Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTüketici güven endeksi analizleri---

Tüketici güven endeksi analizleri

2 / 2
Tüketici güven endeksi analizleri
27 Eylül 2013 - 11:09 www.borsaningundemi.com

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz raporu:
"Piyasa Etkisi: Olumsuz
TÜİK tarafından TSİ 10:00'da açıklanan Tüketici Güven Endeksi Eylül ayında 72,1 değerini aldı. Geçtiğimiz ay bu değer 77,2 değerindeydi. 80 seviyesinin altında kalan endeksin ekonomik görünüm ve piyasalar için olumsuz olduğunu düşünüyoruz.
Beklentimiz bu ay hem reel sektörde hem de tüketici tarafında güven endekslerinin artması yönündeydi. Azalan Orta Doğu gerginliği, Borsa İstanbul'un Eylül ayında değer kazanması ve 2,08 seviyesinden dönen Dolar kurunun tüketicilerde olumlu algı oluşturacağını düşünmekteydik.
Reel Sektör güveninde artış kaydedilirken tüketicilerin güvenlerini kaybettikleri anlaşılıyor. Aradaki farkı açıklamak mümkün.
ABD'de istihdam artışını çok-uluslu şirketler yerine KOBİ kesimi desteklemekte. Bunun sebebi Dünya'nın çeşitli bölgelerindeki özellikle Euro Bölgesi'ndeki kötü ekonomik gelişmelere çok-uluslu şirketler maruz kaldıkları için istihdam artışında aşırı temkinli
davranmaktalar. Ekonomik toparlanmanın görece daha iyi olduğu ABD'de yalnızca iç piyasada rol alan KOBİ'ler ise ekonomideki olumlu seyirden pozitif etkilenmekteler ve yatırım, istihdam gibi kararlarında daha agresif davranabiliyorlar.
Benzeri şekilde Türkye'de de reel sektörün karar alma mekanizmalarının daha çok rasyonel ve daha az duygusal olduğu düşünülebilir. Zira Eylül ayında küresel olarak olumluya dönen riks algısı, Euro Bölgesi'nden gelen pozitif PMI / öncü veriler, profesyonel bilgiye ulaşım ile reel sektörün güvenini artırmasını normal karşılamak gerekiyor. Olimpiyat adaylığının kaybedilmesine, uluslararası basında Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarını öne çıkaran analizlere ve spor karşılaşmalarındaki talihsiz gelişmelere bireylerin olması gerekenden daha duygusal yaklaştıkları anlaşılmakta.
Türkiye ekonomisinden üretim şartlarının olumlu seyrettiğini düşünüyor olsak da nihayetinde talebi bireyler belirlediği için tüketici güveninin önemli olduğunu düşünüyoruz (Ekli Grafik). Belirsizliğini korumakta olan yılın son çeyrek büyüme performansı için tüketici güveninin ne ölçüde ve ne hızla toparlanacağını takip etmek gerekiyor. Ekim ayındaki Kurban Bayramı, bir haftaya yakın tatil süresi ve Pazartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı "Demokratikleşme Paketi" bireylerin motivasyonunu olumlu etkileyebilecek katalizörler.
Bireylerin ekonomiye duydukları güvenin bozulmasının harcama davranışlarına, kredi kartı ve tüketici kredisi kullanımına olumsuz
etkileri olabileceği için banka hisselerinin Eylül ayında kaydedilen tüketici güven endeksindeki gerilemeden daha fazla etkilenmeleri muhtemel."
 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)