Ana SayfaHisse Öneri ListesiŞirket değerlendirmeleri ve potansiyel getiriler---

Şirket değerlendirmeleri ve potansiyel getiriler

3 / 9
Şirket değerlendirmeleri ve potansiyel getiriler
07 Mart 2014 - 11:12 www.borsagundem.com

ODAS 4Ç13’te 3Ç13’te açıkladığı 9 milyon TL net kara karşılık 190 milyon TL net açıkladı. Bunun arkasındaki sebep ise Çan Kömür şirketinin değerlemesine ilişkin oluşan 260.7 milyon TL negatif şerefiyedir. 2013 yılının son çeyreğinde 3Ç13’e kıyasla hem daha düşük üretimden hem de daha düşük ortalama satış fiyatından dolayı çeyreksel bazda %14 daralarak 160 milyon TL olarak gerçekleşti. 4Ç13’de gerçeklesen üretim ise 125 milyon kWh idi. Faaliyet giderlerindeki çeyreksel bazda %40’lık artış ve satışların daralması VAFÖK tarafında da olumsuz etkisini gösterdi. Sirket 3Ç13’te açıkladığı 25.5 milyon TL VAFÖK’e karşılık 4Ç13’te 2.7 milyon TL VAFÖK açıkladı. Şirketin Aralık sonu itibari ile 185 milyon TL açık pozisyonu ve 116 milyon TL net borç pozisyonu bulunuyor. Bütün gözler Çan Kömür şirketiyle ilgili gelişmeleri izliyor olacak. Şirketin su an ki piyasa değeri 140MW kapasiteli santrali içim 0.9x VAFÖK çarpanına işaret ediyor.

Çan Kömür ile daha önce yazdığımız:

ODAS Çan Kömür Rezerv’ inin detayları açıklandı

ODAS Elektrik Çanakkale’nin Çan ilçesinde bulunan Çan Kömür ve İnşaat A.S.’nin %92’sini satın aldığını açıklamıştı. Alman menşeili bağımsız maden değerleme şirketi Fichtner tarafından yapılan değerlemeye göre 18.94 milyon ton ispatlanmış, 5.76 milyon ton ilave olması gereken olmak üzere toplam 24.70 milyon ton kömür rezervi tespit edilmiştir. İspatlanmış rezervin ortalama kalorisi 3.385 kcal/kg’dir. Olması gereken rezervle beraber ortalama kalori 3.481 kcal/kg olmaktadır. Rezerv, yerli linyite dayalı termik santral işleten enerji şirketleri arasında en yüksek kalorili kömür rezervi olma özelliğini taşımaktadır. Bu durum santral yatırımı yapılması durumunda MW basına yatırım maliyetlerini düşürmekle beraber MWh basına üretim maliyetinde de emsallerine göre avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda sahadaki kömür, kalori değerinin yüksek olması nedeniyle doğrudan piyasaya satılabilir durumdadır. Bundan dolayı, kömürün perakende olarak ve/veya üretim aşamasında kömür kullanan sanayi şirketlerine satısı gerçekleştirilerek nakde dönüştürülebilir. Şirket sahada santral yapmayı tercih ederse, santralin kapasitesi minimum 140 MW maksimum 300MW olabilir. 140MW kapasiteli santralin yatırım maliyetinin yaklaşık 180-200 milyon dolar arasında olması bekleniyor, ve bu yatırımın finansmanının % 80’nin borç ile ve %20’sinin özkaynak ile yapılması hedefleniyor. Hatırlatmak gerekirse şirketin Eylül sonu itibari ile 89 milyon TL net borç pozisyonu bulunuyor. 140MW kapasiteli termik santral projesi lisans alma aşamasında. Şirket elektrik santral i yapmak yerine kömürü satmayı da tercih edebilir. Yatırım konusundaki belirsizlik, yatırımın büyüklüğü ve artan finansman maliyetlerine rağmen, haberin hisse performansına olumlu yansıyabileceğini düşünüyoruz.

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kar gösterilmiyor ki..07 Mart 2014 17:23

    Malesef şirketler özel durum açıklamalarını zamanında yapmıyorlar. Yatırımcıları olması gereken düzeyde bilgilendirmiyorlar. Örneğim şirketin birçok davası var ve borsadaki fiyatı etkileyecek nitelikte bilgi içeren konular ama şirket bunu kasıtlı olarak açıklamıyor. 2011 yılında halka açılırken yeterince talep gelmediği için patronun senedini satamayan ütopya, yatırımcıyı bilanço oyunu ile kandırmak için oteline 3 kez ekspertiz yaptırdı ve kağıt üzerinde defter değerini 2 liradan 4.50 TL ye yükseltti. Hatta % 375 bedelsiz vereceğim diye haber yaptı ve SPK ya başvurdu. SPK Red etti. Bu arada patron % 375 bedelsiz vereceğim diye halka arzda satamadığı 4.5 milyon lotu sattırdı. Borsagündem in sürekli vurgu yaptığı Danışman ve Finans mühendisleri marifetleri ile oldu bunlar. Normalde halka açılmış bir şirketin YMM si ve Bağımsız Deneticisi, şirketin mali çalışanları TTK daki mevzuatı bilememesi ve Gayrimenkul Değerlemeden, Sermaye arttırımı yapılamayacağını bilmesi gerekiyordu. Şirketin açıkladığı hiçbir YMM raporuna, Bağımsız denetime güvenemiyoruz. Otelin gelirleri, ay ay doluluk oranları ile takip edildi, beyan edilen cirolar eksik çıkıyor. Bilançoda her dönem kalemler arası taransferler yapılarak takip edilebilirliği kaybedilip, ince iş çevriliyor. Buşekilde giderse şirket gözaltı pazarına da gider, batar da. Bu konuda yorumunuzu rica ediyoruz.

  • ali uzun07 Mart 2014 16:55

    tekfen de hala %46 potansiyel nasıl görebiliyor hayrte doğrusu...