Ana SayfaPiyasaUzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı---

Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı

5 / 6
Uzmanlar enflasyon rakamlarını yorumladı
03 Eylül 2013 - 12:01 www.borsagundem.com

Odeabank Tarafından Hazırlanan Analiz Raporu:
"Ağustos’ta gıdadaki düzeltme sınırlı kalsa da, enflasyonda gerileme sürecek…
Ağustos ayında tüketici enflasyonu -%0,6’lık beklentilerimizin altında ve fakat piyasa tahminlerine paralel ola-rak -%0,1 oranında geriledi. Böylece Ağustos’ta yıllık bazda tüketici enflasyonu Temmuz’daki %8,9’dan %8,2’ye, üretici enflasyonu da %6,6’dan %6,4’e geriledi.
Enflasyonun beklentilerimizin altında kalmasında gıda fiyatlarındaki normalizasyonun öngörülerimizden sınırlı kalması etkili olurken, Eylül’de de düzeltmenin süreceğini tahmin ediyoruz. Gıda fiyatları Ağustos’ta -%2,5’lik beklentilerimizin oldukça altında -%0,8 oranında geriledi ve yıllık bazda %13’ten %10’a geriledi. Hesaplamaları-mıza göre işlenmemiş gıda fiyatları -%2,6 oranında azalırken, işlenmiş gıda fiyatları %0,7 oranında arttı. Böylece yıllık bazda işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış %19’dan %13’e inerken, beş aydır gerileyen işlenmiş gıda fiyat-ları TL’deki değer kaybının da etkisiyle Ağustos’ta %8’den %8,4’e çıktı. Eylül ayının ilk haftası itibarıyla gıda fi-yatlarındaki düzeltme devam ediyor. Yılın geri kalanında ve dolayısıyla yılsonunda enflasyonun ineceği seviye-de gıda fiyatlarındaki trend kritik olacak.
Çekirdek tüketici enflasyonu ise Ağustos’ta -%0,1’lik düşüş beklentilerimize yakın seviyede -%0,02 oranında gerilerken, yıllık bazda bir önceki aydaki %6,1’den %6,4 ile on bir ayın zirvesine çıktı. Ağustos’ta TL’deki değer kaybı nedeniyle giyim fiyatları mevsimsel ortalamasının altında aylık bazda -%3,6 oranında gerilerken, yıllık bazda Temmuz’daki iki buçuk yılın en düşüğü olan %4,9’dan %6,0’ya yükseldi. Bununla birlikte kurdan geçiş-kenliğin Haziran-Temmuz dönemine kıyasla daha sınırlı olduğunu hesaplıyoruz. Çekirdek enflasyonun önemli bileşenlerinden yıllık kira fiyatları artışı ise, Temmuz’daki %6,2’den %6,1’e sınırlı gerilerken  hizmet enflasyonu yüksek kalmaya devam etti. TL’deki değer kaybı nedeniyle fiyatlama davranışlarında bir kötüleşme gözlense de, enflasyonda ana trendin aşağı yönlü olduğunu düşünüyor ve sağlıklı büyüme patikasının da katkısıyla 2013 yılı için %5,9’luk çekirdek enflasyon tahminimizi koruyoruz. Bu tahminimizde yılın geri kalanında elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağı varsayımı etkili oluyor.
Öte yandan hem TL’deki değer kaybı hem uluslararası petrol fiyatlarındaki artışa rağmen, baz etkisiyle yıllık enerji enflasyonu Temmuz’daki %11’den beklentilerimize paralel olarak %9’a geriledi. Yılın geri kalanında da baz etkisinin ortadan kalkması ve zam olmayacağı yönündeki öngörümüz ışığında, enerji enflasyonunun yılsonunda %5 civarına ineceğini tahmin ediyoruz.
Bu doğrultuda mevcut durum itibarıyla TL’deki değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki düzeltmenin boyutu enflas-yonda yukarı yönlü risk oluştursa da, sıkı para politikasına bağlı olarak ılımlı iç talep ve baz etkisi ile enflasyon yılın geri kalanında kademeli olarak gerileyecek. Bu arada gıda fiyatlarında yeni bir şok olmadıkça, Temmuz’da-ki % 9’luk enflasyonun önümüzdeki bir-iki sene boyunca görülmeyeceği yönündeki görüşümüzü ise koruyoruz.
Gıda fiyatlarındaki düzeltmenin şimdilik tahminimizden daha sınırlı kalmış olsa ve bu durum % 6,1’lik yılsonu enflasyon tahminimizde yukarı yönlü riskleri artırsa da, mevcut durumda tahminimizi koruyoruz.
Ağustos’ta hesaplamalarımıza göre, reel kur endeksi Temmuz’daki 114,6’dan 112 ile yirmi ayın en düşüğüne geriledi. Merkez Bankası’nın mevcut faiz koridorunda ek parasal sıkılaştırmalarla TL’yi değerlendirmesi fiyatlama davranışlarının iyileştirilmesi açısından yararlı olacaktır. Küresel ekonomik ortamı da dikkate alarak mevcut koşullar altında faiz koridorunda ilave genişlemeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın politika duruşunu, 17 Eylül’e kadarki küresel ekonomik koşullar ve TL’nin seyri belirleyecek.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)