Ana SayfaKulis'SPK bize eğitim versin'---

'SPK bize eğitim versin'

6 / 6
'SPK bize eğitim versin'
11 Ekim 2012 - 06:58 www.borsagundem.com

DEVLET İNTİKAMCI DEĞİLDİR, ESAS OLAN BUDUR
BorsaGündem: Peki Merko’yu da mı bilançosuna bakıp aldınız?

Bahadır Karlıdağ: Merko da depolarını satıyordu. Zaten o da nominal değerdeydi, defter değerinin çok altındaydı. Şimdi siz şirketi tavsiye ederseniz satarsanız, defter değerini kasaya koyarsınız borçlarını ödedikten
sonra. Örnek olarak söylüyorum defter değeri 2.300 lira olan şirket 90 kuruştan işlem görüyor. Mantık bu.
BorsaGündem: Ama şu anda da o zaman da İMKB’de bu şekilde işlem gören çok şirket var. Onları niye almadınız?
Bahadır Karlıdağ: Şöyleydi, yani soğuk hava depolarını değiştiriyorlardı. Soğuk hava depolarını değiştirip buradakilerini de kaydırıyorlardı. Yani bu şunun gibi;
emlak para ediyor, nasıl buradan fabrikaları söküp götürüyorlar Düzce’ye, arsalarını satıyorlar. Akın Tekstil de yaptı, bu onun benzeriydi.
BorsaGündem: Bu arada da Bekir ile konuşuyor muydunuz bir yandan
Bahadır Karlıdağ: Tabi onlar benim arkadaşlarımdı, ben o zamana kadar telefonla konuşmanın suç olduğunu bile bilmiyordum. Bizim sıkıntımız şu, ben sanayici olacağım şimdiden söylüyorum, ileride bir gün benim çocuklarım kaliteli bir ürün üretir ve bu şirketi halka açmak isterlerse önlerine engel çıkmasın. Devlette devamlılık esastır, devlet intikamcı değildir. Esas olan budur. Bence göz önüne alınması gereken budur. Diyelim ki bir hata yaptık bir ‘Beyaz Sayfa’ açsınlar. Adam öldürülüyor o bile zamanla unutuluyor ya da cezası bitiyor.
YASAKLANANLAR ÇAĞRILMALI, HATALAR GÖSTERİLMELİ
BorsaGündem: Evet ama geçmişte sizin karıştığınız bazı olaylar yaşandı. Ondan da binlerce insan, binlerce yatırımcı mağdur oldu. Burada SPK’nın da otorite olarak elbette devreye girmesi gerekir.

Bahadır Karlıdağ: Ataç hisselerine bakın. Biz şimdiye kadar hiç bir hissede böyle işler görmedik. Ataç hissesinde 9 binden bin liraya indi hisse senedi göz göre göre… Bir kez durdurma almadı tahta. Yapanlar bilmiyorum kim? Devlet istediği zaman bulur. Bunu yapanlar daha mı masumdular ceza alanlardan. Mesela bazı hiç faaliyeti olmayan hisseler var piyasada, ben görüyorum ama daha fazla konuşamıyorum şimdi.
Aslında bence bir seminer yapmalı Sermaye Piyasası Kurulu bu yasaklarla ilgili olarak. Bu yasaklananları da çağırmalı, neler hata göstermeli. Bir öğrenci gibi anlatmalı, sürekli başöğretmenin karşısına çıkan suç işlemiş öğrenci gibi olmasını engellemeli. Bu semineri yapmak çok zor değil; bu seminere katılanlardan da bir imza almalı dinlediğine ve katıldığına dair. İşlem yapan ve isteyen herkes buna katılmalı. Soru cevap şeklinde bir hafta devam edilerek, insanlara tüm ayrıntılarıyla anlatılmalı.
Ben burada manipülasyondan ceza aldım ceza almayan adam neden ceza almadı? Bu tarz soru işaretlerini de kafalardan silmeliler, özellikle büyük şehirlerde ve isteyen şehirlerde bu konferanslar verilerek manipülasyon konusunda ciddi şekilde bilgilendirilmeli. Böyle bir şey olsa katılırım çünkü bizlerde de bilgi birikimi var, bizler boş insanlar değiliz, devlette bu bilgi birikiminden yararlanmalı. Devletin otoritesi yerine böyle sıcak yapıcı diyalog ilişkileriyle işler yürüse daha iyi olurdu. Sayın Başkan buradan birkaç kişiyi çağırıp onlara bunu anlatmalı çünkü, şu anda Sermaye Piyasası’nın adı bile ürkütüyor insanları. Öyle bir korku verildi. Halbuki insanlar oraya gidip konuşabilmeli, danışabilmeli, rahat hareket edebilmeliler.
BorsaGündem: Peki, siz daha önce bu tarz konuları konuşmak için hiç gittiniz mi SPK’ya? Gittiniz de size kötü mü davrandılar?
Bahadır Karlıdağ: Evet gittim kötü davranmadılar bana, ancak yaptıkları uygulamalarla tedirgin ediyor ve biz de ona karşı korkak yaklaşıyoruz.
BorsaGündem: Peki yeni dönemde de bunun böyle devam edeceğine inanıyor musunuz?
Bahadır Karlıdağ: Ak Parti yönetimiyle birlikte her alanda reformlar yapıldı, köklü değişikliklere gidildi. Burada da bence köklü değişikliklere gidilecektir. Yeni cezalar getirerek hiçbir yanlışı düzeltemeyiz. Benim anladığım kadarıyla “Gidin banka fonları alın, parayı bankalar işletsin, size de belli bir miktar gönüllerinden ne kopuyorsa onu versinler” demeye getiriyorlar. Ama o fonların hiçbiri de para kazandırmıyor.
YARIN Aracı kurum patronları, hukukçular ne diyor? 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)