURAT TUFAN - DESTEK YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ
FED toplantısını geride bırakan küresel piyasalar Trump’ın ve danışmanlarının açıklamalarına odaklanmış durumda.
Trump’ın güçlü dolar istememesi ve küresel piyasaları geren açıklamaları gelişmekte olan ülke para birimlerine pozitif yansıyor.
Diğer taraftan ise haftanın son işlem gününde ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamları beklentilerin çok üzerinde 227 bin artış gösterdi.
Ancak Fed’in faiz artışı yapabilmek adına çok önemli bir ekonomik veri olan “ortalama saatlik kazançlar” beklentilerin altında açıklandı. Yıllık ücret artışları %2,5 olarak gerçekleşerek geçtiğimiz yılın Ağustos ayı sonrasında en düşük artışını kaydetti.
ABD veri seti geçtiğimiz hafta genel olarak piyasa beklentilerini karşılayamadı ve tüm bu gelişmeler sonrası Fed’in Mart ayında yapacağı faiz toplantısında ki olası faiz artış ihtimali %8 ‘e geriledi.
Trump ile ekibinin güçlü dolardan rahatsız olduğuna dair açıklamalar ve Şubat ayı Fed toplantısından yakın vadede faiz artışı yapmayacağı beklentisinin artması dolar endeksinde son 14 yılın zirvesi olan 103,80 seviyelerinden hızla geri çekilmesine neden oldu.
Bu gelişmeler sonrası, TL son bir haftada en çok değer kazanan para birimi oldu.
Hızla yükselen kura karşı TCMB’nin uygulamaya koyduğu likidite sıkışıklığı, döviz swapı, zorunlu karşılık oranlarında yaptığı indirimler ve yurt dışı gelişmeler TL’yi pozitif ayrıştırdı.
Son 1 haftada yurt içi ve yurt dışı gelişmeler sonrası TL dolar karşısında yaklaşık % 5’e yakın değer kazandı. Merkez Bankasının uyguladığı heterodoks para politikaları kurdaki volatiliteyi yani dalga boyunu önemli ölçüde düşürdü ve yeni fiyatlama koridorunun 3,80 -3,90 aralığından 3,60 -3,75 bandına inmesini sağladı.
Teknik görünümde hızla değer kazanmaya devam eden TL’de bu performansın devam etmesi halinde ana destek seviyelerimiz 3,6870 – 3,6500 olacaktır. Kurda olası toparlanmalarda ise 3,70 – 3,75 bandı önemini korumaya devam edecektir.
TL varlıklarında güçlü duruşun devam etmesi Borsa İstanbul tarafına da pozitif yansımaya devam ediyor. Borsa İstanbul yıl başından bugüne MSCI gelişmekte olan ülke endeksinin üzerinde bir performans sergiliyor. Özellikle dolar bazından ucuzlayan endekste alımların devam etmesi ve kredi kuruluşlarının kararlarının yarattığı belirsizlik ortamının son bulması ile 88 Bin seviyelerine kadar gelindi. Yıllık yükselişin %16’lara yükseldiği endekste destek bölgeleri 87.000 – 85.000 olarak izlenebilir. Endekste primli seyrin devamında takip edeceğimiz direnç seviyeleri ise 89 – 90 Bin bandı olacaktır.
Zayıflayan dolar ile güç kazanmaya devam eden altın onsu geçtiğimiz hafta genelinde zayıflayan ABD verileri sonrası haftalık kazancını %2’nin üzerine yükselterek 1215 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Ons yatırımcılarının takip edeceği kısa ve orta vadeli direnç bölgeleri 1225 -1240 bandı olacaktır. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksinin geri çekilmeye devam etmesi altın tarafından alış işlemlerin ağırlıkta olmasına neden oluyor. Hafta genelinde doların seyri ve gelişmelere bağlı olarak destek seviyeleri ise 1195 -1180 dolarlar olacaktır.
Gram altın fiyatları ise kurda yaşanan sert geri çekilmelerden kaynaklı %2’ye yakın düştü. Emtia için orta ve uzun vadede oluşan yukarı yönlü trendin devam ediyor ve geri çekilmelerin devamında 143 -140 TL destekleri takip edilmelidir. Direnç bölgeleri olarak ise 145 -147 TL izlenmeye devam ediyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:28)