EMTİALARIN KADERİ GLOBAL BÜYÜMEYE BAĞLI
-Diğer emtialar için beklentiniz nedir? Dünya Gıda Örgütü önümüzdeki dönemde gıdaya talebin artacağını açıkladı. Bu durum tarım (mısır, buğday) gibi emtiaların fiyatlarını sizce nasıl etkileyecek? Bakır, gümüş, alüminyum, pamuk, kahve için görüşleriniz nedir?
Banu Kıvcı Tokalı: Kuraklıkların yaşandığı geçen yılın yaz aylarında 610 dolar seviyesinden 945 dolar seviyesine ralli yapan buğday fiyatları, talepte gözlenen zayıflamayla son dönemde 667 dolar seviyesinden işlem görüyor. 660 dolar destek seviyesinin kırılmasıyla 590 dolar seviyesini test edebilir.
Ancak küresel büyüme sinyallerinin güçlenmesi durumunda, önümüzdeki dönemde gıdaya yönelik talebin arttığını, bunun da fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskılara yol
açtığını görebiliriz. Ancak Çin’de yaşanan kredi daralması ve bunun büyüme üzerinde yarattığı baskı, global büyüme görünümü açısından kritik görünüyor.
Bakır fiyatlarında ise Çin’deki büyüme endişeleri nedeniyle düşüş eğiliminin ağır bastığı gözleniyor. 305 dolar seviyesinden işlem gören bakır fiyatları 280 dolar bandı seviyesini test ediyor. Şubat ayından itibaren % 23 oranında değer kaybeden bakır fiyatları, Çin’de yaşanan sıkıntıların devam etmesi durumunda 280 dolar bandı seviyesine geri çekilebilir.
Pamuk fiyatlarına bakıldığında, geçen yılın kasım ayında başlayan ralli sonrasında 94 dolar seviyesine yükseldiği, daha sonra da 85 dolar seviyesinde dip oluşturduğu gözleniyor. Bu bölgedeki alışlardaki zayıflığın devam etmesiyle birlikte aşağı trendin devam ettiğini ve 79 dolar dip seviyesini tekrar test ettiğini izliyoruz.
Ancak Avustralya ve Amerika’da mevsimlerin kurak geçmesiyle birlikte ekimin yapılamaması nedeniyle arz ve talep belirsizliğinin yukarı yönlü baskılara neden olduğu gözlenebilir.
Geçen yıl Brezilya’da yaşanan üretim artışının etkisiyle düşüş trendine giren kahve fiyatları, bu yıl da üretimdeki olumlu senaryonun devam etmesiyle düşüş trendini devam ettiriyor. Ancak Brezilya, Hindistan ve Kolombiya gibi yüksek üretime sahip ülkelerden üretimi kısıtlayacak açıklamalar kahve fiyatlarında yukarı yönlü hareketlere neden olabilir.
Nitekim dünyanın en büyük kahve üretimine sahip Brezilya’da ilk hasadın başarılı gerçekleştiği fakat ikinci hasadın beklentilerin oldukça altında gerçekleştiği belirtiliyor. Erken açan ikinci hasat kahve çiçeklerinin uzun süre devam eden yağmur dönemi nedeniyle dona maruz kaldığı ve kalitesinin düşmesiyle birlikte fiyatlarda artışa neden olabileceği tahmin ediliyor.
Teknik olarak baktığımızda ise Amerika kontratı fiyatlarında, mayıs ayındaki 150 dolar seviyesinden itibaren satış baskısının devam ettiği ve 115 dolar destek seviyesi bandını test ettiğini söyleyebiliriz. Bollinger bandlarının en alt bandı olan 117 dolar seviyesinin aşağısına sarkmasıyla 105 dolar seviyesini test edebileceği sinyali veriyor.
Alüminyum fiyatlarında, 1.790 dolar seviyesi kısa vadede belirgin ve güçlü bir direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Geçen ay 1.985 dolar seviyesine kadar yükselen trendin gevşediğini ve 1.750 dolar bandı seviyesini test ettiğini görüyoruz. Tekrar 1.920 dolar seviyesini test etmesi için, 1.850 dolar ara direnç seviyesini test etmesi gerektiğini düşünüyoruz.
hmmm. pek bilememiş; hava ve enerjiyi bilinçli atlamış olamaz.. THY ve TRCAS Petrol unutulmuş... Türkiye' nin ilk 50 şirketleri arasındalar..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:59)