Ana SayfaHisse Öneri Listesi​TCMB kararlarının “AL" verdiği hisseler---

​TCMB kararlarının “AL" verdiği hisseler

2 / 7
​TCMB kararlarının “AL verdiği hisseler
07 Eylül 2015 - 10:55 www.borsaningundemi.com

"UZUN VADELİ BORÇLANACAKLAR"
Alan Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, TCMB'nin son kararlarına ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:


"Bankaların çekirdek dışı yabancı para yükümlülüklerine uygulanan zorunlu karşılıklar değiştirildi. TCMB böylece özellikle bankaların kısa vadeli yabancı para yükümlülüklerine uygulanan karşılık oranlarını artırarak onları uzun vadeli borçlanmaya yönlendirmek istiyor. Öte yandan bankaların döviz ve efektif piyasalardaki işlem limitini eylül ayı itibariyle 50 milyar dolara yükselterek bankaların Merkez Bankası'ndan borçlanma limitlerinin artırılması planlandı. Böylece yabancı para cinsinden varlıkların Merkez Bankası'na çekilmesi hedefleniyor."
Sadece TL cinsinden TCMB'de tutulan karşılıklara ödenen faizin kademeli olarak 150 baz puan artırıldığını hatırlatan Gezgin, bunun piyasanın tamamına yayılmış bir etkisi olmadığı için TL üzerinde de bir kazanç yaratmadığı kanısında. Bunun bankaların maliyetlerini düşürerek piyasada oluşan yüksek faizi dizginlemeye yönelik bir hamle olduğunu söyleyen Gezgin, "Bu artışın kademeli olarak yapılacak olması, net bir etki yaratmıyor. Ancak bu artırım bankaların efektif fonlama maliyetlerinde bir miktar azalmaya sebep olur. Fonlama maliyetlerindeki etkinin tamamını aralık ayından itibaren görebileceğiz" diyor.
Ancak Gezgin, maliyetlerdeki azalmanın banka tablolarında pozitif bir etki yaratsa da söz konusu etkinin sınırlı kalacağı görüşünde. Normal şartlarda, maliyetlerdeki azalmanın, sağlanan kredi maliyetlerine yansıması beklense de yurtiçi ve yurtdışı risklerin oldukça yükseldiği bu dönemde alınan kararlara rağmen kredi kullanıcılarına yansıyacak faydanın sınırlı kalacağı kanısında olan Gezgin, bunun da diğer şirketlere nette bir fayda olarak yan-sımayabileceğinden endişe ediyor. Öte yandan Gezgin, fonlama maliyetleri düşecek bankalardan İş Bankası, Akbank ve Yapı Kredi Bankası'nda yükselme potansiyeli öngörüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)