UZ: FED’DEN SENE SONUNA KADAR 2 FAİZ ARTIŞI DAHA BEKLİYORUZ
-ABD’de faiz artırımı devam eder mi? Kaç puanlık faiz artırımı bekliyorsunuz? Murat Çetinkaya’nın faiz politikasını nasıl buluyorsunuz?
Can Uz: Biz seneye başlarken yıl içinde 3 faiz artışı olacağını düşünüyorduk. Dolaysıyla bir faiz artışı geldi. Bundan sonraki süreçte iki faiz artışını öngörüyoruz fakat bu süreç içerisinde şu gerçekleşti. Trump’un kendisine seçim kazandıran vaatlerin pek çoğunu 2017 yılı içinde bırakın tamamlamasını başlatamayacağına dair bir görüş oluşmaya başladı. Bunun neticesinde görüşler artık 4 faiz artışından 3’e ve belki de 2 faiz artışına yol açabilir. Biz burada stratejimizi değiştirmedik ve sene sonuna kadar 2 faiz artışı daha bekliyoruz.
Ömer Eryılmaz: Can’la aynı kanaatteyiz. Normalde Haziran ve Aralık gibi bir faiz artışı bekleniyor ama eğer haziran pas geçilirse bir faiz artışını konuşuyor olacağız piyasada. Çok muhtemel bundan sonra iki faiz artışı gelebilir ama bir faiz artışını da dillendirmeye başlayacaktır sektör.
Can Uz: Murat Çetinkaya, Erdem Başçı’nın başlattığı TL likidite yönetimini bir parça öteye götürdü. Şimdi bizim hayatımıza senenin başında bir yeni enstrüman daha girdi. Bu da geç likidite penceresi. Şu an TL üzerindeki dolar baskısını TL likiditesini günlük olarak değiştirmek yöntemiyle kontrol etmeye çalışan bir Merkez Bankası var. Faiz rejimine baktığımızda olan nedir? Sene başından bugüne kadar yaklaşık 325-330 puanlık bir sıkılaşma söz konusu oldu. Bu bir gerçek. Bankaların günlük fonlama oranı seneye başladıkları seviyeye kıyasla 300 puanın üzerinde daha sıkı. Bu yaptığı yöntem biraz farklı. Ve gelinen noktada Murat Çetinkaya’nın en büyük problemi bu sene için enflasyon. Enflasyonda şu anda hükümet kanalından gelen açıklamaları bir kenara bırakırsak, pek çok kurum senenin ancak en son çeyreğinde belki tek haneye düşebilecek bir enflasyondan bahsediyor. Bu Murat Çetinkaya’nın temel problemi. Ve bunun yaparken de biz anlıyoruz ki bunu şu anda uyguladığı politikayla bir şekilde karşılamak durumunda. Fakat gelinen noktada 11.50’lik bir ortalama fonlama faizi var ve elindeki enstrümanlar bunu şu anda ancak 11.75’e çekmesini öngörüyor. Bizim bu sebeple beklentimiz şu ki, Nisan sonunda yapılacak olan PPK toplantısında çok yüksek ihtimalle bu bahsettiğimiz geç likidite penceresi kanalında bir faiz artışı daha yapacak. Muhtemelen de 12.5 seviyesini gösterecek piyasaya. Ama bu geç likidite penceresinde yapacağı son adım olacaktır. Çünkü bizim kendi projeksiyonlarımızda da yıllık enflasyon 12’ye gelecektir fakat 12’nin üzerinde fazla kalmayacak ve oradan dönmeye başlayacak. Nereye kadar gider? Biz yıl sonunda 9.7 ile tamamlayacağını düşünüyoruz. Ama genel itibariyle baktığımızda Merkez Bankası’nın bize gösterdiği şey reel faiz ortamını sunmak istemiyorlar. Dolayısıyla da Merkez Bankası bu bahsettiğim sıkılaşmayı çok farklı ve yüksek noktalara taşımak istemeyecek gibi gözüküyor. Anlaşılır da bir sebep. Ülkede büyüme seferberliği var. Dolayısıyla bankaların maliyetlerini doğal olarak yükseltmek istemiyorlar. Fakat burada atacakları adım enflasyona birebir bağlı.
BİST 100 TEMMUZ BAŞI =100.000 DİR. YAZIN Bİ KENARA
bilançoları hep zararda,,,hikaye hepsi.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:19)