YENİ ORTAK ZORUNLU ÇAĞRI İSTEMİYOR
SORU- Hürriyet kısa ve orta vadede ne olur? Bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Ümit Polat
CEVAP -Borsadaki her hisse senedi piyasadaki genel dalgalanmalara ya da gelişme ve haberlere bağlı olarak iniş ve çıkışlar sergileyebilir. Bununla birlikte uzun vadede çıkış için daha güçlü gerekçelere ihtiyaç vardır. Bu da firmanın kâr etmesi ve bu kârını istikrarlı şekilde yükseltebilmesidir. Aksi taktirde zaman zaman çıkışlar yaşansa da düzenli bir yükseliş için gerekli olan şartların mevcut olmadığından bahsetmek gerekecektir. Bu anlamıyla mali yapının yakından izlenmesinde yarar var. Hürriyet gazetesini takip ederken bu bakış açısını göz ardı etmemeli. Şirketin mali yapısı incelendiğinde ise uzun vadede sorunlu bir durumun yaşandığı görülecektir. Sürekli zarar eden yapı son açıklanan 2018 ilk çeyrek bilançosunda da değişmedi. Firma azaltmakla birlikte zararını sürdürdü. Son bilançosuna göre birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 671,3 milyon TL seviyesine ulaştı. Özsermaye her ne kadar eksiye geçmemiş olsa da sermayesinin altına gerilemiş durumda. Tüm bu sıkıntı hissenin fiyatının baskı altına kalmasına yol açarken uzun vadede düşük kalmasına neden oldu. Hissede zaman zaman gözlenen yukarı ataklar ise sınırlı kalmakta ve tekrar gerilemekte. Geçmiş fiyat seyri takip edildiğinde de bu durumu net bir şekilde görmek mümkün. Hisse, Şubat 2016’da düzeltilmiş verilerle en yüksek 4,71 TL’yi görürken 28 Haziran 2018 günü kapanışını 1,32 TL’den tamamladı. Geçen 12 yılı aşkın süre zarfında düşüş çıkışa dönmediği gibi enflasyonun parayı aşındırma yanı da göz önüne alındığında uzun vadede yatırımcının zararını daha da arttırmakta.
Tüm bunlardan ayrı olarak geçtiğimiz nisan ayında Demirören Medya Yatırımları Ticaret A.Ş. şirketin sermayesinin yüzde 77,67’sini satın aldı. Nisan ayında yapılan açıklamada Hürriyet gazetesinin de dahil olduğu Doğan Grubunun basın alanında faaliyet yürüten tüm firmaları 893 milyon dolara satıldı. Bu arada Hürriyet’in yeni ana ortağı diğer ortaklara zorunlu çağrı yükümlülüğünden muaf tutulması için SPK’ya başvuruda bulundu. Muafiyet için gerekçe kamuyla paylaşılmadı. SPK ise henüz konu hakkında kararını vermedi. Gelinen aşamada yeni ortağın firmayı kâra geçirip geçiremeyeceği yatırımcının merak ettiği en önemli konu. Bunu ise ilerleyen süreçte görebileceğiz.
Ek olarak şunu da söylemek zorundayım; asıl soru SPK'nın TEBLİĞİ çok açık ve net, bu çağrının muafiyetle neticelenmesi hukuken mümkün değil. Aynı anda, USD üzerinden satılan iki şirketten birisi için çağrı yapılıyor, diğeri için muafiyet isteniyor bunu neden yorumlamıyorsunuz. Bir diğer şık da HURGZ'in sahibi belli, artık reklam sıkıntısı çekmeyeceği de aşikar. Kasada bu kadar nakit varken ve borçluluk ortadan kalkmışsa hangi zarardan bahsediyorsunuz? Lütfen satış anlaşmasını, Glokal'i, zararın asıl kaynağı TME'nin satışa çıkarılmasını biraz araştırınız sonra yorum yapınız.
Analizciniz sanırım HURGZ satış anlaşmasını okumadığı gibi HURGZ'in zarar etmesine yola açan, 2007'de 336 Milyon USD'ye çağrı ile peşin satın alınan ve finansman yükünün kaynağı Hurriyet Invest TME'den haberi yok. 2007'den beri bu yüzden sadece 1 kere o da 2012'de kar açıklamış, bilançoda 264 milyon TL geçmiş yıllar zararı oluşmasına yol açmıştır. SONUÇTA HÜRRİYET SATILIRKEN bilançoda 164 MİLYON TİCARİ ALACAĞA KARŞILIK216 MİLYON TL KISA VADELİ, 79 MİLYON TL UZUN VADELİ OLMAK ÜZERE 381 MİLYON TL KISA-UZUN VADELİ TOPLAM BORCU BULUNMAKTAYDI. Yapılan satış anlaşmasıyla tüm borçlar ödenerek sıfırlanmış olarak 16 Mayısta HURGZ teslim edilmiştir. Yani artık zarara yol açan en önemli faktör ortadan kalktığı gibi, İştirak GLOKAL 70 milyon USD'ye satılmış, 330 milyon TL'ye yakın bir para kasaya girmiş, 229 Milyon TL iştirak satış karı oluşmuştur. Yani analizciniz Hurriyet'in borçlarının ödendiğini ve Glokal satış karını bilseydi böyle bir yorum yapmazdı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:22)