Ana SayfaPiyasaYatırımcının Çimentaş acısı!---

Yatırımcının Çimentaş acısı!

1 / 2
Yatırımcının Çimentaş acısı!
31 Ekim 2014 - 13:34 www.borsaningundemi.com

ÖRTÜLÜ KAZANÇ AKTARIMI, DÖRT YILLIK KÂRDAN YÜKSEK
SORU (1)
- Öncelikle küçük yatırımcıyı düşündüğünüz ve böyle bir site için minnettarız. Küçük yatırımcı borsaya gelmiyor çünkü kumar yeri gibi olmuş. Yaklaşık 4 yıl oldu Cment hissesini alalı, zarardayım… Endeks yükseliyor düşüyor… Zararımı kurtarsam bir daha borsa mı? Hisseyi yatırımcı masasında gündeme getirebilir misiniz?
  
CEVAP
- Borsada uzun vadeli yatırım, düşük riskle kazanç elde etmenin yollarından birisidir. Ancak bu kazancın elde edilebilmesi için her şeyden önce aktif bir piyasa ile istikrarlı bir büyümeyi gerekli kılmaktadır. Bu pencereden bakıldığında Çimentaş’ın aktif bir pazarı bulunmadığı gibi son dört yıldaki kârlılığında da herhangi bir büyümenin söz konusu olmadığını görmekteyiz. Şirketin sermayesinin yüzde 97,8’i Cementir Holding’in doğrudan ya da dolaylı hakimiyetinde bulunuyor. Borsada işlem gören kısım ise yüzde 2 olup bunun da yüzde 97,55’i Garanti Yatırım Menkul Değerler’in saklamasında toplanmış olduğu görülüyor. Bu anlamıyla hissenin aktif bir pazarı olmadığı gibi hafif artan bir işlem hacmiyle yukarı ya da aşağı hareket etme zeminine sahip bulunuyor.
Firmayla ilgili yakın tarihli en önemli gelişme ise SPK’nın yapmış olduğu inceleme neticesinde tespit edilen örtülü kaynak aktarımı. SPK, 29 Ağustos 2014 tarihli kararı ile suç duyurusunda bulunacağını belirtirken, Çimentaş’ın 2005 yılında 85 milyon euro bedelle satın aldığı Alfacem’in 2009 yılında aynı bedelle tekrar ana ortağa satılması işleminde fiyatın düşük tutulduğunu tespit etti. Bu satıştan dolayı Çimentaş’ın katlandığı finansman giderinin 101,8 milyon TL olduğunu açıkladı. Kurul, söz konusu tutarın faizi ile birlikte firmaya 3 ay içinde iadesini istiyor. Çimentaş ise 23 Ekim 2014 tarihinde yaptığı açıklamada karara itiraz edeceğini, itirazın kabul edilmemesi halindeyse iptali için dava yoluna gideceğini, söylüyor. Bu noktada hakim ortak dışındaki hissedarların da Çimentaş’ın uğramış olduğu zararın tazmini için ilgili şirket yöneticileri aleyhine dava açma hakları bulunduğunu hatırlatmak isteriz.
Firmanın bilançosuna baktığımızda da karlılıkta en yüksek seviyeye 46,3 milyon TL ile 2009 yılında ulaştığını görüyoruz. Şirket sonraki yıllarda kârını geriletirken 2012 yılında 12,7 milyon TL ile dip seviyesini gördü. 2010-2013 döneminde yani son dört yılda  elde etmiş olduğu toplam kâr tutarı 88,6 milyon TL olup bu tutar SPK’nın tespit etmiş olduğu örtülü kâr aktarım işleminin hayli gerisinde bulunuyor. Dört yıllık kâr, şirketi zarara uğratan satış işleminin oluşturduğu kayba yetişemiyor. Bununla birlikte SPK’nın incelemesinin de etkisiyle olsa gerek Şirket, 2013 yılında kârını artırma sürecine girmiş görünüyor. Bu yılın altı aylık bilançosunda da kârdaki artış devam ediyor. Mevcut performansın korunması halinde uzun bir aradan sonra ilk defa 2009 yılında elde edilen kârın üstüne çıkmış olacak. Kardaki artışın hissenin fiyatına da olumlu yönde yansıması beklenmeli. Ancak buradaki en büyük sıkıntı işlem hacminin hayli düşük olması. Aktif bir piyasanın olmaması nedeniyle artan işlem hacmiyle birlikte gerçekleşecek alım ya da satışlar hissenin yukarı ya da aşağıya sert hareketlerde bulunmasına imkan sağlayabilecek nitelikte.
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)