İthalat lobisi 'yerli üretim' demeyi suç gibi gösteriyor
Kenan Yavuz'a göre Türkiye'nin AB'nin daha uzun yıllar yaşayacağı bu kriz sürecinden minimum etkilenmesi için yapması gerekenler var. Türkiye'nin iç potansiyelini, Türkiye sınırları içinde üretim yapan şirketleri destekleyerek, rekabet gücünü artırarak pazarına sahip çıkması gerekiyor. Yavuz şöyle devam ediyor: "Bu kötü bir şey değil. Gayrimeşru bir şey de değil. Öyle olsaydı gidin İtalya'ya, nasıl olmuş da sokaktaki 100 arabanın 80'i İtalyan arabası olmuş? Nasıl olmuş bu, kendiliğinden mi olmuş? Almanya'ya gittiğinizde nasıl olmuş da 100 arabadan 80'i Alman arabası olmuş? Demek ki AB ülkeleri bile kendi ülkelerindeki üretimi destekliyorlar. Durum buyken Türkiye'ye gelince ithalat lobisi, 'yerli üretim' demeyi suç gibi gösteriyor. Ucuz ne varsa bulalım, getirelim, yatalımÖ Böyle bir şey olur mu? Bu mantıkla Türkiye 1938 yılında uçak fabrikasını kapattı, pahalı üretiyor diye."
İkincil plastikten üretilen oyuncakları yasaklayalım
Bu noktada Kenan Yavuz serbest ekonomiden yana olduğunun, asla 'verimsizliklerimizi topluma fatura edelim' demediğinin altını çiziyor ve ekliyor: "Serbest piyasa ekonomisini de egemen güçler nasıl uyguluyorsa öyle uygulayalım.". SOCAR Türkiye Başkanı Yavuz burada oyuncak sektöründen bir örnek veriyor: "Çin'den gelen oyuncakların yüzde 80'i kanserojen. Çocuklarımızın ağzına sürdüğü bu oyuncaklar ikincil pilastikten yapılıyor. Önceden ömrünü tamamlamış plastiğin ikinci kez üretilmesi ile yani. Burada ithal oyuncakların birincil plastikten yapılması koşulunu getirelim. 500 milyon dolarlık pazarın yüzde 95'i Çin malları kapatmış durumda. Avrupa şimdi kimya sanayini korumak için tarife dışı engel konumunda olan REACH uygulamasını başlatıyor. Ama bizde ithalata karşı bir şey söyledin mi Ö İthalat yapmak kutsal bir görev sanki ama yerli üretim dediğinde... Bu paradigmayı değiştirmemiz gerekiyor."
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:12)