GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan Tarafından Hazırlanan Analiz:
"Yıllık enflasyon gerilemekte zorlanıyor, TRY istikrarı da bu noktadan sonra önemli olacak…
Enflasyon Mart ayında, Şubat ayındaki yıllık enflasyona benzer şekilde %19,7 seviyesinde gerçekleşti ve böylece yıllık enflasyondaki düşüş böylece Mart ayına taşınmamış oldu. Enflasyon gerçekleşmesi aylık bazda %1,03 oldu ve piyasa beklentisine yakın bir şekilde gerçekleşti. Bizim de %0,80'lik bir enflasyon beklentimiz vardı. Mart ayı enflasyon gerçekleşmesi, meyve ve sebzedeki indirimli tanzim satışların genel fiyat seviyesini düşürmekte etkili olmadığını göstermekle beraber son TRY hareketlerini ve Merkez Bankası'nın olağan dışı fiyat istikrarı önlemlerinin de eklenmesiyle beraber para politikalarına dair belirsizliği geçen aylara göre daha fazla artırmaktadır.
Gıda fiyatlarında yıllık enflasyon %30 seviyelerine yakınsamaya devam ediyor. Gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde %2,44 olarak gerçekleşen aylık artışla beraber yıllık gıda enflasyonu %29,8 seviyesinde gerçekleşti. Gıda fiyatlarını artıran kalem, işlenmemiş gıdada %9,1 artan taze meyve ve sebze kalemi olarak görünüyor.
İşlenmemiş gıda tarafında da yıllık enflasyon %41,7 seviyesinde. Devletin gıda satışlarının bu bağlamda perakende satış noktalarında genel fiyat seviyesini düşürmediğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Araç satışları, mobilya ve beyaz eşya tarafında devam eden ÖTV indirimleri ile beraber aşağı yönlü fiyat etkisi oluşmakta, buna bağlı olarak dayanıklı mallar grubunda %0,79'luk aylık düşüş görülmektedir.
Hizmet enflasyonu katı olmayı sürdürüyor. Çekirdek enflasyon tarafında ise giyim ve ayakkabı, baz etkisi ve yavaşlayan ekonomik faaliyet kapsamında düşüş eğilimi daha belirgin, Mart ayı itibariyle C göstergesinde %17,53 seviyesine gerileme görmekteyiz. Enerji tarafında ise beklediğimiz gibi artan petrol fiyatları ve bunun neticesinde akaryakıta gelen zamların etkisiyle %1,94'lük aylık artış görüyoruz.
Bu resmin Merkez Bankası para politikaları için ne anlama geldiğine bakacak olursak son kur hareketleri çerçevesinde Merkez Bankası'nın almış olduğu ilave sıkılaştırıcı önlemlerin kalıcı olup olmayacağı konusuna bakmak lazım. Merkez Bankası şu anda fonlamayı %24 olan haftalık repo faizinden yapmıyor, 25 Nisan PPK toplantısı öncesinde bunun normalleşip normalleşmeyeceği konusu oldukça önemli olacaktır. Bu şartlar altında da 25 Nisan'da Merkez Bankası'nın faiz indirmesini beklemiyoruz. Parasal gevşeme koşullarının, TRY'nin istikrar kazanması senaryosunda enflasyondaki düşüşün başlamasını beklediğimiz 2. Çeyrek sonrasında önce oluşmasını beklemeyiz. Söz konusu koşullar, TRY'nin istikrarlı kalması senaryosunda gerçekleşirse, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri enflasyon izin verdiği ölçüde olabilecektir. "
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:18)