Türk Lirasının Değer Kaybetmesinin Nedenleri
Geçen hafta piyasalara FOMC kararları ve FED Başkanı Yellen’ın konuşmaları damgasını vurmuştu. Yurt dışından başlayıp yurt içine bakarak ilerlediğimiz zaman öncelikle piyasaları FED belirlediği için yurt dışından başlamakta fayda var.
ABD Merkez Bankası FED faizlerde herhangi bir değişiklik yapmayarak aynı oranda bırakmıştı. Ancak FED öyle bir şahin açıklamalarda bulundu ki piyasaların beklemediği tonda gerçekleşti. Piyasa bilanço küçültmesini beklemekteydi fakat Aralık ayı faiz artırma ihtimalini masada beklemiyordu. Bunun yanında 2018 yılı için 3 kez faiz artırımı beklentisini oluşturması da ayrıca şahinleştiği bir başka etken olarak görüldü. Yani FED dolarları geri çağırırken gelişmekte olan ülkelerin sıcak para ihtiyacı doların ana vatanı olan ABD’ye çağırılmasıyla önümüzdeki aylarda sorun yaşanması fiyatlanarak, değer kaybı yaşanmasına sebep olmuştu. Doların değerlenmesini durdurabilecek en büyük iki etken halen duruyor. Birincisi Trump faktörü dolarda değer kaybı yaşatabilecekken ikincisi ise K.Kore meselesi ve dünyada oluşan gerginliğin artması dolar aleyhine oluşan riskler olarak görülebilir. ABD tarafından gelecek en önemli veriler ise ABD Büyüme verisi ve ABD Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri önemli haftanın en önemli verileri arasında yerini alıyor.
Yurt içine döndüğümüz zaman Cari Açık Dengesinde bozulmanın devam ettiği görülüyor. Haziran ayında 3 milyar 763 milyon olan açık Temmuz ayına geldiğimiz zaman 5 milyar 121 milyona yükselmiş olarak görülüyor. Bunun yanında özel sektörün yurt dış borcunda da artışın sürmesi dikkat çekiyor. Pariteyi etkileyebilecek uzun vadeli dış borç yerine kısa vadeli dış borca baktığımız zaman haziran ayında 16.3 milyar dolardan temmuz ayına geldiğimiz zaman 16.6 milyar dolara yükseldiği görülürken bunun dolar cinsinden yüzdesi de 47,3 oranında seyrettiği gözlemleniyor. Kısa vadeli dış borçlarda ne kadar artış kaydedilirse TL’nin bu kadar sert yükselmesi ve oynaklığı da artmış olacaktır. Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumu da ayrıca izlenmesi gereken önemli bir karar olacaktır. Siyasi risklerin yükselmesi TL varlıklarını olumsuz etkilemektedir.
Bir diğer etken ise orta doğuda bitmek bilmeyen gerginliği sürmesidir. Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin referandum yapıp Irak yönetiminden ayrılma ihtimali her an operasyon yapılma riskten dolayı TL değer kaybı yaşıyor. Jeopolitik risklerin artmış olması Türkiye CDS 160 seviyelerinde 185 seviyelerine kadar gelmesi risklerin ne kadar arttığını gösteriyor. Yabancı sıcak para getirirken CDS seviyesinin 160 seviyelerinde olması ve TCMB Geç Likitide Penceresinden % 12.25 seviyesine razı olurken oluşabilecek risklere yabancıların bu faizlerden artık razı olmaması anlamına geliyor. Bu etkide doların yükselmesi için ayrı bir etken olarak fiyatlanıyor.
Teknik Analiz
Kanal içerisinde yükseliş trendi gerçekleştiren paritede hareketli ortalamaları da yükseliş trendinde olduğunu gösteriyor. Yükselişlerde takip edilecek direnç fiyatları 3.5115 aşılmasıyla 3.5200 ve 3.5300 seviyeleri test edilebilir. Düşüşlerde ise takip edilecek destek fiyatları 3.5000 kırılmasıyla 3.4920 ve 3.48400 seviyeleri izlenebilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:42)