Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar enflasyon verisini yorumladı---

Uzmanlar enflasyon verisini yorumladı

4 / 6
Uzmanlar enflasyon verisini yorumladı
03 Mayıs 2019 - 11:52 www.borsaningundemi.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Nisan’da aylık enflasyon %1,69 ile beklentilerin altında gerçekleşti (beklenti:%2,38). Enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesinde gıda fiyatları aylık artışının %1,40 ile tahminlerin altında kalmasının etkili olduğunu değerlendiriyoruz.

Aylık enflasyona en önemli katkı gıda, mevsimsellik kaynaklı giyim sektörü ve bazı sigara fiyatlarında yapılan artışların etkisiyle alkollü içecekler ve tütün kalemlerinden geldi. Ulaştırma ve ev eşyası kalemleri de enflasyona yüksek katkıda bulunan diğer kalemler oldular. Yıllık enflasyon ise Nisan’da %19,71’den %19,50’ye sınırlı geriledi.

Çekirdek enflasyonda gerileme devam eti: Nisan’da yıllık %16,30 artış ile Temmuz’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. İç talepteki zayıf seyirle, son dört aydır durağan seyreden aylık çekirdek enflasyon Nisan ayında tekrar yükseldi: %1,56. Burada kur artışının etkili olduğunu değerlendiriyoruz.

Hizmet enflasyonunda katılık ve yüksek seyir sürüyor Nisan’da yıllık artış %15,15. ÜFE, Nisan’da aylık %2,98 artış gösterirken, yıllık artış da %29,64’den %30,12’ye yükseldi. ÜFE aylık enflasyonuna en yüksek katkı gıda, ana metal, elektrik gaz&dağıtım, tekstil ve kok ve rafine petrol ürünleri sektörlerinden geldi. Sanayi grupları bazında ise enerji aylık %5,3 dayanıklı tüketim malı %3,4, dayanıksız tüketim malı %3,2, ara malı %2,5 artış gösterdi.

Önümüzdeki dönemde gıda fiyatları, kur gelişmeleri, petrol fiyatlarındaki yüksek seyir, cep telefonlarına getirilen ÖTV düzenlemeleri, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskler. Ayrıca sigarada yılbaşında sıfırlanan asgari maktu vergi oranının yeniden artırılması da sigara fiyatları üzerinde etkili olacak.

İç talepteki zayıf seyir ise, bu yükselişleri sınırlayabilir. Enflasyonda öne çıkan kalemler Gıda: Gıda fiyatları enflasyona yüksek katkı vermeye devam etti Aylık %1,40 artan gıda fiyatları, enflasyona 0,35 puan katkı sağladı. Meyve-sebze fiyatları enflasyonu aşağı çekerken, tavuk ve kırmızı et gibi diğer işlenmemiş gıda fiyatlarında ise artışlar görüldü.

Yıllık gıda enflasyonu %29,77’den %31,86’ya yükseldi. Ulaştırma: Ulaştırma kalemi enflasyonu aylık %1,19 arttı ve enflasyona 0,20 puan katkı yaptı. Alkollü içecekler ve tütün: Bazı sigara ürünlerinde yapılan artışların etkisiyle aylık %6,77 artış gösterirken, enflasyona 0,28 puan katkı yaptı. Giyim ve ayakkabı: Mevsimsellik kaynaklı giyim fiyatları aylık %5,36 artarken, enflasyona 0,33 puan katkı sağladı. Giyim fiyatlarında aylık artışların önceki yıl ortalamalarının altında gerçekleştiği görülüyor. Diğer kalemler: Ev eşyası aylık %2,65, çeşitli mal ve hizmetler %1,94, lokanta ve oteller %1,13, eğitim %1,26, eğlence ve kültür %1,04 artış gösterdi. "

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)