Ana SayfaPiyasaPiyasalar Fed tutanaklarından neler bekliyor---

Piyasalar Fed tutanaklarından neler bekliyor

5 / 6
Piyasalar Fed tutanaklarından neler bekliyor
05 Nisan 2017 - 17:55 www.borsaningundemi.com

Önce Hazine Tahvilleri mi, Mortgage Destekli Menkul Kıymetler mi?

Fed, ekonomiyi desteklemek için acil tedbirler alırken, hem Hazine tahvilleri hem de mortgage destekli menkul kıymet alımı yaptı. Yetkililer her ikisinde aynı zamanda yeniden yatırımı durdurmayı seçebilirler ya da bunlardan birini öne alabilirler ve karar birbirini izleyen şekilde olabilir. Önümüzdeki bir yıllık sürede 425 milyar doların üzerinde Hazine tahvilinin vadesi dolarken, aynı dönemde Fed'in yeniden yatırım yapacağı mortgage tabanlı menkul kıymet tutarı, pazarın 2016 yılındaki toplam arzının yüzde 20'sine denk gelen 350 milyar dolar civarında. Yetkililer öte yandan, kriz öncesinde olduğu gibi, bilançolarını yalnızca Hazine tahvilleri kullanarak daraltabilir ya da bunu karışık olarak yapabilirler.Bu, tutanaklarda görülebiledceği üzere, tartışmanın yoğunlaştığı alanlardan biri. 

Kaplan, her iki şekilde daraltmayı tercih ettiğini, ancak zaman boyutunun farklılaşabileceğini kaydetti. Kaplan, 23 Mart'taki konuşmasında, "Her biri farklı bir piyasa, farklı büyüklükte ve günlük piyasa hacmleri her birinde farklı" dedi ve "Planımız bu varlıkların her iki çeşidinin de azaltılması şeklinde olmalı ve bunlardan her birinin nasıl azalmasına izin vereceğimiz konusunda duyurusu yapılmış bir plan bulunmalı" şeklinde görüş bildirdi. 

Bu yıl oy hakkı olmayan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, bilanço komposizyonunun, zamanla, temel olarak Hazine menkul kıymetlerine döndürülmesi taratftarı olduğunu söyledi. 2017 yılında ıoy hakkına sahip Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ise, Hazinetahvili ağırlıklı bir portföyü tercih ettiğini, ancak mortgage destekli menkul kıymetlerin tamamen eritilmesi konusunda henüz ikna olmadığını belirtti. 

Nerede Duracak? 

Fed yetkilileri, bilançonun, daraltma durdurulduğunda, muhtemelen tarihsel büyüklüğünden daha geniş tutarda olacağını işaret ettiler, ancak hiç kimse açık bir son noktadan bahsetmedi Williams, 29 Mart'ta yaptığı açıklamada, Fed'in, nerede duracağını bilmeden bilançosunu daraltmaya başlayabileceğini söyledi. Williams, "Bilançonun normalleşmesini başlatabiliriz ve ardından, X ya da Y'de durma konusunda karar verebiliriz" dedi. 

Büyüklük tartışmasında önemli konulardan biri, Fed'in faizleri belirlemek için, koridor sistemini devam mı ettirmek ya da taban sistemine mi geçmek istediği. Koridor sisteminde, Fed'in iskonto faizi hedef faiz oranının üzerinde ve rezervlere uygulanan faiz ise bunun altında belirleniyor ve Fed, faizin orta noktada kalması için piyasaya likidite ekliyor ya da çekiyor. Taban sistemi ile, rezervlere uygulanan faiz hedef faize eşit ya da çok yakın bir seviyede belirleniyor. 

İlk sistem daha geleneksel, ancak bilanço gerçekten çok büyük olduğunda ve sistemde yüklü miktarda fazla likidite olduğunda işlemiyor. Merkez bankası, Aralık 2015'te faiz artırımına başlamasından bu yana taban sistemine dayanıyor.  

Kaplan, 30 Mart'taki konuşmasının ardından yaptığı değerlendirmede, "Bilanço büyüklüğünün ne seviyede olması ya da sistemin ne olması gerektiği haklkında konuştuğumuz zaman, masada savunacağım durum şıu olacak; Tek sesle konuşalım, bunu bir duyuru ile yapalım ve Fed başkanları dikkatlidir" dedi ve çok sesli konuşmanın çok fazla karışıklık yaratabileceğini ve bunun sorunlu bir durum olduğunu sözlerine ekledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)