Ana SayfaPiyasaSiyasi gelişmeler ve faiz kararları yeni haftanın gündemi---

Siyasi gelişmeler ve faiz kararları yeni haftanın gündemi

4 / 4
Siyasi gelişmeler ve faiz kararları yeni haftanın gündemi
23 Temmuz 2017 - 10:46 www.borsaningundemi.com

MERKEZ BANKALARININ HAFTASI

EDA ÖNDER ÖZTÜRK - ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Geçtiğimiz ABD’de Trump yönetimine ilişkin risk fiyatlamaları global bazda ABD Doları’nın değer kaybetmesinde etkili olurken, hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası’nın Fed’den rol çalması sonrası ABD Doları’nda görülen değer kayıpları artış kaydetti. Son dönemde global bazda görülen para politikasında normalleşme eğilimine eşlik edeceği beklentileri kuvvetlenen Avrupa Merkez Bankası’nın hafta içerisinde gerçekleştirdiği toplantısında beklentiler dahilinde faiz oranları ve teşvik alım programında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Ancak yakın zaman diliminde euro tarafında görülen fiyatlamalar ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin söylemlerinden yola çıkarak bankanın piyasaları Almanya’da Eylül ayında yapılacak seçimler sonrasında para politikasında sıkılaşmaya hazırladıklarını düşünmekteyiz. Eylül ayına kadar geçecek olan zaman dilimin de ise para politikasında nasıl sıkılaşmanın yol haritasını öğrenmeye çalışacağız. 

Global piyasalarda Trump rallisinin sona ermesi ile birlikte ABD ekonomisine dair enflasyon ve büyümede artış görülebileceği beklentileri sakinleşirken, Euro Bölgesi ekonomisinde bir süredir devam eden parasal genişlemenin enflasyon ve büyüme tarafında yavaş da olsa iyileşme sağlamasının etkisiyle Euro Bölgesi ve ABD ekonomisinde büyüme ve enflasyon farkları azalmaktadır. Verilerdeki farkların ABD aleyhine açıldığı görülürken, söz konusu değişim Avrupa Merkez Bankası’na para politikasında normalleşmeye gidebilmek için manevra alanı yaratmaktadır. Çekirdek enflasyon bazlı reel faizler Avrupa’da daha düşük olup Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımına gidebilmesi için gerekli atmosferi oluşturmaktadır. EURUSD paritesinin Nisan ayında başlatmış olduğu yükseliş hareketi Fransa seçimlerinin geride bırakılması ile teyit edilmiş olup, Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında normalleşme yolunu tercih edeceği beklentileri ile birlikte de 1,15 seviyesinin üzerini zemin edinmiştir. ABD ve Avrupa reel faiz farklarına baktığımızda Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımına gidebilmesi için alan olduğu görülürken, EURUSD paritesinde son dönemde görülen hızlı yükseliş söz konusu reel faiz farkının kapanacağına ilişkin beklentiler kaynaklıdır.

Mevcut durumda Avrupa’da reel faizler ABD’ye kıyasla düşük seyrederken EURUSD paritesindeki fiyatlamaya baktığımızda global piyasaların olması gerekeni fiyatladığı söylenebilir. Ancak global piyasaların bir süredir gündemini meşgul eden Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen faiz artışının gerçekleşmesi durumunda euro tarafında görülebilecek yükselişin kuvvetli bir trend oluşturmayacağı görüşündeyiz. Avrupa’ya ilişkin siyasi riskler azalmış olmasına rağmen Avrupa Birliği hem siyasi hem de ekonomik açıdan kırılganlığını sürdürmekte. Son dönemde Avrupa’da büyüme beklentilerinde iyileşme görülse de Avrupa ekonomisinin yavaş büyüme sarmalından çıkabildiğini söylemek mümkün görünmüyor. Bununla birlikte uzun süredir ihracat kaynaklı büyümeyi destekleme politikasını benimseyen Avrupa ekonomisi uzun vadede güçlü euro etmeni makro dengelerde bozulmaya yol açabilir.

Söz konusu gündemin yanı sıra bizleri bekleyen haftada yine merkez bankalarının haftası olacak diyebiliriz. 26-27 Temmuz tarihlerinde Fed’in para politikasına ilişkin kararları takip edilecek olup, Temmuz ayı toplantısına dair para politikası duruşunda değişiklik beklenmemekte. Son dönemde Fed üyelerinin ABD ekonomisine dair güven veren ve faiz artışını destekleyen söylemlerine rağmen, son dönemde ABD tarafından gelen zayıf veriler faiz artışına ilişkin çelişki yaratmakta. Fed üyeleri mevcut açıklanan verilerdeki zayıflamanın geçici ve mevsimsel etkilerden kaynaklandığını ifadesini sıklıkla dile getiriyor olsalar da, yalnızca görünen resimde değil özellikle ABD enflasyonu ve büyümeye dair beklentilerde de zayıflama mevcut. Bu sebeple ilgili toplantıda üyelerinde para politikasında duruşunda ısrarcı olup olmayacakları ve ilgili haftada ABD’nin 2.çeyrek büyüme verisi doların seyri açısında önem arz ediyor. Hem zayıflayan enflasyon beklentileri hem tahvil piyasasındaki fiyatlamalara baktığımızda faiz artışı konusunda direnmenin enflasyon görünümü daha da bozabileceği ve ABD ekonomisindeki resesyonu beraberinde getirebileceği söz konusu olabilir.

Yurt içinde de TCMB’nin Temmuz ayı toplantısı öne çıkmakta. Fed’e dair beklentilerin su yüzüne çıkması ve son dönemde makro görünümdeki iyileşmenin etkisiyle TCMB’nin Temmuz ayında faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapması beklenmemekte. Temmuz ayı toplantısı için para politikası duruşunda değişiklik beklenmiyor olsa da, önümüzdeki aylarda enflasyondaki gerileme beklentisi ve döviz kurlarındaki sakin seyrin etkisiyle TCMB’nin faiz indirimi yapacağı beklentisi yurt içi piyasalarda yer edinebilir görüşündeyiz. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Maden işleri..KOZA etkisi.24 Temmuz 2017 08:22

    Son günlerde KOZA şirketlerinde ciddi yükselme var. Bergama madeni hariç diğer tüm sahalar FETÖ nün bürokrasideki emniyet müdürü, valisi, bakanlıktaki elamanları ile örgüt desteği ile KOZA şirketlerine verildi. Başka şirketler alamadı ama bunlar aldı. Şimdi milyonlar kazanılıyor. ve bu milyonlar yabancı takasında ne idüğü bilinmeyen fonlara gidecek.