GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan Tarafından Hazırlanan Analiz:
"Enflasyon gerilemeye devam etse de, sıkılaştırma döngüsü zamanlamasına dair tahminlerimizi koruyoruz… Enflasyon, Mart ayındaki %19,7 seviyesinden Nisan ayında %19,5 seviyesine gerileyerek hem %20,3 olan bizim tahminimizin, hem de %20,5 olan piyasa tahminlerinin altında gerçekleşti.
Enerji, gıda, tütün ve altının dışarıda bırakıldığı C göstergesi (çekirdek enflasyon) da gerilemeye devam ederek %17,5 seviyesinden %16,3'e düştü. Nisan ayında yıllık anlamda birikimli arz şoklarının ve kur kaynaklı maliyet artışlarının etkisine ek olarak enerji fiyatlarında artış, gıda fiyatlarında artışın devam etmesi ve sigara/tütün zammı gibi etkenlere rağmen zayıf talep faktörlerinin enflasyonu aşağı çektiği görülmektedir.
Enflasyondaki düşüşün yavaş hızda olmasının ve TRY'deki oynaklık oluşturabilecek faktörlerin Merkez Bankası'nın halen ikinci yarıdan önce faiz indirim döngüsü başlatmaması konusunda etkili olabileceğini düşünüyoruz. Enflasyonda en ana belirleyici faktörlerden ve yüksek enflasyonda etkili olan kalemlerden en başta gelen gıda kaleminde yüksek fiyat artışları devam etmektedir.
Nisan ayında da gıda ve alkolsüz içeceklerdeki aylık bazda gerçekleşen %1,4'lük artış ile gıda enflasyonu yıllık bazda %31,9 seviyesine gelmiştir. Taze meyve ve sebze kalemi Nisan ayında %3,7 düşse de, işlenmemiş gıda tarafındaki %1,8'lik artış gıda enflasyonunu yüksek tuttu. Bunun yanı sıra, sigara ve tütün zammı ile beraber aylık bazda %6,8 artış gösteren alkollü içecekler ve tütün kaleminin enflasyonun daha aşağı gelmesini engellediği görülmektedir. Son dönemde petrol fiyatındaki artışın etkisi ile enerji tarafında görülebilecek maliyet artışları ve TRY'de değer kaybının etkisiyle önümüzdeki dönemde oluşabilecek kur geçişkenliği riski halen enflasyon tarafında yukarı yönlü riskleri canlı tutmaktadır.
Üretici maliyetleri tarafındaki artış baskısı devam etmektedir, ÜFE aylık bazda %2,98 artışla beraber tekrar %30 bandı üzerine hareket etmiştir. Bu çerçevede de ÜFE ile TÜFE makası %11'e yaklaşmıştır. Nisan ayındaki fiyat artışlarında da üretici maliyetleri ile tüketiciye yansıyan arasında önemli denebilecek bir fark görünmektedir. Tabii teorik olarak, ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın artması demek üretici maliyetlerinden tüketiciye yansımamış olan oranın artması demek olduğundan ilerleyen aylarda TÜFE için yukarı yönlü risk oluşturması muhtemeldir.TÜFE'de Ocak ayından beri düşüş devam erse de ÜFE'de benzer düşüş trendi görülmemektedir.
Merkez Bankası açısından değerlendirdiğimizde son karar metnindeki değişiklik bir politika duşu değişikliği olarak algılansa da, Enflasyon Raporu sunumunda Sn. Çetinkaya tarafından bunun kısa vadeli bir sinyal olmadığı belirtilmişti. Bu nedenle, enflasyonda ikna edici düşüş dönemi öncesi evrede olduğumuz için ikinci yarıdan önce faiz indirimi hamlesi beklemeyiz. Enflasyondaki yıl sonunda %14,6 olarak korunan hedefe ulaşabilmek için TRY'nin stabilitesi konusu çok önemlidir ve kısa vadede ekonomi dışı faktörler TRY oynaklığı açısından risk teşkil edebilir.
Bu nedenle, biz faiz indirimlerinin Haziran'dan sonraki evrede enflasyon Mayıs ve Haziran aylarındaki baz etkisinin çalışmasıyla daha düşük seviyelere gelmesi durumunda ele alınabileceğini düşünüyoruz. Ancak bu dönemde gelebilecek bir kur şokunun enflasyon konusundaki varsayımları değiştirmesi, enflasyon görünümü konusundaki en önemli risktir, dolayısıyla kısa dönemde Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşunu devam ettirmesi, Temmuz toplantısında ise faiz indirimi konusunu ele alması beklenebilir. Bu faiz indiriminin yıl sonunda ne seviyelerde gerçekleşeceği, enflasyonun ve finansal piyasa koşullarının izin verdiği ölçüde olabilecektir. "
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:00)