TÜRKİYE İÇİN FIRSAT PENCERESİ HAZİRAN DÖNEMİNE KADAR AÇIK
-Global piyasalarda hava nasıl, siz Türk piyasasını nasıl buluyorsunuz? Piyasalarda belirsizliğe yol açan olaylar neler?
Can Uz: Sene başında piyasaların en çok merak ettiği nokta, Aralık ayında faiz artırımına başlayan FED’in 2016 yılında nasıl hareket edeceğiydi. Ve piyasadaki hakim beklenti FED’in sene içinde 4 tane faiz artırımına gitmesi yönündeydi. Aslında yılın ilk 6 haftasında bu şekilde de başlangıç oldu. Piyasalar çok ciddi küresel satış baskısıyla karşılaştı ve Türkiye’de bundan nasibini aldı. Fakat sonraki dönemde enflasyon tarafındaki beklentilerin düşürülmesiyle birlikte, FED söylemlerinde zayıflamaya başladı. Bunun neticesinde ortaya çıkan konjonktür Türk yatırımcılarının hoşuna gitti. Netice itibariyle de bizim kendi varlık fiyatlarımızın da hızlı bir şekilde değerlendiğini gördük.
Özelikle Çin kaynaklı problemlerin, FED’in hareketlerinde odak noktasına oturmuş olması ve FED’in esasında Çin kaynaklı türbülansı bir şekilde baskılamak amacıyla, politika hamlelerini gevşek tutma yönündeki iradesi, bu global konjonktürü şekillendirdi. Böyle olmaya da devam edecek gibi gözüküyor.
Bizim bir süredir dillendirmekte olduğumuz Türkiye için fırsat penceresi, bizim nezdimizde hala Haziran dönemine kadar açık durumda. Netice itibariyle bizim yine Haziran sonunda piyasalarımıza direkt olarak olmasa bile en direkt olarak etkileyecek gelişmelerden biri, İngiltere’nin Avrupa Birliği’yle ilgili yapacağı referandum olacak. Tahminimiz FED’in bu referandumdan önce hareket etmeyeceği yönünde. Bu da bize Nisan ayından Haziran ayına kadar iyi de bir marj veriyor. Bu süre zarfında beklentimiz özelikle bizim Merkez Bankası tarafından da görüldüğü üzere TL kurunun kendi içinde oturmuş olduğu bu 2.82-2.85 bandında stabil kalması iyi bir değerlenme hareketi gördük. Dolayısıyla o tarafta yukarı yönlü potansiyel sıkışmış durumda. Fakat bu konjonktürü, Amerika’dan çok yüksek bir enflasyon rakamı gelmedikçe Temmuz ayına kadar bozacak bir gelişmeyi şu anda biz görmüyoruz. Dolayısıyla kendi yatırım stratejimizde bu temelin üzerine dayanmış durumda ve şu ana kadar da fena gitmedi gibi gözüküyor. Dediğim gibi bundan sonraki süreçte fırsat penceresi açık ama daralmış durumda. Ama bir tarafından da yakalamak gerekiyor.
-FED’in yeni faiz artımı sizce hangi aya denk gelir? İkinci artırım için beklediğiniz oran nedir?
Can Uz: Biz kurum olarak FED’in ilk faiz artırımını Temmuz ayında ikincisi muhtemelen Eylül veya Aralık ayında yapacaktır diye düşünüyoruz.
-Bazı uluslararası ekonomi yayın organları Türk ekonomisi hakkında 2016 yılı için karamsar tahminler ortaya koyuyor? Neden böyle bir bakış içindeler, siz Türk ekonomisi için düşünüyorsunuz?
Can Uz: Türk ekonomisiyle ilgili olarak konjonktürel bir avantaj yakalandığından bahsettik. Yapısal tarafta, ‘Türk ekonomisi bu dönemi nasıl atlatıyor?’ dersek, evet orada görünümde herhangi bir şekilde çok pozitif bir ortam da yok. Türkiye’nin kendi çizdiği ve kendine hedef gösterdiği stratejide, yüzde 5 cari açık, yüzde 5 enflasyon, yüzde 5 büyüme gibi üç tane 5’ten oluşan bir sistematik var. Bunun neresindeyiz? Tamam, cari açık tarafında bir kazanım var, bu da tamamen petrol fiyatlarındaki gelişmeyle ilgili… Enflasyon tarafında, yüzde 8’in altında yılsonu tahmini veren bir kurum ortada yok. Biz de 8 seviyesindeyiz. Büyüme tarafındaysa, yüzde 4’ü bir başarı olarak gördüğümüz bir ortamdan bahsediyoruz. Ama yapısal sorunlar devam ediyor. Sektörel anlamda yapısal reform ihtiyacı başta turizm olmak üzere hissediliyor. Dolayısıyla burada bütün yatırımcılar, irade beyanının ötesine geçen bir aksiyon bekliyor Türkiye’den. Dolayısıyla bu noktada kırılganlık olarak görülebilecek bir malzeme arıyorsak bunu Türk ekonomisi vermeye devam ediyor. O bakımdan bazı yurtdışı kurumların Türkiye konusunda karamsar tutumu kendi analizlerinin görüş açısına bağlı. Ama Türkiye bu imkanı istenildiği takdirde vermeye devam ediyor onlara. Biz onlar kadar karamsar değiliz.
Hikayeden fasarya,,fasa fiso.
Önemli tek bir bilgi yok
Vermemislerki........
Hısseleri göremedik
gerçekten bomba röportaj olmuş
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:38)