Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden PepsiCo dün Türkiye’deki altıncı fabrikasını Manisa’da açtı.
Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.
Tören, PepsiCo Avrupa ve Sahra-altı Afrika Başkanı Silviu Popovici ile PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel’in ev sahipliğinde gerçekleşti.
PepsiCo’nun yeni fabrikası, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 47 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 100 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruldu. Bu alanın seçiminde, lojistik konumu, Organize Sanayi Bölgesi’nin yatırıma uygun altyapısı, eğitimli iş gücü ve belirli hammadde kaynaklarına yakınlığı gibi bir dizi temel kriter rol oynadı.
Türkiye’de PepsiCo’nun altıncı fabrikası olan Manisa fabrikasında, en yüksek kalite standartlarında ve yerel tüketicilerin damak tadına uygun tariflere göre hazırlanmış Lay’s, Doritos ve Ruffles markalarının geniş çeşitliliğe sahip atıştırmalık ürünleri üretiliyor.
Burada üretilen Doritos ürünlerinin yaklaşık yüzde 25’i Romanya, Bulgaristan, Moldova, Litvanya, Estonya, Polonya, Makedonya, Kosova, Arnavutluk ve Sırbistan’a ihraç ediliyor. İnşaatında 500 kişinin çalıştığı fabrika faaliyete geçmesiyle birlikte 300 kişiye iş olanağı yaratıyor.
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “PepsiCo’nun 100 m2 alanda kurulan, ilk etapta 350 sonrasında 500 kişiye istihdam sağlayacak bu yatırımını ülkemize kazandıran dostlarımıza teşekkür ediyorum. Bu yatırımın, istihdam dışında tarım kapasitesinin artışına da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek firmalarından PepsiCo’nun bu yatırımı, Türkiye’ye güvenin bir işaretidir,” dedi.
PepsiCo Avrupa ve Sahra-altı Afrika Başkanı Silviu Popovici tesis yatırımı ile ilgili şöyle konuştu: “PepsiCo olarak 56 yıldır Türkiye’nin zengin tarihinin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bugün ise, Manisa’da kurduğumuz yeni yiyecek fabrikamız, Türkiye’ye yatırımlarımızın önemli bir dönüm noktasını oluşturuyor ve Türkiye halkına, ekonomisine ve geleceğine olan inancımızı simgeliyor.”
Bugün PepsiCo, Türkiye’nin 24 farklı şehrinde tarımsal faaliyet yürütüyor ve kullandığı patates ve mısırın yüzde 100’ünü yine Türkiye’nin yerel üreticilerinden satın alıyor. Manisa fabrikasının faaliyete geçmesiyle birlikte PepsiCo’nun yerel çiftçilerden satın aldığı patates ve mısır miktarı yüzde 14 oranında arttı.
PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel de yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi: “PepsiCo olarak, ülkemizde yarım asırdan fazladır faaliyet göstermekteyiz. Tarım, işimizin tam merkezinde yer alıyor. Birlikte çalıştığımız 1000 çiftçimiz ve diğer ortaklarımızla büyük bir aileyiz. Sürdürülebilir Tarım Programımız ve PepsiCo Tarım Akademimiz aracılığıyla yeni inovasyonları ve en iyi uygulamaları çiftçilerimizle paylaşıyor ve gelişimlerini sürekli kılmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra, Türkiye’de yaklaşık üç bin kişiye doğrudan ve 40 binden fazla kişiye dolaylı olarak istihdam imkânı sağlayarak ülke ekonomisine ve geleceğine önemli bir katkı sunuyoruz.”
Bu yatırım aynı zamanda PepsiCo’nun Fayda Gözeten Performans vizyonunu da destekliyor. Manisa fabrikası, çevresel, sosyal ve yetenek sürdürülebilirliği alanlarında verimliliği ve iş emniyetini güvence altına alan Yalın Üretim uygulamalarına uygun olarak tasarlandı. İlk tasarım aşamasından itibaren Sanayi 4.0’a entegre altyapısı ile en son teknoloji ve inovasyon yetkinlikleriyle inşa edilen fabrika, üretim planlama, anlık veriye ulaşım ve raporlamada dijitalleşme sayesinde, kağıtsız fabrika projesinin uygulanacağı dünyada ilk PepsiCo fabrikalardan biri olma özelliğini taşıyor. Bunun yanı sıra, 2020’de açılacak biyogaz üretim tesisinin kullanacağı elektriğin yüzde 30’u fabrikanın atıklarından elde edilecek ve fabrika, “sıfır atık” üretim tesisi olma özelliği de kazanacak.
PepsiCo, Türkiye’de çevreyi koruma ilkelerine olan bağlılığını atık, geri dönüşüm ve ambalaj malzemeleri alanlarındaki sürdürülebilir uygulamalarıyla devam ettiriyor.
Çevresel sürdürülebilirlik alanında PepsiCo Türkiye’nin yürüttüğü çalışmalar, Kasım 2017’de şirkete, ekolojik yenilikçilik aracılığıyla sürdürülebilir kalkınmaya yapılan en önemli katkıları ödüllendiren Avrupa Çevre İş Ödülleri’nin Çevre Yönetim kategorisinde ikincilik getirmişti.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:36)