Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye her sene % 7 büyür---

Türkiye her sene % 7 büyür

4 / 6
Türkiye her sene % 7 büyür
20 Aralık 2012 - 09:52 www.borsaningundemi.com

Faiz lobisinin belini kırdık ithalat lobisininkini kıramadık
Faiz lobisinin belini kırdık ithalat lobisinin belini kıramadık. Çünkü herkes ithalatçı oldu. Bir müşterimiz vardı; dedi ki 'ben artık Çin'den alacağım'. 30 dolar daha ucuz orada. O zaman ona dedim ki 'Tabii al ama bil ki bugün senin hammaddeni getiren Çin, yarın senin ürettiğin malı da getirecek'. Nitekim öyle oldu ve kapısına kilit vurdu o üretici. Bu çıkmaz bir sokak. Ucuz ithalata dayalı bir rekabet gücü olmaz. Siz rekabet gücünüzü kendiniz üretmelisiniz. Ucuz hammaddeyi getir üstüne koy sat. Bu Türkiye'ye yetmez kiÖ Rekabet gücümüzü üretim zincirinin tüm halkalarında olarak sağlayabiliriz.
2013, bu yıldan daha iyi olacak
Türkiye'nin bana göre yattığı yerde yüzde 7'yi gerçekleştirememesinin önünde iki engel var; bürokratik süreçlerimiz ve enerji. Bu iki şeyi rekabetçi hale getirelim önümüzdeki 30 yıl her yıl yüzde 7 büyürüz. İşdünyası olarak çok çalışıyoruz, tüm dünyayı tanıyoruz, siyasi istikrarımız var. Her şeyimiz var. Yüzde 3 ne ki? Bana göre 2013, bu yıldan daha iyi olacak.
Petrol 100 doların altını görmez
Petrol 100 doların altına gitmez. Maalesef artık mümkün değil. 2030'a kadar dünyanın toplam enerji ihtiyacı yüzde 30 artacak. 32 trilyon dolar bir yatırım ihtiyacı söz konusu. OECD üyesi olmayan ülkelerin enerji ihtiyacı ise yüzde 70 artacak. Önümüzdeki 20 senede Çin'de 300 milyon kişi Avrupalı gibi yaşamaya başlayacak. Dolayısıyla insanoğlunun petrole bağımlılığı artacak. Ama ihtiyacın şiddet derecesini belirleyen alternatif enerji kaynakları olacak. Doğalgaz, kaya gazı buluşları ile rahatladı. İleride fiyatlarda biraz gerileme de olabilir.
Bu yıl ithalata başlıyor dağıtım için 'acelesi' yok
Bu yıl SOCAR 1.2 milyar metreküp doğalgaz ithal edecek. Bir kısmını kendi kullanacak, bir kısmını piyasaya satacak. Kenan Yavuz, "Bu piyasanın daha liberal olmasının doğruluğuna inanıyorum. Ama doğalgaz oyuncusu olarak bile şöyle bir rezerv koyuyorum: Devlet düzenleyici, kural koyucu ve denetleyici rolünü asla kaybetmemelidir. 2010 ve 2012 döneminde BOTAŞ doğalgaz fiyatlarını sübvanse etti. Eğer bu olmasaydı Türkiye'nin ihracat performansı ne olurdu? Sektör yüzde 100 liberalleştiğinde bunu kim yapacak?" diyor. Yavuz, SOCAR'ın akaryakıt dağıtımı işine gireceği haberleri ile ilgili olarak ise "Akaryakıt dağıtımında acelemiz yok, zamanımız var. Fırsat olursa bakılır akaryakıt dağıtıma" yanıtı veriyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)