BİZ ZAMAN ZAMAN KONUTLARA GİRİYORUZ ASIL PORTFÖYÜMÜZ OFİS, AVM, TURİZM TESİSLERİ
- İş GYO’nun projeleri hangi gelir grubuna hitap ediyor? Tamamlanan projelerin satış süresi ile ilgili ortalama süre var mı? En çok hangi projeler ilgi görüyor; konut mu, iş yeri mi?
Turgay Tanes: Şimdi biz ağırlıklı olarak konut yapan bir firma değiliz ve tercihimiz de değil. Ağırlıklı ofis, AVM ve turizm tesislerini portföyümüze sokuyoruz ama arazilerdeki karma proje kullanım imar hakları nedeniyle zaman zaman konutlara giriyoruz. Mesela 2004-2005 yıllarında Kanyon’un karma projesinin içerisindeki konutları da biz yaptık ve Eczacıbaşı ile birlikte sattık. Daha sonra Tuzla tarafında bir proje yaptık. Sonra İzmir’e açıldık. İzmir’de de çok butik 176 tane konut ve home ofisten oluşan projeye başladık. Halen devam ediyor. Aslında belli bir tercihimiz yok. Elimizdeki arsa fizibılsa ve içinde karma kullanım gerektiriyorsa konut yapıyoruz. Tek konut, tek ofis yapalım diye bir şeyimiz yok. Önemli olan fizibıl olması. Nitekim belki az sayıda proje yaptık ama yaptığımız projelerden hem prim hem oturum anlamında herkes mutlu.
Hangi gelir gruplarına hitap ediyorsanız derseniz ben bunu İş GYO özelinde söylemeyeyim. Maalesef bizim sektörümüzde şöyle bir vaka var. Bir konutun veya bir gayrimenkulün arsa maliyeti yüzde 50’lere dayandı. Hatta yer yer daha yukarıda. Şimdi bu maliyetlerle orta gelir grubunun alt segmentine, orta segmentine uygun konut yapabilmek imkansız hale geliyor. Alt gelir grubunun konut ihtiyacını kısmen TOKİ karşılıyor 600 bin konut yaparak. Ama Türkiye’deki oyuncular, tam da genişleyen orta gelir grubunun orta ve alt kesimine rahatça alabilecekleri, konut yapması mümkün değil. Bu bazen yanlış anlaşılıyor. Proje yapan firmaların kar hırsı, yükseğe yönelmesi gibi zannediliyor. Hayır. Mesela bizim Tuzla’daki bitmiş olan projemiz aslında orta ve orta üst gelir grubuna yönelikti ve makul fiyatlarla başlamıştı metrekaresi 2500 TL gibi. Ama teslimden bir sene geçmeden metrekare fiyatları ikinci elde 4500 TL’ye çıktı. Tabi ki bunu alanlar iyi prim yaptı. Ama ondan sonra edindiğimiz arsalarda, mümkün değil bu rakamları inşaat ve arsa maliyetlerine ulaşamıyoruz.
Bakın Türkiye’de 10-12 yıldır bir akım var. Ciddi şekilde konut yetersizliğine çözüm bulundu ve firmalarda çabuk adapte oldu. Ama ikinci aşama farklı olmalı. Kamu artık TOKİ eliyle anormal keskin rekabet yaratan ihalelerle arsaları pazarlayarak (hasılat paylaşımıyla) maliyetleri yüksek konut yaptırmaktan vazgeçmeli. Buradan elde ettiği gelirleri sarfı nazar etmeli. Orta gelir grubundaki insanların hala çok büyük iştahı var. Evlerindeki o standart dışı durumdan memnun değiller ve bu insanlar ev sahibi olabilir. Bu insanların ev sahibi olabilmeleri için de TOKİ yeterli değil. TOKİ daha alt gelir gruplarına yapıyor ve buna yetişmesi mümkün değil. Benim naçizane düşüncem artık kamunun arsa arzını TOKİ aracılığıyla hasılat paylaşımı yapmak yerine, bir regülatör bir piyasa düzenleyicisi gibi firmalara, özel sektöre vermesi. Hatta özel sektöre taban fiyat koyarak, şu fiyattan satacaksın diyerek gerekirse görevlendirilmesi. Biz böyle bir şeye hazırız. Yani metrekaresi 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında yapacaksınız, bu koşulla bu arsayı sana tahsis ediyorum diye belli bir bedelle veyahut ta işin bitiminde elde ettiğin gelire göre kamuya gerekli payı vermek koşuluyla. Ama bu insanlar orta gelir grubu ve hiç ev sahibi olmamışlara öncelik vermek koşuluyla gibi daha agresif tutum alması lazım.
-Gayrimenkulde değer artışlarının vergilendirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Turgay Tanes: Kamunun aslında gayrimenkul sektöründe vergi ve vergi benzeri farklı adlar altında anormal bir tahsilatı var. Tamam arsa artışından alabilirsiniz. Çünkü arsa sahipliği, ciddi olarak gayrimenkul geliştirmekten daha karlı olmuş durumda. Onun içinde arsa sahipleri ağızlarını, metrekaresi en az bin dolardan aşağı açmıyor. Ama artık vatandaşın başını sokacağı evin üzerinden daha fazla vergi alınmamalı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:00)