Ana SayfaKulis‘Sermaye’nin patronu niçin dertli---

‘Sermaye’nin patronu niçin dertli

4 / 4
‘Sermaye’nin patronu niçin dertli
12 Kasım 2012 - 11:52 www.borsaningundemi.com

• Bu süreçte bankalarla aranızda bir sıkıntı olduğu söylendi? Doğru mu?
Büyük bir sıkıntı yaşamadık aslında. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile bir pürüz oldu ama giderildi. Yatırım bankacılığı ile ticari bankacılığın ayrışması konusunda taviz vermedik. Yani bir banka portföy yönetimi şirket sahibi olabilir. Ama banka ile bu şirketin yönetimleri ayrı olacak. Böyle olması gerekiyor. Biz Türkiye’de Lehman Brotherslar, Goldman Sacshlar istemiyoruz. Kimse istemiyor. Yok böyle bir risk ama bizde her şey çok hızlı büyüyor. Olduktan sonra çok geç; ‘batırılamayacak kadar büyük’ diye bir kavram çıktı sonuçta.
• Maketten konut satışının da SPK denetimine girmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Parasal büyüklüğü yüksek ve yüzlerce, binlerce insanla yapılan anlaşmalarla finanse edilen bir proje, şekli gereği bir halka arza benzer. Bu sadece inşaat sektörü ile sınırlı bir görüş değil. Şimdi; bir şirket tahvil çıkarıyor, hisse senedi satıyor. Bunlar da bir Sermaye Piyasası aracı. Bir söz vererek, izne ve kayda tabi olarak insanlardan para topluyor. Bu bir Sermaye Piyasası faaliyetidir. Adına hisse senedi ya da tahvil denemeyen ama aynı esasın işlediği işler var. SPK olarak çok sayıda insanı ilgilendiren projelerin izne tabi olmasını istedik. Büyük inşaat projelerini düşünün; insanlardan para toplanıyor ve bir şey vaat ediliyor. Ama bu paraların nereye gittiği belli değil. Para toplanıp o işi yapılmazsa ya da rüzgar tersine döner o şirket batarsa ne olacak? İngiltere’de, Dubai’de bu işler ortak hesaba para yatırılmasıyla oluyor. Bu hesap blokajlı ve işi yapan yaptığı ölçüde çekiyor. Paranın sahibi de izini sürebiliyor. Bundan sonra bu tür projeler için izahnameyi zorunlu tutacağız. Riskleri, beklentileri yansıtsınlar insanlar da bilerek alsınlar. Ayrıca, mesela,6 ayda bir veya yılda bir de rapor verilmesini isteyeceğiz. Burada asıl derdimiz vatandaşın korunması. Ayrıca, yeni SPK Kanunu’nda hangi tür projelerin bu kapsama gireceğini belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu’na veriliyor.
• Siz bu alanda tehlike mi görüyorsunuz?
Dünya çok hızlı değişiyor. Her an her şey olabilir. Bilemeyiz ki; bu bir ihtiyaç. Aslında bu yetki bize yeni Türk Ticaret Kanunu’nda verildi. Biz sadece tamamlayıcı maddeyi koyduk.
YARIN: Halka Arz Seferberliği… Halka arz fiyatının altında satılan hisseler… İzahname niçin çok önemli? Şirket patronları için ne düşünüyor?

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)