Ana SayfaPiyasaYatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı---

Yatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı

5 / 10
Yatırımcı kâr eden şirketlere yatırım yapmalı
04 Kasım 2013 - 11:30 www.borsaningundemi.com

KURALLAR KÜÇÜK YATIRIMCILARA GÖRE KONULMALI

Çıtayı 500 bin TL üzerinde yatırım yapan yatırımcılardan alırsak bu sayının 7 bin yatırımcı ile sınırlı kaldığını görüyoruz. Demek ki bizim borsadaki asıl yatırımcımız küçük yatırımcılar. Kuralları da buna göre koymak lazım. Bundan sonra da sahip olacağımız yatırımcılar küçük yatırımcılar olacak bu gerçeği kabul etmemiz gerek. Diğer enstrümanlarda da, mesela yatırım fonlarında yine 0-5000 bin TL arasındaki yatırımcı sayısının 2 milyon kişi olduğunu görüyoruz. Burada ama yatırımcı sayısı biraz daha fazla en azından bu sayının 500 bin kişi olduğunu görüyoruz. Özel sektör borçlanma araçlarını ele alırsak aslında bence bu çok güzel bir yatırım enstrümanı. Yani eğer faizli bir yatırım tercih ediliyorsa mevduatın çok iyi bir alternatifi olduğunu düşünüyorum. Yüksek getirisi ile bu enstrümanın yatırımcılar için önemli bir enstrüman olduğunu düşünüyorum. Çeşitli vadelerde değişken faizli çok güzel özel sektör borçlanma araçları olduğunu görüyoruz. Bunlar ileride giderek daha da fazla yer bulacaklar.

Kurumsal yatırımlar yine piyasada çok önemli bir yere sahip bu açıdan sürekli kurumsal yatırımların önemine değiniliyordu. Yatırımcılar paralarını yatırım fonlarına, yatırım fonları da bu paraları kurumsal yatırımlara aktarıyorlar. Kurumsal yatırımcılar bu açıdan inanılmaz önemli fakat çok küçük. Bu tarz yatırımların 1.8 milyar TL olduğunu görüyoruz. 30 milyar TL civarında yatırım büyüklüğümüz var ve bunun 29 milyar TL’si repo ya da 180 güne kadar vadeli olan bonolardan oluşuyor. Hisse senedine yatırım bu tarafta da oldukça az. Emeklilik yatırım fonları 23 milyar TL burada çok güzel bir rakama ulaştı. Ve bu rakamın % 25-30’u hisse senetlerinde. Bu Bireysel Emeklilik Sistemi dediğimiz sistem. Ve bence, Türk finansal piyasalarının geleceği. Özellikle bu devlet teşviğinden sonra giderek daha fazla kişi sisteme katılıyor ve giderek daha fazla fon birikiyor sistemde. BES uzun vadeli bir yatırım olduğu için insanlar içinde hisse senetlerine daha fazla yer veriyorlar. Burada toplanan fonların her ay da üzerine ekleniyor.

Sistem şu an tam gelişme döneminde. Bu, önemli bir fırsat penceresi Türk piyasaları açısından. Yabancı yatırımcıların piyasalardaki payı % 62 Türk piyasasında. Piyasalardaki dinamikleri bozan bir husus da bu. Piyasa yurt dışı gelişmelere çok fazla odaklı konumda. Aslında doğrudan Türk piyasası ya da Türk şirketleri etkilemeyen faktörlerin, piyasada çok fazla etkili olmasının sebebi de bu. Yabancıların çok fazla paya sahip olmaları piyasayı çok fazla etkiliyor. İşlem hacminde de yabancılar % 20’lik bir yer tutuyorlar. Dünya piyasaları açısından da bu sene yine güzel bir sene MSEI Endeksi’ne göre dünya borsaları bu sene % 20 artıda. Bunların başında yüzde 444 getiri ile Venezuela geliyor onu yüzde 83 getiri ile Arjantin piyasası izliyor. Ardından yüzde 46 getiri ile ABD borsası. Onu da yüzde 37 getiri ile Japonya piyasası takip ediyor. Yıllar sonra bu getiri oranı ile de Japonya borsası ilk kez artıda. Bunda devletin büyümeyi destekleyen politikalarının büyük etkisi olduğunu görüyoruz. Türkiye hemen hemen geçen sene kapattığı seviyeye yakın seyrediyor. Bu sene çok iç açıcı görünmüyor Türk piyasası ama bu sene genel olarak gelişmekte olan ülke piyasalarının iyi bir performans sergilemediğini görüyoruz.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kılıç04 Kasım 2013 18:51

    BORSADA TÜYO OLMAZ OKULU FALANDA BOŞ VURGUNCUYA HİZMET EDEN DÜZENEGE BORSA DENİR

  • TARIK 04 Kasım 2013 15:13

    YIKARDA GRAFİKLE ANLATTIĞINIZ ÇOK BAŞARILI BİR TRADE ÖYKÜSÜNÜ OKUNAKLI OLARAK,YA DA YANINA YAZILARINI YAZARAK TEKRAR BASAR MISINIZ!GERÇEKTEN HEPİMİZİN YAŞADIĞI DURUMLAR ANLATILMIŞ.HEPİNİZE TEŞEKKÜRLER...

  • kyat04 Kasım 2013 14:23

    Ağzınıza sağlık hocam. Programa katılmış kadar olduk. Bunu yayınlayan borsa gündeme de çok teşekkürler..