ENDEKSLERDE RİSK İŞTAHI VE REKORLAR DEVAM EDERKEN JEOPOLİTİK RİSKLER DE ARTIYOR
BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖR
Geçen haftaya hızlıca göz atarsak;
* Dolar 3.85-3.62 bandında sert dalgalandı.
* ABD – Türkiye arasında vize krizi borsada zaman zaman satış baskısını artırdı.
* TSK İdlib’e girdi.
* Trump İran’a yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.
* ABD hisseleri rekor seviyelere tırmanırken, Hazine tahvilleri ülkenin enflasyonundaki yükselişin, Fed'in Aralık ayında faiz artışı yapma kararından geri dönmeyebileceğine işaret etmesiyle, ralli yaptı.
* ABD Saatlik Kazançlar verisi umut veriyor ancak bu henüz sürdürülebilir değil..
* Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde %40 açıklanan oran %25 indi.
* Verilen önerge ile MTV artışı 1300 cc altındaki araçlarda yüzde 15, daha yüksek motor hacimli araçlarda ise yüzde 25 olarak uygulanacak.
* Torba Tasarıdan gelir vergisi artışı maddesi çıkarıldı.
* Kuzey Irak’tan gelen açıklamalar..
* Draghi’nin enflasyonda istenilen seviyeye ulaşacağına umudu hala var..
* Bitcoin durmak bilmiyor. 5000 dolar..!
IMF’den Türk Ekonomisine övgü.. Bizi şaşırtmadı..
IMF Avrupa Departmanı Direktörü Poul Thomsen, küresel ekonominin yanı sıra Türkiye hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
* Türk ekonomisinde geçen seneye kıyasla bu yıl, dikkate değer bir hızlanma gördüklerini ifade eden Thomsen, “Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı genişlemeci politikalar etkili oldu” dedi.
* IMF, hafta başında yayınlanan Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye'nin 2017 ve 2018 büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 2,5'ten yüzde 5,1'e ve yüzde 3,3'ten yüzde 3,5'e yükseltmişti.
* Türkiye'nin bu yılki büyüme tahmininde yapılan 2,6 puanlık değişiklik, DEG raporundaki en ciddi pozitif revizyon olarak kayıtlara geçmiş oldu..
Ve tüm bu gelişmeler olurken endeks 99000-106000 seviyesinde dalgalandı..
Bu arada;
TCMB Başkanı Çetinkaya yaptığı açıklamada,
* TCMB olarak IMF-Dünya Bankası toplantıları kapsamında ABD'de gerçekleştirilen görüşmelerle enflasyon ve makroekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
* Yapılan görüşmelerde bankanın öncelikle ekonomiye dair bakışını paylaştı ve temelde bu yıl enflasyondaki yükselişin nedenlerini açıkladıklarını ve alınan para politikası tedbirlerini anlattıklarını söyledi.
* Çetinkaya, Türkiye ekonomisinin son yıllarda dayanıklılığını defalarca ispatladığını belirterek, yaşanan birçok farklı nitelikteki şoka rağmen ekonomik büyümenin hemen hemen kesintisiz devam ettiğini dile getirdi.(AA)
BU HAFTA
Bist100
Endeksin doların ve ABD tahvil faizlerinin geri çekilmesinin ardından toparlanması ve 106000 seviyesinden kapanış gerçekleştirmesi sonrasında bu hafta için 110000 hedef değerimiz öngörümüz gerçekleşebilir. Ancak hali hazırda son gelen enflasyon verisinin Fed’in Aralıkta faiz artırımı yapma ihtimalini kuvvetlendirmesi zaman zaman ABD tahvil faizlerini ve doları hareketlendirebilir. Bu yükseliş Bist100 endeksini baskılayabilir ve geri çekilmelerde yaşanabilir. Bu yüzden doların seyrini önemsiyoruz.
ABD den gelecek heyet ile görüşmelerde vize konusunda olumlu adımların atılması ihtimali ile piyasaların moral bulması olumlu gelişme olurken Merkel’in 19 Ekim’de AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye üyeliğinin askıya alınması konusunda yapacağı olası konuşma ve AB liderlerinden bu konuda gelebilecek olumsuz açıklamalar da satış baskısı yaratabilir.
Hemen ekleyelim;
Merkel, gelecek hafta yapılacak AB zirvesinde Türkiye'nin gündeme geleceğini, ancak üyelik müzakereleri konusunda herhangi bir karar beklenmediğini açıkladı.
Merkel video mesajında, Türkiye'deki gelişmeler nedeniyle AB Komisyonu'ndan bu ülkedeki duruma ilişkin bir rapor hazırlamasını istediklerini söyledi.
Bu durum Dolar/TL, Euro/TL ve borsanın seyrini etkileyecektir. Endekste hedef değerimiz öncelikle 107500 olacaktır. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 108500 ve 110000 hedef değerlerimiz olacaktır. Olumsuz gelişmelerde ise 104200-103500 ve 101300 öne çıkan destekler olacak..
Dolar;
3.63-3.74 bandında dalgalanan dolarda hafta sonu 3.6351 seviyesin de satıcılı seyri sonrası yeni haftada gelişmelere bağlı 3.65-3.68 bandında hareketler görebiliriz. Siyasi ve jeopolitik risklerde yükselişlerde ise 3.70- 3.74 bandına doğru yükselmeler görülebilir. Satış baskısına rağmen 3.60 seviyesinin üzerinde kalan dolarda Fed’in Aralık ayında faiz artırımı ihtimali ağırlık kazanmakta.
Altın;
1300 dolar ons hedefini geçen altında yükseliş devam ediyor. Hafta sonunda 1303 dolar ons seviyesine yükselen altında Trump’ın İran konusunda yaptığı açıklamalar ve küresel piyasalarda güvenli liman arayışları etkili olmakta. Dolar cinsinde fiyatlanmanın etkiyle ons altında 1320 ve 1350 dolar ons hedef değerlerimiz olmaya devam ederken 2017 yılı stratejimizde portföylerde altın olmalı görüşümüz 2018 ilk altı ayında da devam olarak revize ediyoruz..
İç ve dış gündemde bu hafta takip edeceğimiz başlıklar ise...
Küresel Piyasalar Ajandası
17 Ekim Salı
12:00/Euro Bölgesi/ZEW Anketi-Beklentiler/Ekim/Önceki: 31.7
12:00/Almanya/ZEW Anketi-Beklentiler/Ekim/Önceki: 17.0
16:15/ABD/Sanayi Üretimi (aylık)/Eylül/Beklenti: + % 0.2/Önceki: - % 0.9
16:15/ABD/Kapasite Kullanımı/Eylül/Beklenti: % 76.1/Önceki: % 76.1
16:15/ABD/İmalat Sanayi Üretimi/Eylül/Önceki: - % 0.3
19 Ekim Perşembe
15:30/ABD/İşsizlik Başvuruları/14 Ekim/Önceki:
15:30/ABD/Süregelen İşsizlik Başvuruları/7 Ekim/Önceki:
Türkiye Veri Ajandası
16 Ekim Pazartesi
10:00/İşsizlik Oranı/Temmuz/Önceki: % 10.2
11:00/Merkezi Hükümet Bütçe Dengesi/Eylül/Önceki: - 0.9 milyar TL
14:30/Gelecek 12 Ay İçin Enflasyon tahmini/Ekim/Önceki: % 8.35
19 Ekim Perşembe
14:30/Yabancıların Net Tahvil Yatırımları/13 Ekim/Önceki:
14:30/Yabancıların Net Hisse Senedi Yatırımları/13 Ekim
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:15)