Ana SayfaEmlakTürkiye AVM'lere doydu mu?---

Türkiye AVM'lere doydu mu?

1 / 2
Türkiye AVM'lere doydu mu?
06 Haziran 2013 - 08:13 www.borsagundem.com

'Türkiye AVM'lere doydu mu'? sorusuna verilen yanıtta, AYD Başkanı Hulusi Belgü, henüz 30'dan fazla şehirde AVM bulunmadığını ve Anadolu'nun büyük bir potansiyeli bulunduğunu söyledi. Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise, hem AVM yatırımcıları hem de markaların, artık ülke dışına çıkmaları gerektiğini savundu.
Ülkede 9 gündür süren Gezi Parkı geriliminde, para piyasalarından sonra en büyük yarayı, AVM'ler aldı. Olayların tırmandığı hafta sonu, havanın yağışlı olmasına rağmen, AVM'lere giden kişi sayısı ve cirolarda belirgin bir azalma dikkatlerden kaçmazken, protesto gösterilerinin 8. gününde, sosyal medyada, "AVM' leri gitmeyin" çağrısı dalga dalga yayıldı. Başta hazır giyim sektörü olmak üzere birçok marka sahibinden, işlerdeki azalmayla ilgili çeşitli açıklama ve teyitler geldi.
Biz de, DÜNYA Ekonomi TV'ye konuk olan, AVM Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü ve Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu'na, önce "Taksim'e AVM yapılmalı mı?", ardından da, "Türkiye AVM'ye doymadı mı?" sorularını yönelttik.
Hulusi Belgü, Türkiye'nin AVM yatırımlarında Avrupa'dan daha geri olduğunu söylerek, istatistiki verilere göre, ülkemizde yaşayan her bin kişiye 110 metrekare AVM alanı düşerken, bu rakamın, bazı Avrupa ülkelerinde 750 metrekareye kadar yükseldiğini bildirdi.
Belgü, Brezilya ve Türkiye'nin çok ciddi bir ekonomik potansiyeli olduğunu belirterek, geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu'nda katıldığı ve ekonomik krizin işlendiği bir toplantıda, büyük bir şirketin CEO'sunun, ekonomik krizden çıkmanın en doğru yolunun, Türkiye'ye yatırım yapmaktan geçtiğini söylediğini hatırlattı.
Buna atıfta bulunarak, Türkiye'nin çok ciddi bir ekonomik potansiyeli olduğunu vurgulayan Belgü, "Ancak yine de bu istatistiki rakamları ciddi bir şekilde gözden geçirmemiz gerekiyor" diye konuştu. Ülke genelinde şu anda 300 civarında AVM bulunduğunu dile getiren Belgü, ancak bunların hepsinin 'AVM' kriterlerine uymadığını dile getirerek şunları kaydetti:
"Bizim kriterlerimize göre, bir yerin AVM olabilmesi için, 5 bin metrekare kiralanabilir alan ve 15'den fazla dükkana sahip olması gerekir.
Ama bazen basit bir işhanı da AVM olarak adlandırılabiliyor. Avrupa'nın bazı bölgelerinde ise 20 bin metrekareden fazla yerler AVM kimliği kazanıyor. Bu kritere göre baktığınızda, 300 olan sayı, 100'e düşüyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)