KÂRI YÜKSEK FİRMALARA YÖNELİN
SORU (1) - Merhabalar öncelikle yatırımcıların sesi olan yayın politikanızdan ötürü sizlere teşekkür ediyorum. PRKAB'ın Mudanya merkezde deniz kıyısında 180 dönüm çok değerli bir arazisi var ve bu arazisi bilançoda 3 milyon TL civarı komik bir bedelle gözüküyor. Yapılacak bir yeniden değerlemenin şirkete hiçbir zararı olmayacak aksine faydaları olacak. Neden yapılmadığını anlayabilmiş değilim. Bir diğer husus PRKAB hissesi neden böyle sığ ve hacimsiz aklım almıyor? Bu hissede acaba bir şeyler mi dönüyor? Faaliyetleri durdurulmuş ve gözaltı pazarında olan hisselerde bile daha çok işlem oluyor. Hissenin bu hareketlerini aklım almıyor maalesef. Bir diğer nokta ise PRKAB yetkilileri sanki halka açık değiller gibi hareket ediyorlar, Şirketin gelecekle ilgili planları hakkında hiçbir açıklama yapmıyorlar. Sadece üç aydan üç aya bilanço gönderiyorlar.
Şirket karından çok daha yüksek bir bedeli yaklaşık %2,5 civarı bir oranı (2015 te 24 milyon) lisans bedeli olarak ödüyor. Bu lisans bedeli yüzünden şirket kar edemiyor. Defalarca bu lisans bedelinin düşürülmesini talep ettik hiçbir şekilde talebimize olumlu yaklaşılmadı. Bu lisans bedeli şirket kar edemezken hiç ama hiç makul değil.
Serkan
CEVAP - Geçtiğimiz yıl eylül ayında gerçekleşen hareketin ardından yükselen Türk Prysmian Kablo, 26 Nisan 2016 günü en yüksek 3,12 TL’yi test etti ve bir süre yatay seyir izledikten sonra 18 Temmuz 2016 günü piyasada yaşanan genel düşüşe bağlı olarak geriledi. Şirketin halihazırda sermayesinin yüzde 83,75’i Draka Holding’in elinde bulunuyor. Borsada işlem gören kısım ise yüzde 15. Halka açık kısmın yaklaşık yüzde 55’i dört aracı kurumun saklamasında bulunuyor. Hissenin son bir yıllık günlük ortalama işlem miktarı 178 bin adet. Ancak temmuz ayının ilk gününden bu yana günlük ortalama işlem hacmi 50 binin altında kalıyor. Bu itibarla işlem hacminde ciddi bir düşüş yaşandığını söylemek yanlış olmayacaktır. Hissenin fiyat seyri takip edildiğinde de aynı zaman zarfında yani 1 Temmuz 2016’dan bu yana ciddi bir değer kaybı gözlenmekte. Yaşanan düşüş karşısında hissedarın satma yönünde bir eğiliminin olmaması işlem hacmini düşürdü.
Tüm bunlardan ayrı olarak her firmanın kuruluşunun temel gayesinin ticari kazanç elde etmek olduğunu göz ardı etmemeli. Bu çerçevede her şirketin gelirini ve kârını artıracak nitelikte girişimlerde bulunması normal olanıdır. Türk Prysmian için de geçerli olan bu durum karşısında şirketin faaliyetini yürütürken giderlerini düşürücü tedbirler alması normaldir. Ancak lisans ücreti gibi bir giderin düşürülmesi yönündeki kararı firmanın tek başına alabilmesi mümkün değildir. Böylesi bir karar ancak diğer tarafın da kabulü ya da varılacak ortak mutabakat ile gerçekleşebilir. Öte yandan şirketin söz konusu lisans hakkından vazgeçmesi ise ticari nitelikte bir karar olduğunu göz ardı etmemeli. Böylesi bir karar gelirinin ya da kârının daha da düşmesine neden olabilecekse ya da uzun vadede firmanın aleyhine bir durum yaratacaksa geri durmak daha yerinde bir yaklaşım olarak görülebilecektir. Neticede böylesi kararların firmanın ticari hedeflerini etkileyeceğinden yönetimin tüm olasılıkları göz önünde bulundurarak değerlendirmesi normaldir.
Özelikle bireysel yatırımcıların hissedarı oldukları bir firmanın yönetim politikasını beğenmemeleri halinde bunu değiştirebilecek güçlerinin olup olmadığı ya da yönetimi ne ölçüde etkileyebildiklerini değerlendirmelerinde fayda var. Düşük miktarda paya sahip olmaları itibariyle bireysel yatırımcıların yönetime seslerini duyurması ya da alınan kararlarda etkili olmaları pek mümkün olamamakta. Bu nedenledir ki düşük gelir ya da kâr açıklayan firmaları ısrarla takip etmek yerine gelirini ve kârını istikrarlı şekilde yükselten firmalara yönelmeleri daha doğru bir yaklaşım tarzı olacaktır.
düşük gelir ya da kâr açıklayan firmaları ısrarla takip etmek yerine gelirini ve kârını istikrarlı şekilde yükselten firmalara yönelmeleri daha doğru bir yaklaşım tarzı olacaktır m diyorsunuz?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:15)