Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar sanayi verisi yorumu---

Uzmanlar sanayi verisi yorumu

1 / 4
Uzmanlar sanayi verisi yorumu
09 Eylül 2013 - 12:52 www.borsaningundemi.com

Temmuz ayı sanayi üretimi arındırılmamış ve takvim etkisinden arındırılmış veriler itibarıyla ekonomik aktivitenin öncül göstergelerin yansıttığından daha iyimser bir görünüme sahip olduğunu gösterdi. Temmuz ayında 51.2’den 49.8’e gerileyen PMI Satın alma Yöneticileri İmalat Endeksi üretimde atıl kapasite oluşmuş olabileceğine işaret etmişti. Benzer şekilde reel kesim güven endeksi ve bileşik öncül göstergeler endeksindeki gerileme de üretimde bir kırılmanın gerçekleşebileceğini gösteriyordu. Yıl başından beri artış eğiliminde olan ve Temmuz ayında %75.5 seviyesinde yatay bir görünüm çizen kapasite kullanım oranı ise dış talebin zayıf görünümünü koruması sebebiyle güçlü bir üretim sinyali olarak yorumlanamıyordu. ABD Merkez Bankası Fed’in Eylül ayında varlık alımlarını azaltmaya başlayarak bilanço genişlemesine son vereceği kaygısının uluslararası piyasalarda sert satışlara yol açması ve özellikle gelişmekte olan ülke piyasalarında risk algılamasının ciddi biçimde artmasıyla oluşan belirsizlik ortamı beklentilerin yılın geri kalanından daha da bozulabileceğine işaret ediyordu. Söz konusu belirsizliklerin ve maliyet unsurlarının daha da artması ihtimaline karşı Temmuz ayında yatırım kararlarının öne çekilmiş olabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca, geçtiğimiz yıl gözlenen Ramazan ayı olması nedeniyle üretimin ertelenmesi olgusunun bu yıl finansal piyasalardaki sert hareketlerle birlikte artan belirsizliklerin öne çıkmasıyla yaşanmadığını da söyleyebiliriz.
Yılın geri kalanında global likiditenin seyrine bağlı oluşan piyasa dinamikleri ile küresel beklenti ve belirsizlikler üretim faaliyetleri üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Döviz kurundaki yükselişin ihracata olumlu katkıda bulunma ihtimaline karşın en büyük
ihracat pazarımız olan Euro Bölgesi ekonomisinin zayıf görünümü ve son dönemde ihracatımızdaki payı artmış olan Orta Doğu ülkelerinde, Suriye’ye olası müdahale ile birlikte artan gerginliğe bağlı yaşanabilecek olası talep azalışı, yurtiçi üretim dinamiklerini
olumsuz etkileyebilecektir. Öte yandan Çin ekonomisinden Temmuz ayından beri gelen olumlu sinyallerin devam etmesi gelişmekte olan ülkelere ilişkin risk algılamasını bir miktar azaltarak, yurtdışı ve yurtiçi beklentilerdeki bozulmanın yatırım kararları üzerindeki muhtemel olumsuz etkisini sınırlayıcı rol oynayabilir.
2013 yılının üçüncü çeyreğine beklenenden olumlu bir performansla başlayan sanayi üretiminin, Ağustos ayında Bayram tatili nedeniyle takvim etkisinin olumsuza dönmesi, yeni sözleşme ve fiyatlamaların piyasa gelişmelerine daha fazla uyarlanması gibi unsurların etkisiyle ivme kaybetmesi beklenebilir. "

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)