T-BANK tarafından hazırlanan Analiz Raporu:
"Ağustos ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) %0.10 gerilerken, üretici fiyat endeksi (ÜFE) %0.04 arttı. Böylece yıllık enflasyon TÜFE’de %8.17’ye gerilerken ÜFE’de %6.38 olarak gerçekleşti. Tüketici enflasyonundaki aylık düşüş beklentiler çerçevesinde gerçekleşti. Tüketici enflasyonundaki gerilemede, giyim ve gıda fiyatlarında kaydedilen azalma etkili oldu. Öte yandan, enerjide ve döviz kurundaki artışların etkisi ve eğitim sezonu hazırlıkları diğer grupların fiyat artışlarında rol oynadı.
Bu çerçevede, fiyatları en çok artan grup %1.24 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Bu gruptaki fiyat artışının enflasyona katkısı 0.05 puan oldu. Tüketici fiyat endeksi kapsamında aylık bazda fiyatı en çok artan ikinci grup sezon hazırlıklarının başladığı eğitim sektörü oldu ve bu grupta fiyatlar %1.19 artış gösterdi. Bu grubun enflasyona katkısı 0.02 puan oldu. Lokanta ve oteller grubunda fiyat artışı %0.76 olarak gerçekleşti ve enflasyona katkı 0.04 puan düzeyinde oldu.
Ulaştırma grubunda fiyatlar petroldeki fiyat artışlarının etkisiyle %0.70 artış gösterdi ve bu artışın enflasyona katkısı 0.12 puan düzeyinde oldu. Diğer ürün gruplarında ise artış oranı daha sınırlıydı. Diğer taraftan, giyim ve ayakkabı grubunda sezon indirimleri nedeniyle %3.62’lik bir gerileme oldu ve bu enflasyonda 0.24 puanlık bir düşüş sağladı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise %0.77’lik bir düşüş gerçekleşti ve bunun enflasyona düşürücü etkisi 0.18 puan düzeyinde oldu. Ayrıca, haberleşme ve ev eşyası sektörlerinin fiyatlarında da düşüş oldu. Yıllık bazda değerlendirildiğinde fiyatları en çok artan ürün grupları ise %16.01 ile tütün ve alkollü içecekler, %10.25 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve %9.13 ile lokanta ve oteller oldu.
Çekirdek enflasyon göstergeleri ise aylık bazda bir önceki aya göre gerilerken, yıllık bazda artış gösterdi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altın kalemlerinin hariç tutulduğu "H" çekirdek enflasyon endeksi Ağustos ayında %0.14 artarken enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altın hariç "I" endeksi %0.02 düştü. H endeksinde yıllık artış hızı %6.79 olurken, I endeksinde ise %6.37 oldu.
ÜFE ise Ağustos ayında %0.04 arttı. Tarım fiyatları yaz mevsimi dolayısıyla %4.35 gerilerken, sanayi sektörü fiyatları %0.94 arttı.
İmalat sanayiinde ise fiyatlar %1.27 yükseldi. Öte yandan, madencilik sektörü fiyatları %2.03 artarken elektrik, gaz ve su fiyatları %2.82 düştü. Yıllık bazda ise tarım fiyatları %0.48 sanayi fiyatları %7.59 yükseldi.
Sonuçta, Ağustos ayı enflasyon verileri beklentiler düzeyinde geldi. Bunda gıda fiyatlarındaki gerileme ve giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki mevsimsel düşüş rol oynadı. Ancak petrol ve enerji fiyatlarındaki yükselme ve döviz kurundaki yeni artış eğilimi de yavaş yavaş fiyatları etkilemeye başladı. Ayrıca eğitim fiyatları da sezonun başlayacak olmasıyla hareketlendi. Bu etkilerin Eylül ayında daha da artması beklenebilir. Ayrıca döviz kurundaki yükselmenin Merkez Bankası tarafından durdurulamadığı ve Eylül ayında kalıcı olabileceği anlaşılmakta bunun da sonbaharda fiyatlara etki etmesi beklenmekte. Bunun yanısıra, gıda fiyatlarındaki gerilemenin de önümüzdeki aylarda azalacağı, hatta fiyatlarda artış olacağı tahmin edilebilir. Enerjide ise kamu kaynaklı fiyat artışları orta vadede gündeme gelecektir. Bu çerçevede Eylül ayından itibaren tüketici fiyatlarının artış eğilimine girmesini beklemekte ve yılsonu enflasyonunun da %8’in üstünde gerçekleşmesi yönündeki beklentimizi korumaktayız."
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:38)