Yatırım Finansman Menkul Değerler
"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayında TÜFE artışının %0,76 olarak gerçekleştiğini duyurdu. Ocak ayından bu yana kaydedilen en yüksek aylık artış olan bu rakam gerek %0,1’lik piyasa beklentisinin gerekse bizim %0’lık öngörümüzün önemli ölçüde üzerinde kalırken, Mart ayından bu yana enflasyon cephesinde gerçekleşen ilk olumsuz sürprize işaret etmekte. Haziran ayı gerçekleşmesinin yıllık TÜFE’yi 1,8 puan yukarı %8,3 düzeyine, yani geçen Eylül ayından bu yana en yükseğe taşıdığını da not edelim. Üretici fiyatlarının da beklentileri aşan bir yükseliş sergilediği Haziran ayı için duyurulan %1,46’lık ÜFE oranı piyasa beklentisine paralel olan %0,3’lük öngörümüzü ciddi oranda aşıyor. Yıllık ÜFE ise iki kattan fazla artışla son 11 ayın en yükseği olan %5,23’e ulaşmış durumda
Gıda enflasyonunun manşet rakamın 43 baz puanlık katkıyla yarısından fazlasını teşkil ettiğini görüyoruz. Tahmin edilebileceği gibi %1,82 artan gıda fiyatları gerçekleşme ile tahminler arasındaki farklılaşmanın temel belirleyicisi. Veri setinin kapsadığı dönem içerisinde ilk Haziran ayı gıda fiyatı artışı olarak karşımıza çıkan bu gelişme, piyasanın gelen uyarılar sonrasında kendisini geçen yılki %3,4’lük azalışa kıyasla daha düşük bir aylık fiyat gerilemesine hazırladığı düşünülürse oldukça şaşırtıcı. Hesaplamalarımız önceki 4 yılda Haziran aylarında ortalama %7,4 azalan işlenmemiş gıda fiyatlarının %3,5 kadar arttığına işaret ediyor. Bunun yansıması ise yıllık gıda enflasyonunun bir ayda 5,8 puan sıçrayarak %12,88 düzeyine yani Ekim 2010’dan bu yana en yüksek düzeye çıkması olmuş durumda. Ulaştırma grubunun artan akaryakıt fiyatları sonrasında ikinci önemli katkıyı yaptığını görmek ise şaşırtıcı değil. Aylık %1,49 artış manşete 26 baz puan eklerken bu kategori için yıllık enflasyonu ise 3 puandan fazla yukarıya %7,72’ye taşımış durumda. Manşet enflasyona tek önemli negatif katkı ise olağandan yüksek sezon indirimlerinin görüldüğü giyimden geliyor. Fiyatlardaki %1,74’lük düşüşünde tüm veri seti içinde Haziran ayı için en yüksek indirime denk geldiğini belirtelim.
Kur artışının yaşandığı Haziran ayında çekirdek enflasyonun herhangi bir geçişkenlik işareti göstermiyor oluşu ise bizce kayda değer. Gıda, enerji, alkol, tütün ve altını dışlayan özel kapsamlı “I” endeksi Mayıs ayına göre %0,41’lik artışı ile geçen yılla paralel bir görüntü sergiliyor ve böylece yıllık çekirdek enflasyon %5,57 ile yatay seyrediyor. İlk bakışta mevsim ortalamalarının üzerindeki giyim indirimi temel neden gibi gözükse de kura hassas ev eşyası kalemi ya da ulaştırma araçları alt grubu gibi bileşenlerde zayıflayan TL’nin etkisi sınırlı kalmış gözükmekte. Ancak döviz kurunun yüksek kalmaya devam ediyor oluşu çekirdek enflasyonun yılsonuna kadar %6’nın altında kalabileceğine dair bizde şüphe uyandırıyor.
Tarım fiyatlarındaki azalış eğiliminin terse dönüşü ve imalat sanayi fiyatlarında çok daha hızlı devreye giren kur geçişkenliği ise ÜFE’yi yukarı iten temel nedenler. Aylık %1,08’lik imalat enflasyonu 22 alt sektörün 20 adedinde fiyatların artması ile geniş tabanlı bir hareketin yansıması. Aynı şekilde başlıca sektörlerin artışa yaptığı katkı hemen hemen denk olmakla birlikte rafineri ve temel metaller 12 baz puanlık etkileri ile bir adım öndeler. Bu gelişmeler rağmen yıllık imalat sanayi enflasyonunun sadece %3,85 olarak ölçülmesi maliyet baskılarının şu aşamada kontrol altında olduğunu düşündürse de, bu oranın yıl sonuna kadar kur ve baz etkileri ile kabaca ikiye katlanmasının olası olduğunu görüyoruz. Öte yandan %3,38 artan tarım fiyatlarının bu segment iç deflasyon baskısının sona erdiğini ortaya koyuyor oluşu de ÜFE cephesinde diğer bir handikap.
Bugünkü veriler sonrasında yılsonunda TÜFE’nin %7,1 olarak gerçekleşeceğini düşünmeye devam ederken, yukarı yönlü risklerin artmakta olduğunu görüyoruz. Öncelikle Ramazan etkisi ile işlenmemiş gıdada görülen olağandışı artışa karşılık Temmuz ayında bir düzeltmenin gelmesi kuvvetli bir ihtimal. Ancak bu olasılığın gerçekleşmesi bile, mevcut yüksek seviye ve Kasım-Aralık dönemindeki belirgin baz etkileri nedeni ile yılsonunda gıda enflasyonu için ortaya konan %7’lik resmi öngörünün ciddi ölçüde aşılması riskini ortadan kaldırmıyor. Ek olarak son aylardaki yatay seyre rağmen çekirdek enflasyonun yukarıda değindiğimiz artış ihtimali ile birlikte Merkez Bankası’nın %5,3’lük resmi tahminin Temmuz Enflasyon Raporu ile birlikte revizyona tabi kalabileceğini düşünüyoruz."
Bu ulkede bu kafalar varken enflasyon asla dusmez her seye zam hastaligi var bu ulkede her sey cok pahali once bu kafalar degismesi lazim.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:09)