Oyak Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz:
"Dış ticaret açığı daralmaya devam ediyor İthalattaki düşüş ticaret dengesini iyileştirdi - Şubat ayında dış ticaret dengesi bir önceki yılda görülen 5,8 milyar dolara karşılık bu yıl 2,1 milyar dolar açık verdi. Buna göre, 12 aylık açık 48,5 milyar dolardan 44,8 milyar dolara geriledi. İhracat zayıf bir performansla bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,4 artış göstererek 13,6 milyar dolara ulaşırken, ithalat %16,9 düşüşle 15,7 milyar dolara yükselmiştir. İthalattaki düşüş ağırlıklı olarak enerji dışı ithalattaki %21,2 daralmadan kaynaklandı.
İhracatın ithalatı karşılama oranı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayındaki %69,4 seviyesinden %86,4'e yükseldi. Bu dönemde mevsimsellikten arındırılmış ihracat ve ithalat artışı sırasıyla %-0,2 ve %2,8 oldu. Önümüzdeki dönemde ithalatın zayıf seyretmeye devam etmesini, ihracatın ise global yavaşlamanın daha gözle görülür olması durumda önemli bir artış göstermemesini bekliyoruz. Şubat dış ticaret açığı 0,9 milyar dolar cari açığa işaret ediyor.
Beklentimize paralel bir gerçekleşme 12 aylık dış cari açığı Ocak'taki 21,6 milyar dolar seviyesinden 18 milyar dolara düşmesine neden olacaktır. Bu açık GSYİH tahminimizin %2,4'üne karşılık geliyor. Tüketim malı ithalatında keskin düşüş - Şubat ayında geçen yıla göre %6.0 artış gösteren ara malı ihracatı toplam ihracat büyümesini desteklemiş görünüyor. Tüketim malları ihracatında artış oranı %2,1 olurken, sermaye malı ihracatı önceki yıla göre %2,2 düşüş gösterdi. Tüketim malı ithalatındaki %35,8'lik düşüş iç talepteki zayıflığı teyit ederken ara malı ve sermaye mallarındaki düşüş sırayla %16,6 ve %4,5 oldu.
Önemli ihracat sektörlerinden basit metaller ve kimya malları ihracatı sırayla %6,0 ve %11,8 artarken, %10,5 ve %6,4 düşüşle motorlu taşıtlar ve tekstil küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı yansıttı. Avrupa'nın payı arttı, MENA'nınki düştü - Avrupa'nın toplam ihracat içindeki payı 12 aylık toplam ihracat bazında %56,8 (Şubat 2018'de %54,3), Kuzey Afrika ve Ortadoğu Bölgesinin (MENA) payı ise %23,4 (Şubat 2018'de %26,3) oldu. Ülke bazında bakıldığında Şubat ayında 16,0 milyar dolar ile Almanya Türkiye'nin ihracat pazarları arasında ilk sırada yer alırken, İngiltere 11,3 milyar dolar ile ikinci sırada yer aldı. Şubat ayında Romanya ilk 10 ihracat pazarı arasına eklenirken Ocak ayında listede olan Belçika listenin dışında kaldı. İthalatta ise, Şubat 2019'da Rusya 21,5 milyar dolar ile en üst sırayı alırken, geçen ay ikinci sırada yer alan Almanya'nın yerini Şubat ayında Çin aldı."
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:39)