Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYatırımcıdan Netaş ve İhlas Holding sorusu---

Yatırımcıdan Netaş ve İhlas Holding sorusu

2 / 2
Yatırımcıdan Netaş ve İhlas Holding sorusu
10 Ağustos 2015 - 11:38 www.borsaningundemi.com

HER MALIN BİR ALICISI VAR

SORU (2) -
İhlas Holding’e SPK neden müdahale edemiyor? Neden kottan çıkarmıyor? Bilançolardaki makyajları neden incelemiyorlar?

Barış Balcılar

CEVAP -
SPK, sermaye piyasalarının düzenleyici ve denetleyici otoritesi konumunda bulunuyor. Kurul, bir firmayla ilgili olarak  kendisine ulaşan bir şikayet ya da kendisinin doğrudan tespit edeceği hallerde harekete geçerek incelemelerde bulunabilir. Yapılan inceleme her ne kadar belli bir zaman dilimini alsa da eğer sonucunda bir usulsüzlük tespit edilirse gereği yapılmaktadır. SPK’nın denetimi noktasında piyasadaki hiçbir firma ya da kişinin ayrıcalığı bulunmuyor. Bir şirketle ilgili kanuna aykırılığın varlığını görüyor ya da düşünülüyorsa konunun SPK’ya bildirilmesi yeterlidir. Neticede Kurulun bir firmadaki her işlemi görme ve bilmesi söz konusu değildir. Ancak yapılan şikayet üzerine gerekli incelemeyi gerçekleştirecek, vardığı tespit ve sonucu hakkında şikayet edeni bilgilendirecektir. Bu nedenledir ki önyargılı yaklaşmak yerine hukuka aykırılığın bulunduğu düşünüldüğü noktada şikayetçi olmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Yukarıda belirttiğimiz genel açıklamalar çerçevesinde İhlas Holding’in mali tablolarına baktığımızda firmanın sürekli zarar ettiğini görmekteyiz. Bu noktada firmanın gizlediği ya da gözlerden kaçırdığı bir nokta bulunmuyor. Halbuki bilançonun makyajlanması, şirketin zarar ettiği halde bu gerçekliğin, yatırımcılardan çeşitli muhasebe oyunları ile gizlenmesi anlamına gelir. İhlas Holding’in ise 2006 yılından bu yana iki yılı hariç olmak üzere sürekli zarar ettiğini görüyoruz. Firmanın mali yapısındaki zayıflığın gizlenen bir tarafı bulunmuyor. Son açıklanan üç aylık bilançosunda da zarar devam ediyor. Netice itibariyle firmanın mali yapısı  ve ticari performansı ortada olduğu halde hissenin bir pazarı bulunduğu için müdahaleyi gerektirecek bir durum da bulunmuyor.
Kuşkusuz yatırımcı mantığı ile hareket edenler açısından bu mali tablo ve performansa bakarak hisseden uzak durmak yeterli bir veri. Buna rağmen hissede pozisyon almak isteyenler olabilir. Böylesi bir durumda da alınan gereksiz riskin sonuçlarını peşinen kabul etmek gerekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol10 Ağustos 2015 16:17

    Bankasya'ya çökenler İhlas'ı göremiyorlar mı acaba...

  • Uzak duracağı ama 10 Ağustos 2015 14:08

    İhlasin tüm biste ki tüm şirketleri öyle açılışları çok yüksek şimdi durumları ise 100 biri kadar ve 7 yıldır hep zarar bu gibi şirketlere izin verilmemeli dini vecilerle kağıt aldırıyor sonra soyuyorlar hırsız zihniyeti hakim aldigimiz fiyata sanırım 100 yıl sonra gelir

  • Kaan YILMAZ10 Ağustos 2015 12:57

    Sayın analizci, iyi güzel hoş da, NETAŞ ANASÖZLEŞMESİNİ okusaydınız, büyük ortaklardan biri satış kararı aldığında ilk teklifi A grubu diğer ortağa, yani TSKGV'ye yapmak zorunda. O da 30 GÜN içinde alıyorum da diyebilir, bir şey demeden 30 GÜN geçer satmak isteyen ortak ancak o zaman muhtemel alıcılarla görüşmeye başlayabilir. E bunun Noteri, postası derken 35 günü bulabilir, yani OEP istese de bugüne kadar ne alıcıyı açıklayabilir, ne fiyat verebilir ne de başka birşey. Bu süreyi beklemek zorunda, 30 gün dün itibariyle doldu zaten. Şimdi tebligatın ne zaman gönderildiğine göre gerçek zamanı hesaplamak lazım ama o da sizin işiniz, açın sorun belki öğrenir ve bizi de aydınlatırsınız. Lütfen biraz daha araştırma.

  • muharrem 10 Ağustos 2015 11:58

    birde ulusoy un u yazın yatırımcıların nasıl soyuldugunu yazın 2014 de 3.15 acılısından bu yana bu fiatı gormeyen a grubu hisseyi yazın neden düstügünü bilmemedigimz hisseyi yazın % 30iskontolu arz edildi diye arz edilen ama su an fıatı 1.75 olan ulusoy unu yazın spk yükselenlerden özel durum isterken caktırmadan dusen uluun daözel durum nedir diye açıklama istemedigini yazın