Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar enflasyon verisini mercek altına aldı---

Uzmanlar enflasyon verisini mercek altına aldı

4 / 5
Uzmanlar enflasyon verisini mercek altına aldı
03 Nisan 2019 - 11:40 www.borsaningundemi.com

Halk Yatırım Başekonomist Banu Kıvcı Tokalı Tarafından Hazırlanan Analiz:

"Yıllık enflasyondaki düşüşe kısa bir ara Mart ayında tüketici enflasyonu %1,03 seviyesinde, %1,00'lık tahminimize oldukça yakın gerçekleşirken (ortalama piyasa beklentisi %0,8-0,9 bandındaydı), yıllık enflasyon %19,71'e çıkarak (Şubat ayında %19,67 idi), Ocak ayına benzer bir şekilde, düşüş trendine ara vermiş oldu. Ancak, Nisan ayından itibaren yıllık enflasyonun düşüş trendine geri döneceğini düşüş hareketinin önce Haziran ayında daha sonra da Ağustos'tan itibaren belirgin boyutlarda gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz.

Eylül-Ekim döneminde %10'lu seviyeleri görmenin mümkün olacağını ancak yıl sonunda bazın da etkisiyle %14,5 seviyesinde tamamlanabileceğini düşünüyoruz. Küresel koşulların destekleyici kalması durumunda, yıl sonu tahminimizde aşağı yönlü risklerin de bulunduğunu eklemek isteriz. 2020 sonu tahminimiz ise %11. Manşet enflasyondaki düşüşte kısa bir ara görürken çekirdek enflasyon göstergelerinde yıllık orandaki düşüşün geçen yılın Kasım ayından beri devam ettiğini izliyoruz. Düşüş trendinin sürmesini de bekliyoruz.

Öte yandan enflasyondaki kalıcı düşüş dinamikleri açısından, ÜFE-TÜFE ve mal-hizmet enflasyonu arasındaki farklılaşmada gözlenen iyileşmenin Mart verilerinde soluklanma işareti vemiş olmasının, dezenflasyon süreci açısından temkinli bir yaklaşım gerektirdiğinin altını çizmek isteriz.

Mart enflasyonunun detaylarında, işlenmemiş gıda fiyat gelişiminin enflasyonla mücadelede yük oluşturmaya devam ettiğini izliyoruz. Özellikle, yaş sebze-meyve fiyatlarında aylık %9,10, yıllık bazda da %70,69'luk artışlar dikkat çekiyor. Diğer taraftan, gıda enflasyonunun daha istikrarlı görünümünü oluşturan işlenmiş gıda enflasyonunda, hem aylık hem de yıllık bazda yavaşlamanın devam etmesini, gıda enflasyonun toplam yükünün sınırlandırılması açısından oldukça önemli buluyoruz. Ancak, toplam gıda yıllık enflasyonunun Mart ayı itibariyle bulunduğu %31,01'lik yüksek seviye, TCMB'nin yıl sonuna ait %13'lük tahmininin ulaşılabilirliğini zorlamaya devam ediyor.

Mart enflasyonunda baskı yaratan diğer unsurlar olarak, ilaç fiyatlarında yapılan düzenlemenin devam eden etkisi, benzin fiyatlarında artış, altın ve posta hizmet fiyatları beliriyor. Diğer taraftan, talepteki yavaşlığın etkisi, giyim fiyatlarındaki mevsimsel etkinin altında gerçekleşen fiyat artışı, ılımlı kalan konut enflasyonu, otomobil fiyatlarında düşüş, dayanıklı tüketim mallarında ılımlı seyir gibi enflasyonla mücadele programını destekleyen gelişmelerde gözleniyor.

Sonuç olarak, destekleyici küresel ortama karşın, dezenflasyon ve özellikle gıda enflasyonunda kalıcı iyileşme görülene kadar, para politikasının sıkı duruşunda gevşeme beklemiyoruz. TCMB'nin 25 Nisan toplantısında da herhangi bir değişiklik beklemiyor bu yıl için öngördüğümüz 250 baz puanlık indirim beklentimizi koruyoruz."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)