Ana SayfaEmlakTürkiye AVM'lere doydu mu?---

Türkiye AVM'lere doydu mu?

2 / 2
Türkiye AVM'lere doydu mu?
06 Haziran 2013 - 08:13 www.borsagundem.com

"Belki kendimizi iyi anlatamadık"
"Taksim'e bir AVM yapılmalı mı?" sorusuna da cevap veren Belgü, "AVM" dendiği zaman, insanların aklına hantal, kütlesel binalar geldiğini, oysa bunun yanlış bir algı olduğunu söyledi.
Buraların sadece alışveriş yapılan yerler olarak görülmemesi gerektiğini dile getiren Belgü, şehir yaşantısında AVM' lerin sosyal bir ihtiyaç olduğunu iddia etti. Avrupa'da şehir merkezlerindeki AVM örneklerinin Türkiye'den çok önce olduğunu örneklerle dile getiren Belgü, başta Paris, Milano, Roma gibi ülkelerde uzun yıllar önce AVM'lerin var olduğunu hatırlattı.
"Öncelikle, doğanın, insanla olan iletişimini bozmamak zorundayız" diyen Belgü, normal gün ışığı ve yeşile önem veren yeni mimarilerle, şehirlerin içine de AVM yapılabildiğini savunarak, zaten birçok perakende firmasının da bu kriterleri göz önüne alarak kiralama yaptığını söyledi.
Ancak "AVM algısında', mutlaka bizim de yanlış yaptığımız şeyler olmuştur. Belki de kendimizi iyi anlatamamış olabiliriz" diye konuşan Belgü, Taksim'e AVM yapımı konusunda ise zaten net bir karar olmadığını, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da söylediğini hatırlattı.
Tartışmaların temelinde, çok eskilere dayanan çarpık kentleşmenin ve meydanların azlığının yattığını iddia eden Belgü, "Bugün İstanbul'da Taksim Meydanı'nın muadilinin olmamasının da bunda büyük payı var" şeklinde konuştu. "Bizim vatandaşlara sunduğumuz hizmetlerde arz talep dengesine dikkat ettiğimizi ve istediği şeyleri sunduğumuzu düşünüyoruz" diyen Belgü, Türkiye'de 30'dan fazla şehirde hiç AVM bulunmadığını ve yatırımların da bu şehirlere doğru kaydığını söyledi.
Orakçıoğlu: Artık yurtdışına açılalım Orka Grupu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise, AVM'lerin 2000'li yılların başından beri sektöre katkı yapıp, tecrübe kazandırdığını söyledi.
Bu süre içinde ayrıca, planlı ve plansız AVM'lerin içinde daha seçici olmayı öğrendiklerini de belirten Orakçıoğlu, kazanılan bu tecrübeyi artık yurtdışına taşıma zamanı geldiğini iddia etti.
"Hem AVM yatırımcıları hem de perakendeciler, tecrübelerini sınır dışına taşımak zorundadır ve zamanı gelmiştir" diyen Orakçıoğlu, ancak bunun yerine şehir içi için ısrarcı bir tutum sergilendiğini savundu. Orakçıoğlu şöyle devam etti: "İstanbul'da kent merkezi ve Tarihi Yarımada'ya AVM yapılmasına karşıyım. Çünkü bu binalar, hem altyapı, hem de üst yapı sorununa neden oluyor. Biz artık daha fazla kalabalık yaratmak yerine yurtdışına açılalım. Bunun dışında, plansız ve ekonomik fizibilite yapılmadan açılan AVM'ler, diğerlerinin müşterisini çalyor, biri girince diğeri de girmek zorunda kalıyor. İşin ekonomik geri dönüşünde de karsızlık, ciro azalmaları yaşanıyor. O nedenle, projelerin artık çok dikkatli yapılması gerekiyor. Talep araştırması yapılmadan, 'o yaptı ben de yapayım'  anlayışından artık vazgeçilmeli."
İnternette başlatılan, 'AVM 'lere gitmeyin' kampanyasının sektöre olan etkisi ile ilgili de bilgi veren Orakçıoğlu, "Genel anlamda, tüm satış alanlarına yansıyan bir olumsuzluk ve yüzde 15 - 20 lik bir iş kaybı var. Ama ben, Sayın Bülent Arınç'ın hoşgörülü açıklamalarını önemsiyorum. Burada, biraz daha hassasiyetle algıladığımız zaman hepimizin çıkaracağı dersler var" dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)