DOLARDAN EN FAZLA YELLEN ENDİŞELENMELİ
-Dolardaki tırmanış nerede durur? Bunun Türk ekonomisine etkisi ne olur?
İbrahim Turhan: Bu konuyla ilgili en fazla endişe etmesi gereken kişi FED Başkanı Janet Yellen olsa gerek. Çünkü bu şekilde hem gelişmekte olan ülke paralarının tamamına karşı hem de gelişmiş ülke paralarına karşı değer kazanan ve aşırı güçlü duruma gelen Amerikan doları dünyada talebin daraldığı bir dönemde Amerikan ekonomisi açısından çok arzulanan bir durum olmayacaktır. Özellikle bu gelişmekte olan ülke piyasalarındaki eğilim devam ederse ki ben geçenlerde bunu B20 zirvesinde söylemiştim, bu güçlü doların oluşturabileceği olumsuz etkileri sınırlandırmak için hatta ve hatta yeni bir parasal gelişmenin bile gündeme getirilebileceğini düşünenlerdenim.
Tabi özellikle yabancı para cinsinden borçlu olan ve bu borcunu risk yönetimi yöntemleriyle kapatmamış buna bağışık hale gelmemiş olan kesimler açısından bir sıkıntı söz konusu. Ancak şunu açıkça ifade etmek gerekir, Türkiye ekonomisinin böyle şoklara karşı dayanıklılığı, geçmişle karşılaştırılmayacak kadar yüksek. Bir taraftan da bu artan dolar kuru sebebiyle belli noktalarda maliyet artışı yaşanırken, aynı zamanda doların artmasını sağlayan aynı dinamikler bu sefer emtia ve enerji fiyatlarını aşağı çekmek suretiyle bir dengelemeye de yol açıyorlar. Dolayısıyla doların tek başına ya da sadece Türkiye’den kaynaklanan sebeplerle artması gibi bir durumla karşı karşıya değiliz. Bu küresel ekonomide zaman zaman yaşanabilecek dalgalanma dönemlerinden birisidir. Burada çıkarmamız gereken en önemli ders şu, döviz geliri olmayan ya da döviz riskini yönetebilecek donanımına sahip olmayan kesimlerin dövizle borçlanmaması son derece önemli.
Dolar nerde durur? Bu öyle bir şey ki, arka arkaya beklenmeyen birkaç olay olup bir anda bu seyrin geri döndüğünü de görebiliriz. Bu şekilde bu seviyelerde uzun süre de kaldığını görebiliriz. Yukarıya gittiğini de görebiliriz. Dolarla ilgili bir kestirimde bulunmak mümkün değil. Ancak şunu söyleyebilirim; uzun dönemde ülkelerin para birimleri arasındaki değeri belirleyen en temel faktör, o ülkelerin ekonomilerindeki potansiyel büyüme hızları ve verimlilik artışlarıdır. Bu anlamda Türkiye daha avantajlı tabi çünkü, Türkiye’nin hem potansiyel büyüme hızı daha yüksek hem de verimlilik gücü daha yüksek. Yeter ki biz ülkemizde istikrarı sağlayalım. Daha önceden hazırlamış olduğumuz ve üzerinde bütün kesimlerin neredeyse mutabık kurumsal reform programını gecikmeksizin hayata geçirelim ve hem yeniden güven ve istikrar kazansın ekonomimiz hem üretim gücü artsın. Göreceksiniz bu tartışma diğer bir çok tartışma gibi unutulup gidecektir.
Goldasi nereye sokacaniz,onca milletin basini yediniz,Yaradan sizi nasil biliyors oyle yapsin
Şinasi ne demiş lafa bakılmaz eyleme bakılır. Evet yorumlara katılıyorum. Kısaca paracıklar paracıklar gelsin zengine paracıklar :))
Ölüyorum gülmekten şaka bu sanırım. Geçen bir arkadaşa dedim git aynaya bak şu yüzüne bak utanmadan gülüyorsun dedim. Neyse konuyu dağıtmayalım gelelim konuya. Bedavadan borsadan çık git. Sen yatlara bin uçaklara bin yatırımcıya para verme. Tahtalar kapalı. Halka açık şirketlerin borsadan çıkışına izin ver daha ne yazayım ben utanıyorum ama utanması gerekenle utanmıyor...
Yorum yapmak için düşünmem bile zaman kaybı...
Babadan kalmadı,bırakın da işi bilenler yönetime gelsin..
Kayde alinmiyacak bir zat ve bu nedenle de hiç sözü doğru değildir inanmamak lazım saraya yanasmaz için konuşuyor
sizi hangi hizmetinize karşılık olarak milletvekili yaptılar
Sayin. Ibrahim Turhan. Borsada küçük yatırımcı olarak Bankasya ya yaptığınız buhaksizligin duzelmediginiz müddetçe başarılı olmanız çok zor. Hem bürün. Takas hem.gözaltı pazarı. Parrelelilemucadeleyapin ama borsa ile değil. Ya satın. Yada ortak.bulun bankaya
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:23)