ENDEKSTE 82.300-82.250 SEVİYELERİ İZLENEBİLİR
ONURCAN BAL / GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA UZMAN YARDIMCISI
BIST 100 Endeksinde sert yükselişler görüldü
Haftaya 76.786 seviyesinden başlayan endeksin hafta içinde alıcılı bir seyir izlediği görüldü. Haftanın ilk üç gününde kur tarafında yaşanan sert yükselişlere karşın endeksin 77.000 seviyesi dolaylarında tutunmaya çalıştığı ve günü sınırlı da olsa yükselişlerle tamamladığı izlenirken, hem endeksin hem de kurların yukarı yönlü hareket ettiği (anomoli) bir durum hakimdi. Oluşan anomoliler uzun vadede süreklilik kazanabilecek durumlar olarak nitelendirilmemektedir. Bu anomolinin ya kur yukarı endeks aşağı ya da kur aşağı endeks yukarı şeklinde sert bir kırılma neticesinde sonlanması beklenir. Perşembe günü Merkez Bankasının 1 hafta vadeli repo ihalesini açmadığını ve piyasaların fonlama maliyetini yukarı çektiğini gördük. Merkez bankası bu hamle ile gereken tedbirleri alacağının sinyalini vererek “Ben Burdayım” dedi. Hükümet tarafından gelen açıklamaların da Merkez Bankasının gereken tedbirleri alacağına yönelik mesajlar içermesi Dolar/TL kurundaki sert düşüşler yaşanmasına ve TL’nin yabancı para birimleri karşısında değerlenmesine neden oldu. Endeks perşembe gününü %4,15’lik bir yükseliş ve 3224 puan kazançla 80.891 seviyesinden tamamlarken, 8,14 milyar TL’lik rekor seviyelerdeki işlem hacmi kritik bir öneme sahipti. Haftanın son işlem gününde de Merkez Bankası’nın 1 hafta vadeli repo ihalesini açmadığı görülürken, BIST-100 endeksi günü %0,78’lik bir yükseliş ile 81.524 puan seviyesinden tamamladı. Endeksin haftayı 81.100 seviyesinin üzerinde kapatması olumlu bir görünüm sunmaktadır. Endeks yurt içi gelişmelere ve kur tarafındaki geri çekilmenin devamına bağlı olarak 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında oluşan boşluğu doldurmak isteyebilir. Bu durumda 82.300 – 82.250 seviyeleri izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise endeksin 79.800 - 80.000 aralığındaki destek bölgesi üzerinde tutunup tutunamayacağı mevcut yükseliş eğiliminin korunması açısından önemli olacak.
Dolar/TL kurunda sert hareketler yaşandı
Haftaya 3,6371 seviyesinden başlayan Dolar/TL kuru; 20 Ocak’ta Trump’ın görevi devralacak olması, 24 Ocak’taki TCMB Faiz kararı ve 27 Ocak’taki Fitch kararı öncesinde belirsizlik ve risklerin fiyatlanmaya başlaması nedeniyle yukarı yönlü hareket etiği görülse de yaşanan yükselişlerin son derece sert gerçekleştiği görüldü. Mevcut riskler ve belirsizliklerin ve Trump sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinin genel olarak Dolar karşısında değer kaybettiği görülse de Dolar/TL tarafında geçen hafta yaşanan fiyatlanmaların aşırıya kaçtığı ve spekülatif işlemlerin gerçekleştiği görüldü. Perşembe günü merkez bankasının 1 hafta vadeli repo ihalesini açmayarak fonlama faizini yükseltmesi ve gerektiğinde müdahalelerin gelebileceği sinyalini vermesinin ardından kur sert düşüş göstererek 3,75 seviyelerine kadar bir geri çekilme gösterdi. Kur haftanın son işlem gününde endeks kapanışında 3,78 seviyelerinden işlem gördü. Dolar/TL kurunun 3,80 seviyesinin üzerinde kalıcı hale gelmesi durumunda 3,85 – 3,90 TL fiyat seviyelerine doğru hareketlenmelerin görülebileceğini düşünüyoruz. 3,80 altı kapanışların gerçekleşmesi durumunda 3,75 – 3,65 seviyeler tekrar gündeme gelebilir. Ancak Merkez bankasının 24 Ocak’taki faiz kararı öncesi kur tarafında sert fiyat hareketlerinin yaşanabileceği geçen hafta perşembe günü görülmüş oldu.
Faiz
Geçen haftaya yükselişle %10,95 seviyesinden başlayan 2 yıl vadeli gösterge faiz hafta içinde en yüksek %11,55, en düşük %10,89 seviyesini görerek haftayı %11,21 seviyesinden tamamladı. 10 yıllık tahvil faizi ise %11,55 seviyesinden başlayarak en yüksek %11,95, en düşük %11,42 seviyelerini görerek haftanın kapanışını %11,56 seviyesinden yaptı. Özetle, haftanın ilk 3 iş gününde döviz kurlarında görülen sert yukarı yönlü hareketlere paralel olarak, tahvil faizlerinin de yükseliş eğiliminde olduğunu gördük. Çarşamba günü 10 yıllık tahvil faizinde yeni zirveler test edilirken, 2 yıl vadeli gösterge faiz ise eylül 2015’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Ancak döviz kurlarında görülen gevşeme sonrasında haftanın son iki işlem gününde, TCMB’nın haftalık TL repo ihalesi açmamasının katkısıyla tahvil faizlerinde daha yatay bir görünüm hakim oldu. Geçen hafta yurtiçi piyasalarda pazartesi günü sanayi üretimi ve çarşamba günü cari açık verileri takip edildi. Açıklanan veri akışının tahvil faizleri üzerinde direk bir etkisi görülmedi. Hazine tarafından ise salı günü 9 yıl vadeli Tüfe’ye Endeksli Tahvil ihalesi düzenlendi. 6 ayda bir kupon ödemeli tahvil ihalesinde 2,04 milyar TL satış yapılırken, ortalama fiyat 107,355 TL, ortalama bileşik faiz %2,80 olarak gerçekleşti. Bu hafta yurtiçi piyasalarda tahvil faizleri üzerinde etkili olabilecek önemli bir veri akışı bulunmuyor. Döviz kurlarındaki seyrin faizler üzerinde ana etken olmaya devam etmesini bekliyoruz. İlaveten salı günü Hazine tarafından 13.12.2017 itfa tarihli hazine bonusu ihalesi takip edilecek.
Brent Petrol dalgalı bir seyir izledi
Önceki haftalarda 30 Kasım tarihinde OPEC toplantısında alınan ve 2017 yılında devreye giren arz kısıntılarının etkisiyle gerçekleştirdiği yükselişler sonrası kazançlarını koruyan Brent petrolün geçen hafta dalgalı bir seyir izlediği ve haftayı %2’lere yakın bir kayıpla tamamladığı görüldü. ABD aktif petrol kuyu sayısının artış göstermesi ve ABD tarafında güçlü gelen Hem Petrol Stokları verisi petrol fiyatlarını baskılayan gelişmeler oldu. Ancak Trump’ın konuşması sonrasında, konuşmanın piyasaların fiyatladığı sertlikte geçmemesi ve ekonomi politikalarını ilişkin mesajlara yer verilmemesi nedeniyle Doların küresel piyasalarda değer kaybettiği ve DXY endeksinin gerileme gösterdiği görüldü. Dolardaki değer kaybının ardından petrol fiyatlarında da yükselişler görüldü. Ayrıca küresel piyasalardaki petrol talebinin artacağına yönelik beklentiler nedeniyle Brent petrol kayıplarının bir kısmını geri aldı ve gördüğü en düşük 53,58 Dolar seviyelerinden toparlandı. Brent petrol haftanın son işlem gününde 55,26 – 56,18 Dolar seviyeleri arasında dalgalandı.
200 bine yollanırız
Çok kısa vadede bir düzeltme olsa bile borsa yukarı yapacak inancındayım Birçok şirketin teknik görünümü iyi durumda
TL Yİ AÇIGA SATANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPILMALI.
Onurcan BAL kardeşime katıiıyorum. USD için arzum 3.65 Endişem 3.80 geçmemeli. 3.10 hayal olur
Dolar 3.10 kadar düşmeli, düşürülmeli. Döviz değer kazandıkça fakirleşiyoruz. Yatırımlar duruyor. Gençler iş arıyor. İş bulmak için yatırım ve yatımlar konuşulmalı ve birinci gündem maddesi olmalı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:23)