Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar enflasyon verisini yorumladı---

Uzmanlar enflasyon verisini yorumladı

2 / 6
Uzmanlar enflasyon verisini yorumladı
03 Mayıs 2019 - 11:52 www.borsaningundemi.com

Halk Yatırım Başekonomist Banu Kıvcı Tokalı Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Enflasyon ve para politikasında Mayıs verileri kritik olacak Nisan enflasyonunu sınırlandıran unsurların gecikmeli etkileri Mayıs'ta görülebilir.

Nisan ayında tüketici enflasyonu %1,69 seviyesinde, %2,42'lik beklentimizin ve piyasa tahminlerinin altında gerçekleşti. Ancak, aylık oranın düşük kalması, enflasyon görünümündeki kalıcı iyileşmeden ziyade, sigara ve giyim fiyatlarındaki düzenleme ve mevsimsel hareketin sınırlı kalması ile ilgili görünürken söz konusu fiyat ayarlamalarının Mayıs ayında gecikmeli etkilerinin gerçekleşebileceği hususuna dikkat çekmek isteriz.

Nitekim, enflasyon dinamiğinde etkili unsurların başında gelen gıda enflasyonu %1,46 ile %1,30'luk beklentimize oldukça yakın gerçekleşirken dağılımında, işlenmemiş tarafta artışların ılımlı da olsa devam ettiğini, işlenmiş tarafta ise hem aylık hem de yıllık artış oranının hızlanma kaydettiğini izliyoruz.

Yıllık gıda enflasyonu da %33,23 ile, yıl sonu hedefi olan %16'nın oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor. İç talepteki yavaşlığa karşın, dayanıklı tüketim ürünlerinde kur etkisi gözleniyor. İç talepteki yavaşlık, giyim, haberleşme, eğlence-kültür hizmetleri gibi sektörlerde fiyat artışlarının dizginlenmesine destek olurken mobilya, ev aletleri, otomotiv başta olmak üzere dayanıklı tüketim malları ve konaklama sektöründe yukarı yönlü kur ayarlamalarının yapıldığı görülüyor. Bu noktada, önümüzdeki dönemde kur etkisinin ne kadar yaygın bir hal alacağı kritik olacaktır.

Çekirdek enflasyon göstergelerinde düşüş eğilimi korunuyor. Kritik çekirdek enflasyon göstergelerinde yıllık artış oranı, geçen yılın Kasım ayından beri genel düşüş eğilimini sürdürüyor. 'C' göstergesi yıllık bazda %16,30 seviyesinde (Ekim 2018 sonunda %24,34 idi). Önümüzdeki birkaç ay %15-16 bandında kalabilir ancak Eylül-Ekim döneminde %10'lu seviyeler mümkün görünüyor. Baz etkisi devreye girmeye başlıyor.

Yıllık TÜFE enflasyonu Nisan sonunda %19,50 seviyesinde önceki ay yükseldiği %19,71'den sınırlı bir geri çekilmeye işaret ediyor. Mayıs ayında, gecikmeli fiyat ayarlamalarının etkisi hissedilebileceğinden yıllık enflasyondaki gerileme yine sınırlı kalabilir. Ancak, Haziran ayından itibaren baz etkisi etkin bir şekilde gözlenebileceğinden, yıllık enflasyon oranının ilk etapta %15-17 Eylül-Ekim döneminde de %10'lu seviyelere inmesi mümkün. Ancak, baz etkisi Kasım-Aralık döneminde terse işleyeceğinden, yıl sonuna ait %14,5'lik tahminimizi koruyoruz.

Yıllık enflasyon oranının hangi seviyelerde dezenflasyon sürecini sürdüreceği 2020 yılı başından itibaren belli olacaktır. 'Enflasyon hedef patikası odaklı para politikası'nın ilk hamlesi açısından Mayıs enflasyonu kritik olacaktır. lIımlı gelen Nisan enflasyonunu, yine ılımlı gelecek Mayıs enflasyonunun takip etmesi, enflasyon görünümünde iyileşme açısından destekleyici olacaktır. Bu çerçevede, TCMB'nin 12 Haziran ve 25 Temmuz PPK toplantılarında, politika faizinde indirimin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, Mayıs verilerinde enflasyon risklerinin korunması durumunda, mevcut sıkı duruşta herhangi bir değişiklik beklemiyoruz."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)