PİYASALAR ESKİ DİNAMİKLERE GÖRE YÖN BULUYOR
EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST
Yurt içinde Anayasa Referandumunun, yurt dışında ise Paskalya tatilinin geride bırakılmasının ardından gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasalar eski dinamiklerine göre yön bulmaya başladı. Anayasa referandumuna dair fiyatlamaların etkisi kısa süreli olurken, önümüzdeki günlerde yurt içi piyasaların gündemini belirleyecek olanın 26 Nisan 2017 tarihinde TCMB’nin gerçekleştireceği toplantı olabileceğini söyleyebiliriz. Son dönemde gerek Türk Lirası cinsinden varlıkların performansının Merkez Bankası’na manevra alanı yaratıyor olması gerekse yurt dışında Trump’ın reformlarına ilişkin beklenilen gelişmelerin olmaması nedeniyle Fed’in Haziran ayına faiz artışına gitme olasılığının azalması kaynaklı TCMB’nin söz konusu toplantıda para politikası duruşunda radikal bir değişikliğe gitmesini beklememekteyiz. Hali hazırda hafta içerisinde konuşması ile gündemde yer alan TCMB Başkanı Sn. Çetinkaya’nın para politikası sıkı duruş sürecek açıklamaları da söz konusu görüşümüzü destekler nitelikte.
Küresel piyasalarda ise geçtiğimiz haftalardaki jeopolitik tedirginlik fiyatlamalarının yanı sıra Avrupa kaynaklı siyasi gündem fiyatlamalarda baskın karakter olacaktır. Hafta sonu Fransa’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimleri Euro cephesinde belirleyici etmen olup, seçime ilişkin olarak geçtiğimiz hafta anketlerde popülist aday Marine LePen’in gerilemesi sonrası Euro tarafında görülen değer kazancı ile fiyatlamaların şekillendiğini söyleyebiliriz. Ancak geçen hafta İngiltere’de de alınan erken seçim kararı geçtiğimiz aylarda gündemde yer edinen İtalya’da erken seçim olasılığını yeniden hatırlatması durumunda Euro üzerinde baskı görülebileceğini de unutmamakta fayda var. Siyasi gündemin yanı sıra bizleri bekleyen haftada Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısı gündeme konu olacak. 2017 yılının geri kalanında Avrupa’da seçim sürecinin devam edecek olması, Avrupa’da makro görünüme ilişkin beklentiler ve son dönemde piyasada oluşan daha az genişlemeci para politikasının tahvil piyasalarında aşırı tepkiye yol açacağı endişeleri nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci para politikası duruşunda herhangi bir değişikliğe gitmesi beklememekteyiz.
ABD’de ise 28 Nisan geçici bütçenin uzatımı için son gün olarak belirtilmektedir. Dolayısıyla geçtiğimiz aylarda Trump’ın bütçe reformlarına ilişkin küresel piyasalarda gördüğümüz Trump rallisi sona erebilecek olup, paralelinde Fed’in Haziran ayında gerçekleşebilecek faiz artırımını öteleme ihtimalinin doğması geçtiğimiz hafta global bazda gördüğümüz risk iştahındaki artış özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarının yükselişine destek olabilir.
Petrol tarafında hafta içerisinde Suudi Arabistan Petrol Bakanı’nın Körfez coğrafyasındaki üreticilerin üretim kesintisinin Haziran ayının ötesine de uzatılması konusunda anlaştıklarını ifade etmesine rağmen petrol fiyatlarında düşüş görüldü. Bu hafta sonu ve 25 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleşecek olan OPEC toplantılarına dair üretim kesintisinin devamına yönelik beklentiler gündemde yer alsa da, üretim kesintisine rağmen ABD’nin petrol üretiminde görülen artış petrol fiyatının yükselişine engel olan etmenlerin başında gelmektedir.
sayın borsagündem yetkilileri küçük yatırımcının robinhodu analizleri ve gerçekleri yaşanmışlıklarla yorumlayan marbaş by analiz hocamız nerede hergün by analizin yorumları varmı diye bu sayfaya bakıyoruz ama yok ne oldu küstürdünüzmü onun kıymetini bilelim lütfen. hem vatan sever hem piyasa uzmanı bidahada asla bulunmaz öyleleri.kendisini burada görmeyi çok isteriz. saygılar
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:20)