Halk Yatırım Başekonomist Banu Kıvcı Tokalı Tarafından Hazırlanan Analiz:
"Yıllık enflasyondaki düşüşe kısa bir ara Mart ayında tüketici enflasyonu %1,03 seviyesinde, %1,00'lık tahminimize oldukça yakın gerçekleşirken (ortalama piyasa beklentisi %0,8-0,9 bandındaydı), yıllık enflasyon %19,71'e çıkarak (Şubat ayında %19,67 idi), Ocak ayına benzer bir şekilde, düşüş trendine ara vermiş oldu. Ancak, Nisan ayından itibaren yıllık enflasyonun düşüş trendine geri döneceğini düşüş hareketinin önce Haziran ayında daha sonra da Ağustos'tan itibaren belirgin boyutlarda gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz.
Eylül-Ekim döneminde %10'lu seviyeleri görmenin mümkün olacağını ancak yıl sonunda bazın da etkisiyle %14,5 seviyesinde tamamlanabileceğini düşünüyoruz. Küresel koşulların destekleyici kalması durumunda, yıl sonu tahminimizde aşağı yönlü risklerin de bulunduğunu eklemek isteriz. 2020 sonu tahminimiz ise %11. Manşet enflasyondaki düşüşte kısa bir ara görürken çekirdek enflasyon göstergelerinde yıllık orandaki düşüşün geçen yılın Kasım ayından beri devam ettiğini izliyoruz. Düşüş trendinin sürmesini de bekliyoruz.
Öte yandan enflasyondaki kalıcı düşüş dinamikleri açısından, ÜFE-TÜFE ve mal-hizmet enflasyonu arasındaki farklılaşmada gözlenen iyileşmenin Mart verilerinde soluklanma işareti vemiş olmasının, dezenflasyon süreci açısından temkinli bir yaklaşım gerektirdiğinin altını çizmek isteriz.
Mart enflasyonunun detaylarında, işlenmemiş gıda fiyat gelişiminin enflasyonla mücadelede yük oluşturmaya devam ettiğini izliyoruz. Özellikle, yaş sebze-meyve fiyatlarında aylık %9,10, yıllık bazda da %70,69'luk artışlar dikkat çekiyor. Diğer taraftan, gıda enflasyonunun daha istikrarlı görünümünü oluşturan işlenmiş gıda enflasyonunda, hem aylık hem de yıllık bazda yavaşlamanın devam etmesini, gıda enflasyonun toplam yükünün sınırlandırılması açısından oldukça önemli buluyoruz. Ancak, toplam gıda yıllık enflasyonunun Mart ayı itibariyle bulunduğu %31,01'lik yüksek seviye, TCMB'nin yıl sonuna ait %13'lük tahmininin ulaşılabilirliğini zorlamaya devam ediyor.
Mart enflasyonunda baskı yaratan diğer unsurlar olarak, ilaç fiyatlarında yapılan düzenlemenin devam eden etkisi, benzin fiyatlarında artış, altın ve posta hizmet fiyatları beliriyor. Diğer taraftan, talepteki yavaşlığın etkisi, giyim fiyatlarındaki mevsimsel etkinin altında gerçekleşen fiyat artışı, ılımlı kalan konut enflasyonu, otomobil fiyatlarında düşüş, dayanıklı tüketim mallarında ılımlı seyir gibi enflasyonla mücadele programını destekleyen gelişmelerde gözleniyor.
Sonuç olarak, destekleyici küresel ortama karşın, dezenflasyon ve özellikle gıda enflasyonunda kalıcı iyileşme görülene kadar, para politikasının sıkı duruşunda gevşeme beklemiyoruz. TCMB'nin 25 Nisan toplantısında da herhangi bir değişiklik beklemiyor bu yıl için öngördüğümüz 250 baz puanlık indirim beklentimizi koruyoruz."
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:22)