“BİRLİĞİMİZ BÜNYESİNDE ÖSBA ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU”
-Bir konuşmanızda özel sektör tahvil ihraçlarının birkaçında temerrüt durumu oluştuğunu, bu noktada İcra İflas Kanunu'nu ilgilendiren bazı sorunların bulunduğunu, kanun değişikliği gerektiğini, taleplerinizi ilettiğinizi söylediniz? Bu konuyu biraz açar mısınız?
Erhan Topaç: 2018 yılında faizlerin yükselmesine rağmen 1056 özel sektör borçlanma aracı ihracı sayesinde toplam 129 milyar TL kaynak yaratıldı. Bununla beraber, yakın dönemde birtakım ihraççıların yükümlülüklerini yerine getiremeyerek temerrüde düştüğü, kamuyu aydınlatma faaliyetlerinde aksaklıklar yaşandığı ve Özel Sektör Borçlanma Araçları (ÖSBA) ikincil piyasasında likiditenin hayli sınırlı kaldığı gözlendi.
Bu kapsamda, Birliğimiz bünyesinde ÖSBA’ların ihracı ile ikincil piyasada görülen aksaklığın tespit edilerek çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla bir çalışma grubu oluşturuldu. ÖSBA‘ların sağlıklı gelişimini odak alarak kıymetlerin ihraç süreci, kamuyu aydınlatma pratikleri, sınırlı likidite ile ihraççı riski takibine ilişkin önerileri içeren bir rapor çalışma grubu tarafından ilgili kamu kuruluşlarına iletildi. Çalışma grubunun ÖSBA’ların gelişimine yönelik önerileri aşağıda özetlenmiştir:
*İhraçlarda teminat kullanılmasının, ÖSBA’lara olan güveni, dolayısıyla bu araçlara olan talebi artıracağı düşünülüyor.
*Döviz cinsinden borçlanma aracı ihraçlarına da imkân tanınmasının piyasayı geliştireceği düşünülüyor.
*Mevcut durumda banka kredilerine verilen Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin borçlanma aracı ihraçları için de alınmasının piyasanın canlanmasında önemli katkısı olacağı düşünülüyor.
*Sermaye Piyasası Kanunu’na göre ihraç edilen özel sektör borçlanma araçlarında, temerrüt durumunda alacağın tahsilatı konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu konu ile ilgili olarak icra süresinin belirlenmesine ilişkin Sermaye Piyasası Kanunu’na değişiklik önerisinde bulunuyoruz. Böylece ÖST’nin hukuki gücünü belirleyip artırıyoruz.
*Birliğimiz yatırım fonlarının belirli alacakları için ayrılacak karşılıklara ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Yatırım Fonlarının Ayıracakları Karşılıklara İlişkin Yönerge”sini duyurdu. Sektördeki uygulama farklarını gidermeyi amaçlayan bu yönerge ile yatırım fonlarının portföyünde bulunan özel sektör borçlanma araçları için kredi/ihraççı risklerine göre ayrılacak karşılıklara ilişkin standardizasyon getirildi.
Yeni halka arz bekleyeceğinize mevcut hisselerde derinliği artırmaya çalışın.20 senedir sermaye artırmayan şirketler var.
2019 da kaç şirket batacak haberi yapılmalı
TABİİ CANIM BİZDE DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ TLMAN DAN MİLETTİ YAKDINIZ ÇOK BEKLERSİNİZ
Çok beklersiniz.
değerli abim sayın başkanım lütfen golds kuyumculuk madurlarına yardım ediniz yetkisi olmayan mahkeme iflas verdi dava ingiltereye taşındı ve golds davayı kazandı bu durumda ky neden madur ediliyor bizim suçumuz nedir bizler milli markamız dedik güvendik yatırım yaptık lütfen ya tahta açılsın yada hakkımız iade edilsin neden bizleri mahkeme köşelerine itiyorsunuz çıkmaz bir yola sokuyorsunuz zatenmadur edilmişiz paramız buhar olmuş
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:01)