Halk Yatırım Başekonomist Banu Kıvcı Tokalı Tarafından Hazırlanan Analiz:
"Enflasyon ve para politikasında Mayıs verileri kritik olacak Nisan enflasyonunu sınırlandıran unsurların gecikmeli etkileri Mayıs'ta görülebilir.
Nisan ayında tüketici enflasyonu %1,69 seviyesinde, %2,42'lik beklentimizin ve piyasa tahminlerinin altında gerçekleşti. Ancak, aylık oranın düşük kalması, enflasyon görünümündeki kalıcı iyileşmeden ziyade, sigara ve giyim fiyatlarındaki düzenleme ve mevsimsel hareketin sınırlı kalması ile ilgili görünürken söz konusu fiyat ayarlamalarının Mayıs ayında gecikmeli etkilerinin gerçekleşebileceği hususuna dikkat çekmek isteriz.
Nitekim, enflasyon dinamiğinde etkili unsurların başında gelen gıda enflasyonu %1,46 ile %1,30'luk beklentimize oldukça yakın gerçekleşirken dağılımında, işlenmemiş tarafta artışların ılımlı da olsa devam ettiğini, işlenmiş tarafta ise hem aylık hem de yıllık artış oranının hızlanma kaydettiğini izliyoruz.
Yıllık gıda enflasyonu da %33,23 ile, yıl sonu hedefi olan %16'nın oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor. İç talepteki yavaşlığa karşın, dayanıklı tüketim ürünlerinde kur etkisi gözleniyor. İç talepteki yavaşlık, giyim, haberleşme, eğlence-kültür hizmetleri gibi sektörlerde fiyat artışlarının dizginlenmesine destek olurken mobilya, ev aletleri, otomotiv başta olmak üzere dayanıklı tüketim malları ve konaklama sektöründe yukarı yönlü kur ayarlamalarının yapıldığı görülüyor. Bu noktada, önümüzdeki dönemde kur etkisinin ne kadar yaygın bir hal alacağı kritik olacaktır.
Çekirdek enflasyon göstergelerinde düşüş eğilimi korunuyor. Kritik çekirdek enflasyon göstergelerinde yıllık artış oranı, geçen yılın Kasım ayından beri genel düşüş eğilimini sürdürüyor. 'C' göstergesi yıllık bazda %16,30 seviyesinde (Ekim 2018 sonunda %24,34 idi). Önümüzdeki birkaç ay %15-16 bandında kalabilir ancak Eylül-Ekim döneminde %10'lu seviyeler mümkün görünüyor. Baz etkisi devreye girmeye başlıyor.
Yıllık TÜFE enflasyonu Nisan sonunda %19,50 seviyesinde önceki ay yükseldiği %19,71'den sınırlı bir geri çekilmeye işaret ediyor. Mayıs ayında, gecikmeli fiyat ayarlamalarının etkisi hissedilebileceğinden yıllık enflasyondaki gerileme yine sınırlı kalabilir. Ancak, Haziran ayından itibaren baz etkisi etkin bir şekilde gözlenebileceğinden, yıllık enflasyon oranının ilk etapta %15-17 Eylül-Ekim döneminde de %10'lu seviyelere inmesi mümkün. Ancak, baz etkisi Kasım-Aralık döneminde terse işleyeceğinden, yıl sonuna ait %14,5'lik tahminimizi koruyoruz.
Yıllık enflasyon oranının hangi seviyelerde dezenflasyon sürecini sürdüreceği 2020 yılı başından itibaren belli olacaktır. 'Enflasyon hedef patikası odaklı para politikası'nın ilk hamlesi açısından Mayıs enflasyonu kritik olacaktır. lIımlı gelen Nisan enflasyonunu, yine ılımlı gelecek Mayıs enflasyonunun takip etmesi, enflasyon görünümünde iyileşme açısından destekleyici olacaktır. Bu çerçevede, TCMB'nin 12 Haziran ve 25 Temmuz PPK toplantılarında, politika faizinde indirimin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, Mayıs verilerinde enflasyon risklerinin korunması durumunda, mevcut sıkı duruşta herhangi bir değişiklik beklemiyoruz."
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:19)