Ana SayfaPiyasaYatırımcı görülmesi gerekene bakmalı---

Yatırımcı görülmesi gerekene bakmalı

2 / 2
Yatırımcı görülmesi gerekene bakmalı
14 Kasım 2014 - 13:43 www.borsaningundemi.com

GÖSTERİLENE DEĞİL GÖRÜLMESİ GEREKENE BAKIN

SORU (2) - Işıklar Yatırım Holding’in patronu 2-3 yıl önce bir ulusal kanala çıkıp, artık bedelli sermaye artırımı yapmayacağız temettü veren şirket olacağız, dedi. Bir iki ay içinde şirket hisseleri 1’lerden 1.60’lara kadar prim yaptı. Bir cuma günü  “özvarlıklar eridi” diyerek yüzde 50 sermaye azaltımı ve hemen üstüne yüzde 200 bedelli sermaye artırımı istedi. Böyle olayların yaşandığı borsaya yatırımcı gelir mi?
Yücel Erdem
 
CEVAP
-Ülkemizde halka açık firmaların yöneticileri ile siyasetçi tavrı  arasında yakın bir benzerlik bulunuyor. Her iki anlayış da hitap ettiği kesime sürekli olarak pembe bir tablo çizmeye çalışmakta. Ancak seçmen gibi yatırımcının da verileri okuyabilmesi gerçek tablonun anlaşılmasında önemlidir. Gösterilene değil görülmesi gerekene bakmalı. Aksi takdirde sürekli vaatlerin peşinde koşturarak gözünüzün önünde birikimlerinizin eridiğini görmeniz içten bile değildir. Bu çerçevede yatırımcının görmesi gereken asıl husus firmanın satışlarını ve kârını artırıp artırmadığıdır. Eğer bu iki kalemde istikrarlı bir artış yaşanıyor ve aynı zamanda kâr rakamı anlamlı bir seviyede bulunuyorsa firma da genel hatlarıyla iyi bir yolda demektir. O zaman hissenin değeri de yüksek ihtimal artacaktır.
Işıklar Yatırım Holding’i incelediğimizde beş yıllık süre zarfında ilk üç yılının zarar son iki yılının ise düşük seviyede karla geçirildiği görülüyor. Son açıklanan 2014 yılı altı aylık bilançosunda da zararın artarak devam ettiği gözlenmekte. Söz konusu verilerle yıl sonunda zarar açıklaması sürpriz olmayacak. Firmanın geçmiş yıl zarar toplamıysa 68,4 milyon TL. Mevcut koşullarda bu firmanın temettü dağıtma olasılığı bulunmuyor. Zira geçmiş yıl zararını kapatmadan temettü dağıtması beklenemez. Öte yandan bu  faaliyet temposuyla geçmiş yıl zararlarının ne zaman kapanacağı belli olmadığı gibi kapanmama olasılığının da göz ardı edilmemesinde fayda var.
Diğer taraftan firmanın sermayesi 112 milyon TL olduğu halde yıllık satış gelirinin 23 milyon TL seviyelerinde olması ticari faaliyet çapının hayli düşük olduğunu gösteriyor. Firma yıl içinde sahip olduğu sermaye tutarı kadar dahi ticari bir hareketlilik gerçekleştiremiyor.
Tüm yukarıda açıklanan nedenlerle firmaya yönelik herhangi bir beklentiye girmek için bir neden olmadığını belirtmek isteriz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)