Ana SayfaPiyasaYeni haftada piyasaların gündemi yoğun---

Yeni haftada piyasaların gündemi yoğun

2 / 7
Yeni haftada piyasaların gündemi yoğun
05 Şubat 2017 - 09:17 www.borsaningundemi.com

KUR GEÇİŞKENLİĞİ ENFLASYON ÜZERİNDE ETKİLİ OLUYOR

GİZMEN NALBANTLI - IŞIK FX BAŞANALİST

Geçtiğimiz hafta piyasalarda Fitch sonrası rahatlama görülürken, yılın ilk toplantısı beklenildiği gibi sakin geçti. FED piyasa beklentisine paralel olarak faizleri sabit bırakırken, Mart ayına ilişkin sinyal vermedi. Açıklamalarda genel olarak büyümedeki toparlanma ve istihdam piyasası kuvvetleniyor ifadelerinin dışında FED, henüz enflasyondaki toparlanmayı yeterli bulmuyor. Özel sektör yatırımlarının halen zayıf seyrettiğini belirten üyeler kısa vadeli risk görünümünün ise dengeli olduğu konusuna vurgu yaptı.

Dolardaki geri çekilmenin ise dolar endeksindeki düşüşe paralel olduğunu düşünüyorum. Trump’ın güçlü dolar söylemleri sonrası değer kaybeden dolar, FED toplantısının ardından geri çekilmesini sürdürdü. FED yılın ilk toplantısında Mart ayına ilişkin sinyal vermezken, Trump’ın ekonomik teşvikleri açıklamasını bekliyor. Trump, henüz ekonomik teşvikler ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. FED de Trump’ın mali politikalarının ekonomi üzerindeki etkisini görmeden adım atmak istemeyecektir.

Cuma günü açıklanan enflasyon rakamları ise çift haneyi işaret etti. Kur geçişkenliği enflasyon üzerinde etkili oluyor. İlk çeyrek boyunca da bunun etkilerini görmeye devam edebiliriz.

En yüksek artış gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandı. Sağlık ve ulaştırma ise bu grubu takip etmiş. Son dönemde muayene ücretlerine yapılan zamlar bu yükselişte etkili oldu. İlaç fiyatlarındaki artışın Şubat ayından itibaren devreye girmesi enflasyonda yukarı yönlü katkı yapacaktır. Enflasyonda gıdanın dışında kurdaki yükselişten etkilenen kalemlere dikkat etmemiz gerekiyor.

Genel olarak baktığımızda enflasyonda yukarı yönlü baskının devam ettiğini düşünüyorum. Kur geçişkenliği devam edecek. Özellikle Mart ve Nisan aylarında enflasyonun %11’lere yaklaştığını görebiliriz.

Son iki haftadır borsadaki yabancı alımları dikkat çekiyor. Yabancı payı ise 63.85’lerden geçtiğimiz yılın en yüksek seviyesi olan 64.62’ye gelmiş durumda. Fitch’in not indirimi sonrası piyasada rahatlamayı görebiliyoruz. BİST’teki prim %17 seviyesine ulaştı. Ancak yorulma belirtileri başladı. Bir düzeltmeye hazır olmalıyız. 88-90 bin bölgesinden geri çekilme gelebilir. Düzeltmede ilk önemli seviye 85 bin. Altında ise 81 bin 500-82 bin seviyesine kadar hareket devam edebilir.

Kurda tarafında 3.70 bölgesinin çok önemli destek olduğunu altına sarkmalar olsa da 3.65-3.70 bölgesinden yeniden bir toparlanma geleceğini düşünüyorum. Yeni bir yükseliş için 3.77-3.78 bölgesinin üzerinde kapanışlar görmeliyiz.

Faizlerde %11-%11.60 bölgesinde hareket devam ediyor. Yıl içinde önemli olan seviye %11.60. Bu seviyenin aşılmasını oldukça riskli görüyorum. Endekste yeni bir satış baskısı bu kırılma ile gerçekleşebilir.

Petrol’de kısa vadede 56 doların üzerinde 57.40 denemesi gelebilir. Orta ve uzun vadede ise 53.70’in üzerinde yükselişin devam edebileceğini ve 60 doların görülebileceğini düşünüyorum.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)