Alternatifbank/Şenol: Yılın kalan bölümünde de cari açıktaki gerileme eğilimi kademeli olarak sürebilir
Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, yılın kalan bölümünde de cari açıktaki gerileme eğiliminin kademeli olarak sürmesinin mümkün görüldüğünü ifade ederek, bu anlamda cari açığın kademeli düşüşle 38 milyar dolara inmesine ilişkin beklentilerini koruduklarını söyledi.
Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, cari dengenin Eylül ayında piyasa beklentilerine büyük ölçüde paralel kalarak 95 milyon dolar kadar fazla verdiğini belirterek, "Ayrıca Ağustos ayı cari denge verisi de 163 milyon dolarlık açıktan 27 milyon dolarlık fazlaya revize edildi. Sınırlı düzeyde olsa da, cari denge tarafında fazla veriliyor olması son iki aya dair cari denge görünümünün belirgin ölçüde düzelmesine neden oldu" diye konuştu.
Temmuz ayında 45 milyar dolar olan yıllık cari açık düzeyinin böylece Eylül ayında 40.6 milyar dolar seviyesine kadar inmiş olduğunu ifade eden Şenol, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Dış ticaret dengesi bazında Eylül ayındaki 520 milyon dolarlık net altın ihracatı yanında bavul ticaretinde görülen güç kaybının da sınırlanması dış ticaret dengesi tarafında cari denge hesaplarına göre daha olumlu bir sonuç oluşmasına imkan verdi. Turizm gelirlerinde bir önceki yılın aynı ayına göre görülen yaklaşık 400 milyon dolarlık kayıp hizmet gelirlerindeki beklentilerin altında kalınmasına neden olurken, yatırım geliri giderlerinde kademeli olarak görülen yükseliş eğilimi Eylül ayında da devam etti ve gelir dengesinde beklentilerden daha fazla bir çıkışa neden oldu.
Cari açık finansmanı tarafındaysa, bu ayda hem fazla verilmesi hem de net hata ve noksan kalemiyle 1.98 milyar dolarlık giriş olması nedeniyle 2.1 milyar dolarlık bir finansman fazlası oluştu. Sermaye hareketleri tarafındaysa, 255 milyon dolarlık sınırlı bir doğrudan yatırım girişine karşın, portföy yatırımlarında 2.87 milyar dolarlık belirgin bir çıkış ortaya çıktı. Bu çıkışta özellikle borçlanma senetlerindeki satışların belirleyici olduğunu gördük. Krediler tarafında reel kesiminin kredi kullanımları 1.4 milyar dolar artışla güçlü şekilde devam ederken, ticari kredilerdeki 637 milyon dolarlık geri ödeme ve banakların mevduat hesaplarındaki 940 milyon dolarlık geçişme sonucu diğer yatırımlar tarafında da çıkış gerçekleşti. Ayrıca rezervlerden de 847 milyon dolarlık kullanım gerçekleşti."
Ekonomist Serdar Şenol, Eylül ayıyla birlikte cari açık tarafında 40 milyar dolar düzeylerine yaklaşırken, yılın kalanında da cari
açıktaki gerileme eğiliminin kademeli olarak sürmesinin mümkün görüldüğüne işaret ederek, bu anlamda cari açığın kademeli düşüşle 38 milyar dolara düşmesi beklentilerini koruduklarını vurguladı. Bununla birlikte son dönemde iç talepteki güç kaybının belirginleşmesi ve yılın kalanında da bu eğilimimin devamı halinde cari açıktaki gerilemenin 36 milyar dolara kadar gerilemesinin de artık imkan dahilinde bulunduğunu kaydeden Şenol, "Bu durumda cari açığın yıl sonunda GSYH'nın %5.2'sinden %5.0'ine inme imkanı da bulunmakta. Buna karşın yine de cari açıktaki düzelmenin enerji faturasındaki azalma ve
iç talepteki daralmadan kaynaklandığı ve yeniden büyüme sürecine geçildiğinde yükselen cari açık sorunuyla baş başa kalacağımız göz ardı edilmemeli. Cari açığın ve özellikle enerji faturasının azaltılıp, iç tasarrufların artırılması konusunda daha kalıcı reform ihtiyacı bulunuyor. Tek parti hükümetinin kurulması ardından bu konuyla ilgili yapılacak reformlar cari açığın geleceği açısından belirleyici olabilecek" diyerek görüşlerini aktardı.
Ruza ve isidin sayesinde cari açık azaltılır hiç üzülmeyim birisi iyi çocuk ve iş adamı diğeri ise iyi kafa kesen silahli islam gerillasi sağolsun cari açığımızi dusuruller
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:35)