Ana SayfaŞirket HaberleriTurgay Tanes: Kimse vatanı satmıyor---

Turgay Tanes: Kimse vatanı satmıyor

2 / 5
Turgay Tanes: Kimse vatanı satmıyor
04 Haziran 2015 - 12:14 www.borsaningundemi.com

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN TÜRK EKONOMİSİNE KATKISI YÜZDE 6

Borsagundem.com: Gayrimenkul sektörünün ekonomiye katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Turgay Tanes: Gayrimenkul sektörünü alt segmentleriyle düşünmek gerekiyor. (Turizm, konut turizmi, lojistik, AVM, ofis vs.) Birde fiili taahhüt işleri var. Ciddi anlamda yani yüzde 6’ya yakın Türk ekonomisine katkı sağlıyor. Ama bu doğruda katkı… Baktığınızda yüzde 6 hem büyük hem küçük gibi görünüyor ama dolaylı katkıyı da hesaba katmak gerekiyor. Dolaylı katkı nedir? Bizim sektörümüz diğer birçok şirketten farklı olarak, ürettiği gayrimenkullerin malzemesinin yüzde 90’ını içeriden alıyor (demir, çelik, çimento, seramik, eviye, musluk, batarya gibi). Tamam bazı projelerde yabancı mal da kullanılıyor ama yüzde 90 iç üreticiden kullanılıyor. Dolayısıyla bunları üreten imalatçılara, inşaat malzemesi imalatı yapan üreticilere yapılan katkıyı, onlardan yapılan satın almaları da buna koyduğunuzda ekonomiye etkisi yüzde 10-15’lerin üstünde. Onun için lokomotif bir sektör gayrimenkul sektörü.

Aslında çok sık eleştirilen, hatta haksız yere eleştirilen bir sektör. Proje yapanların, geliştirenlerin anormal karlar ve kar hırslarıyla hareket ettiği zannedilen bir sektör. Fakat hiç yaptığı katkıyla değerlendirilmiyor ve ağır eleştiriler duyuyor. Ama gelecek 5-10 yıllık dönemde de gayrimenkul sektörü, Türk ekonomisine damgasını vuracak. Ben gayrimenkul sektörünün geleceğini iyi görüyorum.

-İş GYO’nun kira gelirleri yüksek oranda (yüzde 43) ve döviz bazlı. Döviz bazlı kiralamalarda artış var mı? Döviz kurlarındaki artış gelirleri nasıl etkiliyor?

Turgay Tanes: Bizim kiralarımız dolar, euro ve TL olarak bölünüyor. Biz dövizle kiralama yaptığımızda mutlaka yüzde 3-5 arası bir artış koyuyoruz. En kötü bu oran olmasa bile, Amerika enflasyon oranlarıyla paralel bir (yabacı kiracıysa) zam koyuyoruz. Türk Lirası’nda ise TEFE ve TÜFE’ye göre bir zammımız oluyor. Döviz kuru artışlarından dolayı kiralarda avantajlar oluyor ama kullandığımız yabancı kredi ve benzeri giderlerden dolayı aleyhte olabiliyor. İşte bu yılın ilk çeyreğinde karımız bu kur farkından dolayı düştü. Kurlar normal ve olması gereken noktalarda seyredince de tam tersi bu kara dönüşüyor. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)