Ana SayfaKulis'SPK bize eğitim versin'---

'SPK bize eğitim versin'

3 / 6
'SPK bize eğitim versin'
11 Ekim 2012 - 06:58 www.borsagundem.com

İSTENİRSE BİR LOT İÇİN BİLE YASAK VERİLİYOR
BorsaGündem: Ama siz hem 90’lı yılların başında hem 2009 yılında da yasak aldınız. Bu arada hiç mevzuatı incelemediniz mi? “Bir kanun varsa buna aykırı işlem yapmayalım” diye düşünmediniz mi?

Bahadır Karlıdağ: Şimdi şöyle söyleyeyim, hisseyi alıyorsunuz, bir yıl hiç el vurmuyorsunuz satıyorsunuz, hissede hareket yapan insanla aynı suçlamaya mahkum oluyorsunuz. Bence burada fırıncıyla oduncuyu ayırmak lazım.
Veya tahtada bir hisse senedi duydunuz, aldınız ve onu yavaş yavaş sattınız, siz oradaki insanla ortak hareket etmiyorsunuz. Ama soruşturmada eğer istenirse bir lot için bile hakkınızda yasak veriliyor. Bu kavramlar geçmişte net değildi. Şimdi bunlar daha net bir şekilde tarif ediliyor. Mesela Sermaye Piyasası Kurulu bir sürü dava açtı, tümü de beratla bitti.
BorsaGündem: Yani şimdiye kadar ki bütün davalarınız beratla mı sonuçlandı?
Bahadır Karlıdağ: Benim hepsi değil ama şu ana kadar hiç ceza almadım. En son açılan davalardan da üç tanesi beratla bitti. 3 dava ise devam ediyor. Onların süreçleri de ağır ağır ilerliyor, zamanı geldiği zaman gereken kararlar verilecektir. Gerekçeli kararların yazımı uzun sürüyor ama şu anda elimde 2 tane kararı yazılmış bir tane de yazılacak olan dava sonuçları var, bunlar bu yıl sonuçlandılar. 2009’da açılan davalardan dolayı uzun süredir de işlem yapmıyorum piyasalarda. Piyasalar zaten işlem yapılacak konumda da değil. İşlem hacmi tamamen daralmış durumda. İMKB 10 dışında tamamen sıkışmış bir piyasamız var. Bankalar dışında neredeyse hareket yok. Bankalarımızın fiyatları da tamamen şişmiş durumda; bu fiyatlarla gidip Deutsche Bank almak daha ucuz. Ya da gidip krizlerdeki ülkelerde yatırım yapmak daha hesaplı. Yeni mevzuatı tam anlamıyla bilmediğimiz için, “Acaba tekrar yeni yasaklar yiyebilir miyiz, tekrar mağdur olur muyuz?” korkusuyla burada sıkıntılar yaşıyoruz. İş Bankası da alsanız Yapı Kredi de alsanız, tedirgin alıp satıyorsunuz. Çünkü geçmişte bir sürü işlem yapıldı ancak yasaklar bir takım insanlara getirildi. Hatta öyle ki, bazı insanlar suç duyurusu listesinden çekip çıkarıldı. Bu yüzden ortam biraz belirsiz, bulanık. Bu bulanık ortamda da işlem yapıp göz önünde bulunmak istemiyoruz. Ayrıca da bu ortamda para kazanacağımı sanmıyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)